“AFGANİSTANLI KADINLAR YALNIZ DEĞİLDİR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AFGANİSTANLI KADINLAR YALNIZ DEĞİLDİR”


 

Mersin Kadın Platformu üyeleri yaşam hakları tehlikeye giren kadın, çocuk ve LGBTİ+’lar için yaptıkları destek eyleminde “Afganistanlı kadınlar yalnız değildir” dedi.

Hediye Eroğlu

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Taliban’ın Kabil’i işgali sonrası yaşam hakları tehlikeye giren kadın, çocuk ve LGBTİ+’lar için destek eylemi yaptı. Gazi Mustafa Kemal Bulvarında yapılan eylemde kadınlar “Afganistanlı kadınlar yalnız değildir” pankartı açtı. Kadınlar “Taliban Kabil’den defol” “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Katil Taliban, katil ABD, işbirlikçi AKP” sloganları attı.

Platform basın açıklamasını okuyan Çiğdem Serin; “Emperyalist çıkarlar uğruna palazlanlandırılan dinci gericiliğin kadınların ve çocukların hayatlarını hedef aldığı en karanlık süreçlerden birini yaşıyoruz. 20 yıldır Afganistanı işgal altında tutan ABD’nin çekilme kararını açıklamasının ardından pek çok kenti hızla ele geçiren Taliban, iki gün önce Kabil’i de ele geçirerek ülke yönetimine el koydu. Artık Afganistanda kadınlar, LGBTİ+lar ve çocuklar için güvenli alan yok” dedi.

“KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI TEHDİT ALTINDA”

Havuz medyasının Taliban’ın “Kadın haklarına saygı göstereceğiz” sözünü yaydığı sırada Kabil sokaklarında dükkanların duvarlarından kadın fotoğraflarının silindiğini anlatan Serin, “Afganistanlı kadınların “bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin” çığlıkları sosyal medya üzerinden yayılmaya başladı. Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören cihatçı anlayışın ülke yönetimini ele geçirdiği koşullarda ülkede yaşayan bütün kadınlar ve kız çocukları büyük tehdit altında. Taliban’ın girdiği kentlerde elektrik ve telefon bağlantılarını kesmesi nedeniyle iletişim kurmanın iyice zorlaştığı bir durumda özellikle kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’lar, insan hakları savunucuları, gazeteciler için derin endişe taşıyoruz. Ülkeden Taliban’ın kadınları katlettiği haberleri geliyor. Taliban, dün Takhar vilayetinde bir kadını burka giymediği için katletti. Taliban’ın kız çocukları ve bekâr kadınların askerlere teslim edilmesini istemesi, kadınlar ve kız çocuklarının hayatları ve bedenleri üzerindeki tehdidin boyutlarını gözler önüne seriyor. Taliban’ın eline geçmemek adına kadınların intihar ettiği haberlerini alıyoruz. Bu kayıpların intihar değil eril cinayetler olduğunu bütün dünya biliyor” ifadelerini kullandı.

“KADIN YURTLARI BOŞALTILDI”

Taliban kadınların kamusal alanlara katılabileceği yalanlarını söylerken, Herat Üniversitesine giden kadın öğrencilerin geri gönderilmeye başlandığını vurgulayan Serin, “Geçtiğimiz günlerde Kandahar kentini ele geçiren Taliban militanları bankada çalışan kadınları işten ayrılmaya zorladı. Üniversitelerin kadın yurtları zorla boşaltıldı. Taliban, kadınların başörtüsü takması gerektiğini ve başörtüsü takmadan ve yanlarında erkek olmadan toplum içine çıkamayacaklarını dayatarak kadınları zorla eve kapatmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

“BARBARLIĞIN SORUMLUSU ABD’DİR”

Afganistan karanlığa sürükleyenleri tanıdıklarını ifade eden Serin şöyle devam etti: “Afganistan’da yaşanan bu barbarlığın sorumlusu, sözde demokrasi iddiasıyla, emperyalist çıkarları doğrultusunda yıllarca ülkeyi işgal altında tutan, sonrasında cihatçı terör örgütü Taliban’a teslim eden ABD’dir. Emperyalist çıkarlar uğruna Taliban’a para, silah, eğitim desteği veren devletler bu katliamın sorumlusudur. Afganistanda istikrarın sağlanması gibi bahanelerle cihatçı terör örgütünü meşru gösterenler de suç ortağıdır. Ülkemizde de dinci gericiliği yükselten AKP-MHP iktidarı Talibanı meşru gösteren açıklamalarla emperyalist suç ortaklığına devam etmektedir. Benzer zihniyetin ürünü olan bu açıklamalar dünyanın en büyük terör örgütü olan erkekliğin ittifakıdır.”

“SINIR KAPATILMAMALI”

Afganistandaki Taliban terör örgütünün yönetiminin devletler tarafından tanınmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Serin şunları söyledi: “Taliban şiddetinden kaçan Afganistanlılara sınırlar kapatılmamalı, Afganistan’dan ülkemize göç eden kadın ve LGBTİ+lar için İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri yerine getirilmelidir. Ancak tüm bu karanlık sürece rağmen kadınlar vazgeçmiyor. Ölümü göze alarak hayatları ve özgürlükleri için direnen, Taliban’a karşı sokağa çıkıp eylem yapan Afganistanlı kadınların direnişi tarih yazıyor. Kadın dayanışmasının sınır tanımadığını gösteren İranlı kadınlar Molla rejiminin baskılarına rağmen Afganistanlı kızkardeşleri için Talibanʼa karşı sokağa çıkarak bir kez daha umudu yeşertiyor.  Bizler de Mersin’den Kabile kadın dayanışmasını büyütüyor, sesimizi Afganistanlı kızkardeşlerimizin sesine katıyoruz. Afganistan halkı yalnız değildir. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz.  Afganistan kadın orkestrasının 8 Mart marşında söylediği gibi “Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek birlikte yürürsek hayatta kalacağız. Dayanışma ve kızkardeşlikle yeni bir dünya eşit bir dünya kuracağız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA