ÇİFTÇİDE KURAKLIK ENDİŞESİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİDE KURAKLIK ENDİŞESİ


 

İklim değişikliği nedeniyle rekolte kaybı yaşayan Mersinli çiftçiyi şimdi de kuraklık korkusu sardı. Daha önce 10 günde bir bahçesini sulayan üreticiler yer altı sularının ve göletlerin bitme noktasına gelmesi ile sulamayı 20-25 güne çıkardı. Üreticiler sulama sorununu çözecek olan ancak bir türlü tamamlanamayan Pamukluk ve Değirmençay Barajının bir an önce bitirilmesini istiyor.

Haber Merkezi

İklim değişikliği nedeniyle rekoltede yüzde 50 kayıp yaşayan Mersinli çiftçi şimdi de kuraklıkla mücadele etmeye çalışıyor. Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaşadıkları sorunu gazetemize anlattı.

İklim değişikliğinin ülkemiz tarımının öncelikli sıkıntılarından bir tanesi olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bunu bu yıl yaşadık. Bahçelerimiz ağaçlarımız havaların ısınması ile kış aylarında baharı yaşamamız sebebi ile ağaçlarımız erken uyandı. Erken açılmaya başladı. Arkasından ise tam çiçeklenme döneminde yeniden kışı yaşamaya başladık. Dolayısı ile bu verimde rekoltemizi önemli derecede etkiledi. Çiçeklenme döneminde çiçek kaybına yol açtı. Rekolte kaybı oldu. en az yüzde rekolte kaybı oldu. Özellik sert çekirdekli ürün olan şeftali ve erikte bunu yaşadık” şeklinde konuştu.

Bu sene çiftçinin kuraklık nedeniyle de zor durumda kaldığını ifade eden Yılmaz, “Bölgemiz geçtiğimiz kış yeterli yağış almadı. Özellikle kar yağışı almadı. Bizim yeraltı kaynaklarımızı Toroslar’a yağan kar besler. Karın yağmaması sebebi ile yer altı kaynaklarımız şu an kuruma derecesinde. Benim şahsi kendi bahçemde bir tane kuyu var. Şu an bitme derecesine geldi. Yer altı kaynaklarımız çok sıkıntılı. Özellikle 600-700-800 rakımlardaki çiftçimiz şu an sıkıntılı durumda. Göletlerimiz bitme noktasında. Hafta da 10 günde sulama yaptığımız alanlarda şu an yaklaşık 20-25 günde bir sulayabiliyoruz” diye konuştu.

“GÖLETLER VE KUYULAR KURUDU”

Göletlerin kuruması nedeniyle çok şikayet aldıklarını anlatan Yılmaz, “Tepeköy Göletimizin bölgesinde ciddi miktarda sulama alanlarımız var. 5-6 köyümüzün tamamı şeftali. Şu anda tam hasat dönemi. Sıkıntılı süreç yaşıyoruz. Yeteri kadar kar ve yağmur yağmaması nedeniyle göletlerimiz yeteri kadar dolmadı. En fazla beklentimiz olan Pamukluk Barajı’nın bir an önce bitirilmesi. Birde bölgemizde Değirmençay Barajımızın tamamlanması. Bölgemizde ciddi derecede bir rahatlama getirecektir. Pamukluk barajı ile ilgili yetkililerden aldığımız bilgiye göre, 2022’nin sonuna kadar biteceğini söylüyorlar ama daha öncede 2017’de bitmiş olacak teslim edilecek deniliyordu. 4 yıl geçti aradan sanıyorum ekonomik nedenlerle alakalı bekletiliyor. İnşallah 2022’de hizmete girerde önümüzdeki yıllarda çiftçilerimiz sulama suyu yönünden rahatlar diye düşünüyoruz. Değirmençay Barajı da bitme noktasında. Oda ödenek sıkıntısı nedeniyle bekliyor. Yetkililer onunda 2022’de biteceğini söylüyor. İnşaallah o günleri görürüz” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA