AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI “MECBUR BIRAKILDIK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI “MECBUR BIRAKILDIK”


 

Mersin’de de aile hekimliği yönetmeliğindeki değişikliği protesto eden aile hekimleri iş bıraktı. Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Haydar Karakoyun, tüm dünyayı etkileyen salgın ve yangın ve sel felaketinin olduğu bir dönemde iş bırakmaya mecbur bırakıldık” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de de aile hekimliği yönetmeliğindeki değişikliği protesto eden aile hekimleri iş bıraktı. Aile hekimleri iş bırakma eylemi nedeniyle Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası’nın de destek verdiği eylemde aile hekimleri “Ceza değil hakkımızı istiyoruz” şeklinde pankart ve “Ağam bizle eylenir”, Biz yoksak sende yoksun”, Pandemide çalışmaya evet, ücretlerimizin düşürülmesine hayır” şeklinde dövizler açtı. Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Haydar Karakoyun, “Bugün, tüm dünyayı etkileyen tarihin gördüğü en büyük salgının, ülkemizin yaşadığı yangınların ve sel felaketlerinin, sosyal olayların olduğu bir dönemde, karşınızda olmaktan elbette biz de memnun değiliz. Mecbur kaldık, mecbur bırakıldık” dedi.

“ŞEHİT SAYILMADIK”

Covid 19 salgınının en çok etkilediği  meslek grubunun aile hekimleri olduğunu ifade eden Karakoyun, “Her meslek grubunun kronik hastalıklara sahip üyeleri özel izinli olduğunda biz bu hastalıklara sahip olsak da çalıştık. Gene her meslek grubu esnetilmiş mesai yaparken de biz çalıştık. Üniversite hastaneleri, şehir hastaneleri, devlet hastaneleri poliklinik kapattığında da biz çalıştık. İlçe sağlık müdürlüğünün görevi olan filyasyonu da özellikli izlemler adı altında gene biz yaptık. Bu arada okul çağı aşıları görevi de ilçe sağlık müdürlüğünden alınıp bize verildi. Covid aşılarının uygulamasında da en öndeydik. Hastanelerde bu iş için özel birimler özel alanlar oluşturulmasına rağmen biz uygun olmayan şartları uygun hale getirmeye çalışarak Covid 19 aşılarının yükünü de üstlendik. Hafta sonları üç yüz binlere düşen aşılama sayısı hafta içlerinde bir milyonun üzerine çıktı. Aradaki fark aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının gücü, emeği sayesinde oldu. Aynı zamanda poliklinik hizmetleri, bebek çocuk aşıları, gebe izlem ve takipleri, erişkin aşılamaları salgın öncesinde nasıl yapıyorsak öyle yapmaya devam ettik. Halkımıza aşılama, maske, mesafe ve temizliğin önemini her seferinde birebir anlattık. Kişisel koruyucu donanıma ulaşmakta zorluklar yaşadık. Bir çoğumuz bu dönemde Covid 19 hastalığına yakalandık. Malesef bir çok meslektaşımız bu hastalıktan dolayı şehit oldu. Ama "ne bilelim çalışırken kaptığınızı" denilerek şehit sayılmadık. Hatta meslek hastalığı bile kabul edilmedi” şeklinde konuştu.

“VERİLEN SÖZLERE RAĞMEN EK ÖDEME YAPILMADI”

İlçe sağlık müdürlükleri, hastanelerde çalışan meslektaşları ek ödemeler alırken kendilerine söz verilmesine rağmen bir ek ödeme yapılmadığını anlatan Karakoyun şöyle devam etti: “Yapılanlar şartlara bağlandı. Kişisel koruyucu donanımları bile kendi imkanlarımızla edindik. Bakanlık yetkilileri basın yoluyla halkımıza aşılama döneminde Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının üç ek ödeme alacağını söyledi. Bize gelen yazıya baktığımızda onunda imkansız şartlara bağlı olduğunu gördük. Hâlen hiç bir aile hekimliği çalışanı da böyle bir ek ödeme görmedi. Peki şimdi neden karşınıza çıktık, iş bıraktık? Bunca işimizin yanında, çocuklarımızla bile ilgilenecek zaman bulamazken bakanlık yeni bir yönetmelik çıkardı. Bu yönetmeliği hazırlarken sahadan yani bizden ve bizi temsil eden AHEF'ten hiç bir görüş almadılar. Bir gün bile poliklinik yapmadığı belli olan bürokratların çıkardığı bu yönetmelik her yönüyle ucube. Bununla birlikte bakanlık gene basın ve sosyal medya aracılığıyla bize ek kazançlar getirecek, özlük haklarımızı daha çok koruyacak bir yönetmelik çıkardıklarını bildirdiler. Okuma biliyoruz. Bir tek maddesi lehimize değildir. Hastalık Yönetim Paneli adı altında uygulanması mümkün olmayan yeni bir iş daha üzerimize yüklendi. Belirli bir oranın üzerine çıkıldığında ek ücret alacağımız, eğer yapamazsak şu an aldığımız hakedişte yüzde on kesinti içeren bu uygulamayı yapmamız bilimsel olarak da mümkün değil. Ancak klonlama teknolojisi gelişir ve bizden bir tane daha yapılabilir ise aynı mesai saatleri içerisinde yapılabilir. Basın ve sosyal medya aracılığıyla mesleğimize yönelik fikir beyan etmemiz yasaklandı. Aşı karşıtlarının sosyal medya aracılığıyla örgütlendiği dönemde halkımıza aşı, maske, mesafe temizlik hakkında bilgi vermemiz bile yasaklandı. Cari gider ödeneklerimiz ne olduğunu anlamadığımız "gelişmişlik katsayısı" düzenlemesi ile kesintiye uğradı.”

“BİZİ TEHDİT EDENE KARŞILIK VERMEMİZ BİLE CEZA PUANINA DAHİL EDİLDİ”

Cezaevi aile hekimlerinin cari gider ödeneğinin yüzde 80''i kesilirken sağlıkta şiddetin her geçen gün arttığını vurgulayan Karakoyun, “Bize saldırana bize küfür edene, bizi tehtid edene karşılık vermemiz bile ceza puanına dahil edildi. Sözleşme feshinin tüm yetkileri il sağlık müdürlüğüne verildi, kolaylaştırıldı. Entegre hastanelerde çalışan meslektaşlarımız hastalık ya da kaza geçirseler bile beş nöbete gelemeseler sözleşmeleri fes edilecek. Konu hakkında bakanlık yetkililerine bunlar kabul edilebilir değil dediğimiz de "gönüllülük esasına göre çalışıyorsunuz, isterseniz bırakın" denildi. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Bu sebeple AHEF'in  ve bir çok sendikanın aldığı karara uyarak iş bıraktık. Mersin’de aile hekimlerimiz iş bırakma eylemine destek verdi. 27 Ağustos'ta iş bırakıyoruz. 28 Ağustos'ta Ankara'da ise geniş katılımlı bir miting yapacağız” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA