YANGIN KEÇİLERİN YURDUNU KÜLE ÇEVİRDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YANGIN KEÇİLERİN YURDUNU KÜLE ÇEVİRDİ


 

Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçelerinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen orman yangını Yörüklerin kışlaklarının yüzde 70’ini küle çevirirken Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran, “Karşılıksız yardım yerine üreticiyi destekleyen alışveriş yapın” önerisinde bulundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen orman yangınları bölge halkının yanında kışı Aydıncık ve Silifke İlçelerindeki geçiren Sarıkeçililerin yurtlarının da küle dönmesine neden oldu. Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran, sosyal medya hesabından yangında zarar gören Aydıncık’ın Pembecik Mahallesi’ndeki bir Sarıkeçili yurdunu paylaştı.

 

“KIŞLAKLARIMIZIN YÜZDE 70’İ KÜL OLDU”

Gündüzleri beslenmek amacıyla ormanın çeşitli alanlarına dağılan yoldaşlarının geceleri kendilerini güvende hissetmek için çadıra yakın güvenli bir alanda uyuduğunu ifade eden Savran, “Bu alanda ormanın diğer bölümlerinden daha çok vakit geçirmiş olurlar. Bu süreçte; alanda bulunan kuru dallar ve kurumuş dip örtüsünü toprağa gömer ve alana sıvı bırakırlar. İşte bu sebeple etrafı komple yanmış olmasına rağmen yeşil kalan bir yurt yeri görmekteyiz” dedi. Temmuz ayının ortasından beri yaşam alanları olan ormanlardaki yangınlarla

mücadele ettiklerini ifade eden Savran, Mersin'de çıkan iki farklı yangının Sarıkeçili ailelerin kış yerleşkesi olan kışlaklarının yüzde 70'e yakınını küle çevirdiğini kaydetti.

 

“MADDİ KAYIPTAN ÖTE YAŞAM ALANLARIMIZ YOK OLDU”

Kaybedilen orman arazilerinin kendileri için maddi kayıptan öte yaşam alanlarının yok olması demek olduğunu vurgulayan Savran “Derneğimiz şuan hasar tespit çalışmaları ve alternatif orman alanlarıyla ilgili rapor hazırlamakla uğraşıyor. Bu sene daha kısıtlı alanda, daha az miktarda hayvanla hayatta kalmaya çalışacağız. Bu konuda diğer üreticilerden temel farkımız; yüzyıllardır hiç kapalı alan ve yem, saman görmemiş hayvanlarımızın bir yerde tutulup saman ve yem yardımlarıyla beslenerek hayatta kalması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

“SARIKEÇİLERİN ORMANLARA, ORMANLARIN BİZE İHTİYACI VAR”

İklim krizinin etkilerinin sert hissedildiği bu günlerde Sarıkeçililerin ormanlara ihtiyacı kadar ormanlarında sürdürülebilir tam göçebe çoban ailelere ihtiyacı bulunduğunu anlatan Savran şöyle devam etti: “ Yangın felaketiyle birlikte maalesef yangın alanları için başlatılan yardım kampanyalarının güvenilirliklerini de sorgulamaya başladık. Görüşümüz, karşılıksız yardımlarda bulunmak yerine direkt üreticiyi destekleyen alışveriş tercihlerinizin daha faydalı olacağı yönündedir.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA