“KIL KEÇİSİ ORMANA ZARAR DEĞİL YARAR SAĞLAR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KIL KEÇİSİ ORMANA ZARAR DEĞİL YARAR SAĞLAR”


 

Göç Eden Sarikeçililer Türkmenler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Yagal, kıl keçilerinin orman yangınlarının yayılmasını engellemede etkili olduğunu belirterek, “Keçiler ormana zarar değil yarar verir. 5 yaşını doldurmuş dikim sahalarının otlatmaya açılsın” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Aydıncık ve Silifke ilçelerinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen orman yangınları Sarıkeçili Yörüklerinin kışlık yurtlarına zarar verdi. Kışı Silifke’nın Hırmanlı ve Aydıncık’ın Soğuksu Mahallesi’nde geçiren 15 Sarıkeçili yörüğünün yurtları yangından etkilendi. Göç Eden Sarikeçililer Türkmenler Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Yagal, orman yangının etkileri ve kıl keçisinin ormana katkısını gazetemize değerlendirdi.  

 

“GELDİKLERİ ZAMAN OTLAK BULAMAYACAKLAR”

Orman yangınlarının Sarıkeçili Yörüklerinden 15 haneyi etkilediğini ifade eden Yagal, “Kiminin tamamen kiminin kısman kışlık yurtları yandı. Yurdu yanmayanın otlak yerleri yandı. Bunlardan 8-10 ailenin içinde çardak ve malzelerinin bulunduğu yurdu tamamen yandı. Yeşilovacık’ta benim kardeşim vardı onun yeri tamamen yandı. Hırmanlı’da bizim akrabalar vardı onların yerleri yandı. Yurdu ve otlağı yanan 2 kişi Hırmanlı’da 1 kişi İmamuşağı’nda var. Aydıncık Karaseki ve Yenikaş’ta 10 hanenin hiçbir şeyi kalmamış. Gözçe Mahallesi’nden var etkilenen aileler. Sonuç olarak 15 hane mağdur” dedi. Yangın sonrası Gülnar Kaymakamı’nın kendisini arayarak zarar görenlerin isimlerini istediğini anlatan Yağal, “Aydıncık ve Silifke Kaymakamları olarak AFAD ekipleri olarak bir çare bulmaya çalışıyorlar. Çevre ilçelerden veya yerlerden diye bir girişim içindeler. Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan aradı. Vatandaşların mağdur olmaması için mücadele veriyor.  Bu aileler son baharda yaylalardan göçe başlayacak. Yurtları ve otlakları yanmış durumda. Geldikleri zaman otlak bulamayacaklar. Bunlar için yurt ve otlak yer bulunması lazım. Bizim çok şükür başkaları gibi evimiz barkımız yanmadı ama kalacak yerlerimiz yandı. Biz bazı şeyleri devletimize yük etmemeye çalışıyoruz. Bunlara yurt bulunsun yeter. Yörükler kendi eksikliğini kendisi giderir. Kendi yarasını kendisi sarar. Yurt olmayınca çaresiz kalıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“5 YAŞINDAN BÜYÜK DİKİM SAHALARI OTLATMAYA AÇILSIN”

Kışlıkları yanan Sarıkeçililer için alternatif yurt bulma çalışmalarının yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya Yagal,”Alternatif yer bulmak için çalışmalar yapılıyor.  Ormanlardaki eski dikim olan yerler yurt olarak açılıp Sarıkeçililere açılabilir. En azından 5 yaşından büyük ağaçların bulunduğu dikim sahaları otlatmaya açılması lazım.  Eskiden otlatmaya açılması için 15 yıl bekleniyordu. 5 yaşını dolduran dikim sahaları süreli yada tamamen otlatmaya açılırsa o zaman gerek yerli hayvan üreticileri gerek bizim Yörükler için çok büyük bir rahatlama olur. Biz elbette ormanın yetişmesini istiyoruz. Ormanların zarar görmesini istemeyiz. Ancak çok bunun üzerine gitmemek gerekir” diye konuştu.

 

“KEÇİ ORMANA ZARAR DEĞİL FAYDA VERİR”

Kıl keçisinin dikim sahalarına girdiği zaman ağaçları öldürür anlayışına katılmadığını anlatan Yagal şunları söyledi: “Aksine faydası olur. Toruların daha çabuk yetişmesini sağlar. O otları yedikten sonra ağaçlar daha iyi yetişir. Bunun gözetlemesini de yapabilirler. Baktılar zarar veriyorsa çıkartabilirler. Ben kesinlikle zarar vereceğine inanmıyorum. Faydası olur yetişecek olan fidanlara zararı olmaz. Zaten 5 yaşına girdikten sonra o ağaçlara hayvanlar  zarar vermez. Bunu biz Orman İşletme Müdürleri ile 3-4 yıl önce görüştüm ama onlar bunun kendi yetkileri dışında olduğunu söylemişlerdi. O zaman süreli olarak yapmayı da önerdim. Mesela Ekim ile Şubat ayı arasında otlatmaya serbest olsun o zaman aç bile olsa fidanı kopartmaz. Mart’tan önce de alternatif bir yöne çekilirse dinlendirilmesi sahalara geçebiliriz diye fikir olarak söyledim.  Gerekirse kontrollü olsun. Eğer hayvanlar zarar veriyorsa başka bir yere taşınırız. Eğer zarar vermiyorsa neden sıkıntı çekelim. Zarar vermeyeceğine inanıyorum. Çünkü sık olan ormanları seyreltecek güç fidana binecek. Bu arada gübrelemesi de yapılacak.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA