GÜLNAR’DA ARONİA MEYVESİ YETİŞTİRDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜLNAR’DA ARONİA MEYVESİ YETİŞTİRDİ


 

Uzun yıllar Alanya’da turizm sektöründe yer alan şimdilerde ise Gülnar’da çiftçilik yapan Metin Erdem süper meyve olarak da bilinen ve soğuk iklimi seven aroniayı ilçede yetiştirmeyi başardı. İlk etapta Gülnar’daki evinin önünde 14 kök aronia yetiştiren ve meyvesini alan Erdem, alternatif ürün ve ekonomik değeri yüksek meyve için ilçede öncü olmak istediğini kaydetti.

HEDİYE EROĞLU

 

Alanya’da uzun yıllar turizm sektöründe çalıştıktan sonra Gülnar’ın merkez Saray Mahallesi’nde çiftçilik yapmaya karar veren Metin Erdem’in geçen yıl rahmetli olan annesi Zekiye Erdem, hücreleri yenilemesi, kalp- damar ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini televizyonda görerek oğlundan çayını istemiş. Annesine çayını temin ettiğinde meyvenin oldukça pahalı olduğunu gören Erdem, bunun soğuk iklimde yetiştiği bilgisini alarak alternatif ürün olarak Gülnar’da yetiştirilebileceğini düşünmüş. Aronianın fidelerini temin eden Erdem ilçedeki evinin önüne 14 kök ekmiş. Bu yıl aronialar ürün vermiş ama annesi meyvelerini görmesine ömrü yetmemiş. Erdem, “Aronia yetişti rahmetli anama söz vermiştim ‘sana taze taze yedireceğim’ demiştim. Kısmet olmadı” ifadesini kullanıyor.

 

“GÜÇ MEYVESİ OLARAK BİLİNİYOR”

Aronya (Aronia Melanocarpa) güller sınıfına dahil olup, genel olarak güç meyvesi adı ile adlandırıldığını ifade eden Erdem, “Orijini Kuzey Amerika olup, uzun zamandan beri Kuzeydoğu Avrupa’da yayılmıştır. Amerikalı Kızılderililer uzun zamandır bu ilaçlı meyvenin varlığından yararlanmışlardır. Aronya meyvelerini kurutup, yemeklere ilave olarak da kullanmışlar. Meyvelerin yanı sıra yapraklarını da kurutup ve değişik çaylar oluşturmuşlarıdır” dedi.

Hücreleri yenilediğinin ve kalp damar ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğinin tıp dünyası tarafından kabul gördüğünü anlatan Erdem, taze meyve olarak yenildiği gibi kurutularak da yemeklere katılarak tüketilebiliyor. Meyve suyu sirkesi reçeli çayı yapılıyor” şeklinde konuştu.

 

“ANNESİ TELEVİZYONDA GÖRÜP ÇAYINI İSTEMİŞ”

Rahmetli annesinin meyvenin reklamını televizyonda gördüğünü anlatan Erdem, “Annem televizyonda reklamını görmüş. Çayını istedi. Araştırdım ve pahalı ürün olduğunu öğrendim. Bölgemiz için de ekonomik değeri yüksek alternatif bir ürün olacağını düşünerek denemeye karar verdim.  Gezende mahallesinde 40 yıl kadar önce rahmetle babam ve ağabeyim ilk erik bahçesini denemişlerdi ben de aronia meyvesi için öncülük yapmak istedim” ifadelerini kullandı.

 

“SOĞUK İKLİMİ SEVİYOR”

Aronia soğuk iklim sevdiğini ve -30 dereceye kadar dayanabildiğini vurgulayan Erdem, “Gülnar’da denedim başarılı oldu. Bardat yaylasında 8 dönüm bahçe yapmayı planlıyorum. Özel bir bakımı ve bilinen bir hastalığı yok. Dayanıklı bir meyve olan aronia fidanı diktiğiniz yılın ertesinde meyve vermeye başlıyor. Suyu seviyor. Toprağın 20 cm altını nemli tutmak gerekiyor . Sadece bu önemli” şeklinde konuştu.

 

“YETİŞTİRMESİ KOLAY VE VERİMLİ”

Aronianın yetiştirmesi kolay ve verimli olduğunu anlatan Erdem şunları söyledi: “Özel bir yetişme isteği yoktur. Aronia Melanocarpa Nero’nun fidan başına verimi ilk yıl ortalama 1 kg, ilerleyen yıllarda ise ortalama 10 Kg’dır. Meyveler, çoğunlukla elle hasat edilir, isteğe ve imkankara göre mekanik olarak biçilebilir. Son yıllarda Amerika’da Aronia’nın ticari üretimi artmıştır. Ağustos’dan Ekim’e hasat edilebilir. Aronya, genellikle bir fundadır, ıslak veya kuru toprakta, güneş veya kısmi gölgede büyüyebilir, hatta yoksul topraklarda yetişebilirler. Sulama kabiliyetine göre verim artış potansiyeli göstermektedir. Kendine verimlidir. Tozlayıcıya ihtiyaç yoktur.  Tıbbı aromatik Aronia’nın Melanocarpa nero cinsi; Rus Yaban Mersini olarak da bilinmektedir. Aronya meyvesi antioksidan olduğu için; kanserin bir numaralı düşmanıdır.  Müthiş bir antioksidan kaynağıdır. Erken yaşlanmamıza neden olan oksidatif ve enflamatorik streslerden korunmamıza yardımcı olur.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA