“YANMIŞ SERADA ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YANMIŞ SERADA ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAZ”


 

Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Silifke ve Aydıncık’ta meydana gelen orman yangınlarında çiftçinin büyük zarar gördüğünü belirterek, “Üretim yapabilmesi için serası, bahçesi yanan çiftçi acilen desteklenmeli. Desteklenmezse üretim yapamaz ” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçesinde meydana gelen orman yangınları en büyük zararı üreticiye verdi. Yangında binlerce dönüm ormanın yanında seralar, açık tarım alanları ile küçük ve büyükbaş hayvanlar zarar gördü. Yangında çiftçi büyük mağduriyet yaşadı. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, gazetemize yaptığı açıklamada an itibari ile bölgedeki yangınların kontrol altına alındığını ifade ederek yangında üreticinin kaybının büyük olduğunu vurguladı.

Aydıncık’taki yangından ilçenin Merkez, Atatürk ve Duruhan, Yenikaş, Karaseki Mahallelerinin tamamının hasar gördüğünü ifade eden Yılmaz, “3 adet büyükbaş, 25 küçükbaş hayvan telef olmuştur. 300 bin dekar alan arazi tamamen hasar görmüş durumda. Bunun 250 bin dekar alanı cam sera alanı. Hasar oranı çok yüksek. Bununlar birlikte birkaç tarım alet, araç gerek traktör yanarak hasar görmüştür. Aydıncık’ta hasar tespit çalışmaları hala sürüyor” dedi.

Silifke ilçesindeki yangın sonrası hasar tespit çalışmalarına henüz başlanılamadığını anlatan Yılmaz,

“Yeşilovacık, Işıklı, Boğsak, Hırmanlı Mahallelerinde hasar yüksek oranda olup, can kaybımız bulunmamaktadır. Işıklı ve Yeşilovacık, Boğsak’taki tarım arazilerinin büyük kısmı hasar görmüş olup çalışmalar hala Cumartesi günü devam ediyordu. Tarım alanlarından zeytin, badem, limon ağaçları yüksek oranda zarar görmüştür. Seraların boş olmasından dolayı sadece tesisleri zarar gördü. Önümüzdeki günlerde geniş çaplı hasar tespiti yapılıp net bilgilere ulaşılacaktır. Net bir hasar tespiti şu an için yok” diye konuştu.

Yılmaz, seraların boş olması nedeniyle ürün fiyatlarının artacağını sanmadığını kaydetti.

 

“BAZI ŞEYLER LAFTA SÖYLENİYOR AMA ARKASI GELMİYOR”

Yangın bölgelerinin Cumhurbaşkanlığı tarafından afet bölgesi ilan edilmesini değerlendiren Yılmaz,

“Zaten koşulsuz afet bölgesi ilan edilmesi lazımdı. Biz Sayın Valimizden ve Tarım ve Orman Bakanı’ndan talep edeceğiz. Bazı şeyler lafta söyleniyor ama arkasından bir şey gelmiyor. Tespitler neticesinde daha doğru bilgilere ulaşılıp ona göre afet bölgesi ilan edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Afet Bölgesi ilan edildiğinde aslında bütün her şeyi kapsıyor. Borcu olan çiftçilerin borçları faizsiz erteleniyor. Tamamen malını, evini, aracını, serasını kaybetmiş çiftçinin mağduriyeti telafi ediliyor ama şu an net bir şey yok. Sadece Cumhurbaşkanının afet bölgesi ilan etmesi ile duruyor. Açık bir bilgi yok. Önümüzdeki günlerde hasar tespiti yapıldıktan sonra Sayın Valimizin başkanlığında sanırım o bölgenin ziraat odaları, tarım teşkilatları ile birlikte bir komisyon kurulup o komisyon çalışmaları neticesinde zarar gören çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi ile alakalı bir yol çizilecektir. Şu an ne desek boş. Elimizdeki bilgi Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu bölgesi afet bölgesi ilan etmesi” ifadelerini kullandı.

Yangında zarar gören üreticilerin önümüzdeki yıla üretim yapabilmesi için acilen desteklenmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, “Eksiklikleri giderilmezse çiftçi yanmış seralarda, örtü altı tesislerde üretim yapamaz. Bunun için eksikliklerinin giderilmesi gereken destek bir an önce verilmeli” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA