COVİD-19’A KARŞI AŞI ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

COVİD-19’A KARŞI AŞI ÇAĞRISI


 

Mersin’de vaka yoğunluğu yüzde yüz artarak, yüz binde 109 olurken, Tabip Odası, SES ve Eğitim-Sen Mersin Şubeleri ile Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden, “Bulaşıcı hastalıklarla aşı ile mücadele edilir” çağrısı geldi. Bileşenler aşılamanın arttırılması için göreve hazır olduklarını açıkladılar.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin’de artan vaka artışları korkuya neden olurken emek ve demokrasi güçlerinin oluşturduğu Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, aşı çağrısı yaptı.

Mersin Tabip Odası’nda yapılan basın açıklamasında; SES Mersin Şubesi, Eğitim Sen Mersin Şubesi ve Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri “Pandemi ve Aşı Kampanyası” başlığıyla yaptıkları basın açıklamasında, “Bulaşıcı hastalıklarla aşı ile mücadele edilir” mesajı verildi.

 

MERSİN’DE VAKA YOĞUNLUĞU YÜZDE YÜZ ARTARAK, YÜZ BİNDE 109 OLDU

Platform adına açıklamayı okuyan Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, günlük vakaların 20 bini, günlük ölümlerin 70’i aştığı bir dönemde tekrar yaşandığını söyleyerek, “Bayramdan hemen önce ‘bayramımız zehir olmasın” başlığıyla basın açıklaması yapmıştık. Bayram tatilinin üzerinden henüz bir hafta bile geçmeden Mersin’de haftalık vaka yoğunluğu yüzde yüz artarak, yüz binde 109 oldu.

 

SORULARA YANIT YOK

Pandemide neler oluyor? Nerelerde hata yapıyoruz? Neleri eksik yapıyoruz? Bu soruları biz 1,5 yıldır Sağlık Bakanlığına soruyoruz, kendimize soruyoruz, topluma soruyoruz ve doğru yanıtları bulmaya, pandemiyi bitirmeye çalışıyoruz ama aynı duyarlılığı Sağlık Bakanlığında bulamıyoruz, hükümette bulamıyoruz, yerel idarecilerde hiç bulamıyoruz.

Yeterli aşılama oranları sağlanmadan tam açılmanın yapılması ve toplumun rehavete sürüklenmesi Sağlık Bakanlığının affedilmez hatalarından biridir. Aşı tedariki konusunda sıkıntılar giderilmişken yeterli aşı oranına ulaşamamamız da ciddi eksikliklerimizden biridir ancak aşıya karşı olan bu ilgisizliğin nedenlerini ortaya çıkaramamak, bu konuda yapılan yanlışlıkları düzeltememek ve hataların üzerine gidememek eksikliklerimizi gidermemizin önünde ciddi bir engeldir. Oysa son yüzyılda bilimin gelişmesi ve bulunan aşılarla Çiçek, çocuk felci, boğmaca, kızamık gibi hastalıklarla başarı ile mücadele edilebilmiş, çok sayıda insanın hayatı kurtarılmıştır

 

AŞIYA KARŞI LAKAYT TAVIR…

Bizler bu son dalganın aşısızların dalgası olacağını çok önceden belirlememize ve bunu toplumla paylaşmamıza karşın Sağlık Bakanlığı aşıya ilginin arttırılmasına yönelik hiçbir adım atmamış ve gerek aşı karşıtlarına ve gerekse de aşı tereddüdü içerisinde olanlara prim verilmiştir. Aşıya karşı bu lakayt tavrın bazı sağlık çalışanlarında, bazı öğretmenlerde görülmesi de ciddi sıkıntılarımızdan biridir. Ancak bu sıkıntılara karşı önlemleri alması gereken kurum Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın nihayet iki gün önce açıkladığı gibi aktif vakaların yüzde 87’si aşıları tamamlanmamış olanlardır. Aşı tereddüdü içerisinde olan vatandaşların bu gerçeği çok iyi kavraması gerekmektedir.

 

YÜZ YÜZE EĞİTİM AKSAMAMALI

Bu açıklamayı yapan kurumlar olarak en büyük endişemiz Eylül ayı içerisinde okulların açılmasına yönelik olumsuz bir kararın alınmasıdır.

Gerek Sağlık Bakanlığı ve gerekse Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılmasına yönelik önlemleri bugünden almalı, yüz yüze eğitimin asla aksamamasını sağlamalıdır. Bunun için şu andan itibaren alınması gereken tedbirler vardır; Tüm milli eğitim personelinin aşıları tamamlanmalıdır, aşı yaşı acilen 12’ye indirilerek çocukların aşılanmaları sağlanmalıdır, okulların fiziki şartları düzeltilmeli, personel sayısı arttırılmalı, atanamayan öğretmenler acilen ihtiyacı olan okullara atanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı okulları açma ve yüz yüze eğitim konusunda samimi ise bunu pratikte göstermelidir.

 

“SAĞLIK BAKANLIĞI CİDDİ BİR KAMPANYA BAŞLATMALIDIR”

Vaka sayılarının artması yasakların geri gelmesini kimseye anımsatmamalıdır. Önlem almak yasakların geri gelmesi değildir. Sokağa çıkma kısıtlamaları sürecin başından bu yana yanlıştı, bundan sonra da asla yapılmamalıdır. Ancak pandeminin yayılmasına yönelik toplumsal önlemler acilen alınmalıdır. Kapalı ve kalabalık mekanlara yönelik sıkı bir denetim sağlanmalıdır, HES kodu sorgulamalarına aşı karnesi eklenerek vatandaş aşılanmaya teşvik edilmelidir, toplu ulaşım kontrolleri, şehirler arası ulaşım denetimleri, uluslar arası ulaşımda PCR, aşı ve izolasyon tedbirleri mutlaka sağlanmalıdır. Ve her şeyden önemlisi aşıya ilgiyi arttırmaya yönelik Sağlık Bakanlığı ciddi bir kampanya başlatmalıdır.

 

“AŞI ORANLARIMIZ SAĞLIK BAKANLIĞININ AÇIKLADIĞI GİBİ YÜZDE 60’LARDA DEĞİL”

Aşı oranlarımız Sağlık Bakanlığının açıkladığı gibi yüzde 60’larda değildir. Dün itibarı ile tek doz aşısını yapılanların sayısı 41 milyon, çift doz aşı yapılanların sayısı ise 26 milyondur. Yani tek doz aşıda yüzde 50, çift doz aşıda yüzde 30’u bulabilmiş durumdayız. Delta varyantı çıkmadan önce yüzde 70 bağışıklık yeterliyken bugün en az yüzde 80’lik bir oran ile toplumsal bağışıklığı sağlayabilecek durumda olacağız.

Bunun için biz başta Mersin Tabip Odası ve sağlık sendikaları olmak üzere tüm Emek ve Demokrasi Platformu olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Aşılama konusunda Sağlık Bakanlığının bir kampanya tarzında çalışması halinde elimizden geldiğince bu kampanyaya destek verebiliriz. Ancak bunun için önce kararlı bir tutum ve disiplinli bir çalışmanın adımlarının atılması gerekmektedir.

Son olarak buradan bir kez daha Mersin halkını ve tüm Türkiye’yi aşı olmaya, yakınlarını aşı konusunda ikna etmeye, salgına karşı önlemleri asla gevşetmemeye, Sağlık Bakanlığını da gerek aşı oranlarını arttırma konusunda ve gerekse toplumsal önlemlerin alınması konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA