“İŞGALCİ DEĞİL HAK SAHİBİYİZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İŞGALCİ DEĞİL HAK SAHİBİYİZ”


 

Aydıncık’ta orman vasfına sahip 300 dönüm civarında alan olarak görülen bölgede yaşayan yaklaşık 200 yöre sakini işgalci konumuna düşürülüp tahliye edilmek istenmelerine karşı eylem yaptı. Söz konusu alanın orman vasfını yitirdiğini savunan yöre sakinleri, bölgenin 2/B’ye dönüştürülerek millete satılmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Aydıncık İlçesi Hacıbahattin Mahallesi’nde resmi kayıtlarda orman vasfına sahip alan olarak görülen bölgede yerleşimleri bulunan ve orman ürünleri üretimi yapan yöre sakinleri ile bu duruma karşı yargıya başvuran Orman Bölge Müdürlüğü arasındaki süreç protesto edildi.

Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan, muhtarlar ve yöre halkı bir araya gelerek, seslerini duyurmaya çalıştılar.

 

BÜYÜKLERİMİZDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Bölge sakinlerinin yaklaşık 50 yıldır alanda yerleşik olduğunu ve seracılık üretimi yaptığını söyleyen Başkan Aktan, “Burası orman ise keşke geçmişte bu vatandaşları buraya sokmasalardı. Evler, seralar var. Elektrik, içmesuyu altyapısı, sulama kanalı verilmiş. Vatandaş 50 yıldır atasından kaldığı şekliyle burada yaşamaya devam ediyor. Yöre sakinleri sonradan bu alanlara girip de işgal etmiş değil.

Bu sıkıntılarımızı büyüklerimize anlattık, bakanlık nezdinde bir çalışma yapıldı. Bu sorunu sadece biz yaşamıyoruz, Bozyazı’da da, Erdemli’de de, Anamur’da da var. İnşallah devletimizin bu noktada bir çalışma ile vatandaşlarımızın mağduriyetini gidereceğini umuyorum ancak tabi buranın vasfı orman. Kanunen bakıldığında doğrudur ve şikayetler sonucu konu mahkemeye intikal etmiştir. Mahkeme sonuçlanmış, cezalar yazılmış, hapse girenler var ve tahliyeler isteniyor.

Biz mahkeme kararları ile ilgili vatandaşlarımız Yargıtay’a itirazlarda bulundular. Bu zaman diliminde umarım ki devletimiz zaten burada bir çalışma yapıyor, hem milleti düşünecek hem de devletimizi düşüneceğiz. Büyüklerimizde böyle düşünüyordur umarım. Ben vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında büyüklerimizden bu konunun çözülmesi noktasında desteklerini istiyoruz. Vatandaşlarımızda aynı şeyi istiyor. Çözüm noktasında birleşmiş bulunuyoruz” dedi.

 

2/B’YE  DÖNÜŞTÜRÜLEREK MİLLETE SATILACAK

Hacıbahattin Mahallesi Muhtarı Ali Duman da, 23 yıldır muhtarlık yaptığını söyleyerek, “Yıllardır vatandaşlarımız bu sıkıntıyı çekiyor. Büyüklerimizden buranın çözülmesini istiyoruz. Söz konusu alan 2/b’ye dönüştürülerek millete satılmalı. Ama bu durumda ne olacak?” dedi.

 

“BU İNSANLAR ÜRETMEZ İSE NE YİYİP İÇECEK”

Yeni Mahalle Muhtarı Volkan Gözmen de, “Büyüklerimize seslenmek istiyorum; sayın cumhurbaşkanım, sayın Lütfi Elan bakanım, Orman ve Su İşleri bakanım, bu vatandaşlar 40-50 senedir buraları ekip dikiyor. Buralar atalarımızdan kaldı. Ama şimdi vatandaşlarımızı çıkarmak istiyorlar. Ekip dikmez ise bu insanlar ne yiyip içecekler?” dedi. 

 

“MADEM ORMAN ALANIYDI NEDEN HİZMET GETİRİLDİ?”

Yeniyörük Mahallesi Muhtarı Selahattin Kuz da, söz konusu alanın bir kısmının kendi görev alanında olduğunu söyleyerek, “65 yaşındayım ve bildim bileli bu sorun var. Burada kadastro yapılırken hava fotoğraf çekilmiş ve yeşil olan yerler orman yazılıp, açık olan yerler tarla yazılmış. Hava fotoğrafına bakarak orman değinilmiş ama değil. 65 sene önce de burası açık alandı. Vatandaş ev yaptı, belediye yol, altyapı yaptı, her türlü hizmet geldi. Herkes bir şeyler yaptı, orman göz yumdu ve bu zamana kadar gelindi. Madem burası ormandı zamanında vatandaşa ev yaptırmasalardı, yol yapmayıp, elektrik-su vermeselerdi. Birilerini kötülemeyelim, bu işe çözüm arayalım. Yatırıyorum kalkıyorum vatandaş sürekli arıyor. Vatandaş bunalıma girmiş durumda. Nasıl 2/b çıkartıp vatandaşa bu alanları sattılar burayı da yıllardır oturan hak sahiplerine versinler. Bu işin çözüleceğine canı gönülden inanıyorum. Cumhurbaşkanımıza güveniyorum” diye konuştu.

 Eskiyörük Mahalle Muhtarı Abdurrahman Sandaltepe de, yöre sakinlerinin geçim kaynaklarının seralardaki üretim ile sağlandığını belirterek, “Bu arazide başka yapılacak bir şey yok. Yetkililer tarafından bu sorunun çözülmesini istiyorum. Buralar yeni yerleşim yeri değil” dedi.

 

BU VATANDAŞLAR NEREYE GİDECEK?

Hürriyet Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Ay da, “40-50 yıl önce vatandaş buraya ev yaparken, orman neredeydi? Şimdi buradaki evler, seralar nasıl yıkılsın? Bu vatandaşlar nereye gidecek? Cezalar geliyor. Hapse girenler var. Geçmiş yılların bedeli ödendi. Cumhurbaşkanımızdan bu konuya el atmalarını istiyoruz. Bu vatandaşlar mağdur” dedi.

 

“ORMANCI GELİP, ‘ZEYTİNİ SULAMA KURUT, SERANI EKMEYECEKSİN”

Mehmet Akif Yıldız isimli yöre sakini de, 25 yıldır söz konusu bölgede yaşadığını söyleyerek, “Biz buralarda bir tane ağacı kesmedik, kurutmadık. Biz buraları ektik, diktik. Benim iki çocuğum burada dünyaya geldi, onlara bakmak zorundayım. Ben buraya sera yaptım. Ama ormancı gelip, ‘Zeytini sulama kurut, seranı ekmeyeceksin’ diyor. Ben işin siyasetinde değilim lakin ben arkamda belediye başkanını da kimseyi göremiyorum. Bir şef değiştiğinde bana ceza kağıdı geliyor. Benim yıllık kazancım ne? Ödeyemiyorum, zorlanıyorum. Kendimi yakma derecesine geldim. Sesimizi kim duyacaksa, duyuracaksa işini yapsın. Boş laflara karnımız tok” dedi.

 

“CEZAYI MI ÖDEYELİM? GEÇİNMEYE Mİ ÇALIŞALIM?”

Eşin çalışmayan iki çocuk annesi Gülperi Yıldız, 25 yıldır burada yaşadığını ancak geçen hafta 30 bin TL cezaya çarptırıldıklarını söyledi. “ Biz bu cezayı nasıl ödeyeceğiz” diyen Yıldız, “Neyle geçineceğiz biz. Biz bir tane ağaç sökmedik. Ormancılar gelip zeytinleri kurutmamızı söylüyorlar, Boncuk gibi zeytinlerimiz var şuan, nasıl kurutayım bunları? Çocuklarıma neyle bakacağım? Cezayı mı ödeyelim? Geçinmeye mi çalışalım?” diye konuştu.

 

“HAYVAN İÇİN YASA ÇIKTI BEN 4 ÇOCUĞUM İLE NASIL EVDEN ÇIKAYIM, BU CEZALARI NASIL ÖDEYEYİM?”

Doğma büyüme yöre sakini olduğunu belirten Adnan Solak isimli yurttaş da, çocukluğunda okula 4 kilometre gidip geldiğini anlattı. Solak, “200 metre yerim ve havuzum olduğu için 9 bin TL ceza yedim. Şuan cezamı ödüyorum. Ama ormancılar gelip ‘havuza su koymayacaksın, serayı sökeceksin’ diyor. 5 tane zeytinim var şuan 20 yaşında. Sayın cumhurbaşkanıma, Lütfü Elvan vekilime söylüyorum; kendileri gelip bu zeytini kurutabiliyorsa, kurutsun, sökebiliyorsa söksün. 4 tane çocuğum var. Orman zaten sürekli zabıt tutuyor. Ben ne yapayım? Hayvan için yasa çıktı ben 4 çocuğum ile nasıl evden çıkayım, bu cezaları nasıl ödeyeyim?” şeklinde konuştu.

Yöre sakinleri arazilerin kendilerine verilmesini isteyerek özellikle Mersin Milletvekili iken

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a seslenerek çözüm çağrısı yaptılar.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA