KILINÇ: “VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KILINÇ: “VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”


 

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, büyükşehirde görevli personellerin su faturaları üzerinde yer alan evsel katık bedellerini yanlış ve taraflı yönlendirmesi nedeniyle belediyeleri ile vatandaşın karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Haber Merkezi

 

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, su faturaları üzerinde yer alan  evsel katı atık bedelleri kalemi ile ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı başlıklı bir açıklama yaptı.

MESKİ Genel Müdürlüğü’nün su faturalarında açılan “Anamur Belediyesi Evsel Katı Atık Toplama Payı” ile ilgili 3 ay önce bir açıklama yaptıklarını ifade eden Kılınç, “3 ay önce

yaptığımız bilgi ve belgelere dayalı açıklamalara rağmen, Mersin Büyükşehir Belediyesi Anamur Koordinasyon Şube Müdürlüğü ile MESKİ Anamur Şube Müdürlüğünde görevli personellerin sosyal medya hesaplarından ve CHP Anamur Gençlik Kolları Başkanlığının sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar nedeniyle bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur” dedi.

 

“TARİFELERİN BELİRLENMESİ YÖNETMELİKLERE GÖRE YAPILIR”

 

Evsel Katı Atık Toplama Bedellerinin hangi usul ve esaslara göre toplanacağı, tarifenin nasıl belirleneceği ve tahsilat işleminin kimin tarafından ne şekilde gerçekleştirileceği “27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte açıkça belirtildiğini anlatan Kılınç, “İlgili yönetmeliğin faturalandırma başlıklı 22-(1) maddesinde “atıksu ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme, yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılır” denilmektedir.

Aynı Yönetmeliğin Evsel katı atık idarelerinin görev ve yetkileri başlıklı 8. maddesinde “Evsel Katı Atık İdareleri, evsel katı atık hizmetlerine ilişkin tarifeleri belirlemek ve ücretlerini toplamakla yükümlüdür” denilmektedir” şeklinde konuştu.

.

“KANUNİ BİR ŞEY MECLİSTE İPTAL EDİLEMEZ”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Personellerinin ve CHP Anamur Gençlik Kolları Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda “Evsel Katı Atık Ücretlerinin alınmaması Mersin Büyükşehir Belediyesince teklif edilmiş, ancak CHP ve İYİ Partinin kabul oylarına karşın MHP ve AK Partinin red oyları ile bu ücretin tahsil edilmesi yönünde karar alınmıştır” şeklindeki paylaşımının hukuka aykırı olduğunu anlatan Kılınç şöyle devam etti:

“Kanunlarla tahsil edilmesi zorunlu olan bir ücretin belediye meclisince alınacak bir karar ile iptal edilmesi söz konusu değildir. Zira meclis kararları hukuka uygun olmak zorundadır. Büyükşehir Belediye Meclisinin herhangi bir konuda kanuna aykırı karar alması mümkün değildir. Ayrıca ilgili yönetmelik hükümlerince tahsil edilmesi gereken paranın toplanmaması kamu zararı oluşturacak ve ilerde telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkartacaktır.”

 

“NEDEN DANIŞTAY’A BAŞVURMUYORSUNUZ?

Kanunda belirtildiği üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığı Evsel Katı Atık Ücretlerini Su Faturaları üzerinden vatandaşlardan tahsil etmek, Anamur Belediye Başkanlığının ise toplanacak olan tarife ücretlerini belirlemekle kanunen yükümlü olduğunu anlatan Kılınç şöyle devam etti:

“Su faturaları aracılığı ile tahsil edilmesi devletin getirdiği kanunlar gereği zorunlu olan bu uygulama hakkında Mersin Büyükşehir Belediyesinin kurumsal olarak değil de, belediyede görevli personeller aracılığı ile kamuoyunu yanlış ve taraflı olarak yönlendirmeye çalışması aklın ve mantığın kabul edebileceği bir uygulama değildir. Bizim belediyecilik anlayışımıza göre, ortada bir sorun varsa bu sorun çözülmeye çalışılmalıdır. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi bu konuyu sürekli olarak sulandırmakta ve vatandaşlarımızla Anamur Belediyesini karşı karşıya getirmeye çalışmaktadır. Yönetmeliklerle belirlenmiş bir konunun iptali ancak Danıştay kararı ile mümkündür. Anamur Belediyesi, İmar ile ilgili çıkartılan bir yönetmeliği Anamurlu hemşehrilerimizin ve belediyemizin menfaatlerine aykırı olduğu gerekçesi ile Danıştaya taşımış ve yönetmeliğin yürütmesini durdurma kararı aldırmış, bu uygulama ile hem Anamurlu hemşehrilerimiz hemde belediyemiz kazanmıştır.

Hal böyle iken, Evsel Katı Atık Ücreti ile ilgili kamuoyuna sürekli olarak yalan yanlış bilgiler veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, Evsel Katı Atıkların toplanmasını ve su faturaları üzerinden tahsil edilmesini zorunlu hale getiren yönetmelikle ilgili neden Danıştay’a başvurmamaktadır?”

 

“MEZİTLİ VE YENİŞEHİR BELEDİYELERİNE NEDEN SES ETMİYORLAR”

Danıştay’a başvurarak yönetmeliğin iptal edilmesini sağlamanın vatandaşların kazanmasına neden olurken, yönetmelikle ilgili kamuoyunu yanıltmanın ise Büyükşehir Belediyesini idare edenlerin siyasi rant devşirmesini sağlamak olduğunu anlatan Kılınç “Bu konuyu kurumsal olarak değil kentimize hizmet etmekle görevli personeller üzerinden gündeme getirmek ise en hafif tabiri ile korkaklıktır. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Anamur Belediyesi üzerinden Evsel Katı Atık Ücretleri ile ilgili sürekli polemik üretiyor iken, aynı parayı aynı yöntemle tahsil eden Yenişehir ve Mezitli Belediyeleri’ne neden tek kelime etmemekte yada sosyal belediyecilik dersi vermemektedir?” ifadelerini kullandı.

 

BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRIDA BULUNDU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunan Kılınç şunları kaydetti: “Evsel Katı Atık Ücretleri’nin tahsilinin iptali ile ilgili kanunlar çerçevesinde yapılacak olan her türlü hukuki girişimi desteklemekle birlikte, kanuna, akla, mantığa ve vicdana aykırı her türlü açıklama ve uygulamasını da reddediyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliğini bir kenara bırakarak, çalışan personellerine kamuoyunu yalan yanlış bilgilendiren bültenler yayınlatmasını ise asla  kabul etmiyoruz.”

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA