BORÇLANAMAYAN BAŞKAN: “ESNAF ÜZÜLSÜN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇLANAMAYAN BAŞKAN: “ESNAF ÜZÜLSÜN”


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, 265 milyon TL’lik borçlanma yetkisi Cumhur İttifakı’nın muhalefeti ile kabul edilmedi. Muhalefet ‘para nereye harcanacak?’ sorusuna net bir yanıt alamadığını savundu. Başkan Seçer ise, “Biz ahmak değiliz” diyerek sonucu bile bile, halkın bilgilenmesi için meclise getirdiğini söyleyerek, “Ben üzüldüm esnafında üzülmesi lazım, alacaklarını biraz süre geçirerek alacaklar” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Covid-19’ya yakalanan Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Erdemli Belediye Başkanı Mürekkem Tollu ve Meclis üyeleri Ahu Koşar, Murat Sakıçoğlu, Serhat Servet Dövenci toplantıya katılmadılar.

Pandemi nedeniyle salona misafir kabul edilmeyeceğine dair uyarı yapılsa da kalabalık dikkat çekti.

 

DEVLET ALACAĞINDA ISRARCI

Mecliste; Mersin Büyükşehir Belediyesi, kira alacakları, ilan ve reklam vergisi, idari para cezaları ve ecrimisil bedeli gibi borçları yapılandırma kapsamına aldı. 10 bin kişinin yararlanabileceği yapılandırma için vatandaşlara başvuru çağrısı yapıldı.

 

265 MİLYON TL’LİK BORÇLANMA TALEBİNE MUHALEFETTEN RET

Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Nisan ayından buyana komisyonda bekleyen 265 milyon TL’lik borçlanma yetki talebi de gündeme geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun reddettiği teklifle ilgili CHP’li komisyon üyeleri Muhittin Ertaş ve Abdurrahman Yıldız red kararına şerh düştü.

Başkan Seçer de, bütçe denkliği için bu rakamı istediklerini söyleyerek, “Bizim bu yıl için borçlanabileceğimiz rakam 1 milyar 233 milyon 555 bin TL. Bunun 193 milyon TL’lik kısmı meclis kalan kısmı da bakanlık izniyle olacak. Biz 265 milyon TL’lik yetki istiyoruz, bu yetkiyi verirseniz bunun 193 milyonunun kullanabileceğiz” dedi.

 

“265 MİLYON TL NEREYE HARCANACAK?”

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı MHP’li Meclis Üyesi Fahrettin Kılınç, konu gündeme geldiğinden buyana idarenin bürokratlarına ve komisyondakilere izah etmeye çalıştığını söyleyerek, “Talep edilen rakamla ilgili bize proje bazlı gelebilirseniz bunu daha kabul edilebilir çerçevesinde hassasiyetle değerlendiririz dedik. Ama mevcut yaptığımız değerlendirmelerde idarenin gelirlerinin artması, ihtiyaç fazlası paralar ile bunun karşılanabileceğini, hizmetlerin aksamayacağını düşünüyoruz. Otobüs alımına, MESKİ’ye verdiğimiz destek gibi kredileri bu şekilde kabul edebiliriz. Böyle bir düzenleme ile gelirseniz arkadaşlarımız ile görüşür neticeye bağlayabiliriz dedik ama bu bize bir türlü böyle gelmedi. AK Parti ve MHP’li arkadaşlarımızın kanaati, bu kredi alınmadan da belediyemizin sıkıntı yaşanmadan hizmetlerine devam edebileceği yönündedir.

 

NOKTADA GÜNAH İŞLİYORUZ”

Seçer, muhalefetin “265 milyon TL nereye harcanacak?” sorusuna yanıtını şu ifadelerle yaptı; “Bütçe yaptım, yatırım programımı uygulamak için yapacağım bütçe içerisindeki harcamalara karşılık gelir kalemini koydum. Bütçe açığını ortadan kaldıracak borçlanma kalemini koydum ve bütçeyi denkleştirdim. Bu yıl 1 milyar 396 bin TL proje maliyetim var. Emanette 600 milyon TL para birikmiş durumda yani esnafın, müteahhidin benden alacağı var. Yetkiyi Eylül-Ekim’de verecekseniz vermeyin, ne beni ne halkı kandırın. ‘Ne yapacağınızı anlatamıyorsunuz’ dediğiniz noktada günah işliyoruz. Yapıyoruz daha ne yapalım. 30 noktada şantiye gibi çalışıyoruz. Personel gideri, geriden gelen banka taksitleri belli.

Toroslar, Silifke Belediyesi gayrimenkul sattı, Yenişehir borçlanma yaptı. İlçe belediyeleri bunları yaparken gayet normal de Büyükşehir böyle bir talepte bulunduğu zaman neden anormal geliyor. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Bu yanlış. Neden böyle bir kara verdiniz? Nerede bir sıkıntı gördünüz? Biz belediyemizi gereksiz yere bir borç, faiz yükü altına mı sokacağımızı düşündünüz? Takdir yüce meclisin ama Lamos bitirilmesini bekliyorlar, 10 milyon TL maliyeti var. Üreticinin ihtiyacı var diye Lamos’a o köprüyü yapıyorum. Yapmasam kim bana ne diyebilir? Hesapsız kitapsız bir iş mi yapıyorum? Bütçe denkliği için hakkım olan borçlanma talebimi yineliyorum. ‘Kendinizi bize ifade edemiyorsunuz’ dediğiniz noktada bizi üzer, haksızlık yapmış olursunuz” dedi.

 

CHP’DEN ALİ-CENGİZ OYUNU TEPKİSİ

CHP’li Ali Dinsever, borçlanma yetkisinin idarenin işini güçlendirmek için tıkama siyaseti yapıldığını savunarak, “Ali Cengiz oyunları ile kamuoyunu aldatmaya gerek yok. Gelen rapor teklifin reddi. Neden reddine? Ne aykırılık var? Siz ihtisas komisyonu olarak proje isterken idarenin yerine mi geçmek istiyorsunuz? Bütçe komisyonun ‘ben sana bu parayı vereceğim ama şöyle harca’ deme yetkisi var mı? Bu idarenin tasarrufu” dedi.

 

“TELEVİZYONLAR KAPANSA KİMSE KONUŞMAZ”

CHP’lilerin açıklamalarına tepki gösteren Kılınç ise televizyonlar kapansa kimsenin konuşmayacağını söyleyerek, “Konuşmalar çok ağır, rencide edici. Biz kimseye Ali Cengiz oyunu yapmıyoruz? Diğer arkadaşların düşüncelerine katılma gibi bir sorumluluğumuz mu var? Biz yetkimizi aşmıyoruz, yetkimizi kullanıyoruz? Biz halkı yanıltmıyoruz, düşüncelerimizi söyledik. Kabul edilir veya edilmez takdir meclisindir” dedi.

 

SEÇER: “BİZ DE AHMAK DEĞİLİZ

Vahap Seçer ise siyasetin teşbih olduğunu hakaret olmadığını, kastını aşan bir sözcük de duymadığını belirterek, “4 duvar arasında yaptığımız tartışmanın hiçbir kıymeti yok. Siyaset bir gösteri sanatıdır. Retoriktir. Onurumuza, izzeti nefsimize yönelik bir üslup yok olsa ben zaten müdahale ederim. Parlamentoda genel kurulunda bir sonraki dönemde mevcut milletvekillerinin yüzde 90’ı olmaz. Gelecek mecliste de en iyimser yüzde 75’i olmayacak. Geçen meclis ile bu meclis arasındaki parmakları sayın. Yani yüzde 90’ı burada yok. Buradan çıkınca yüz yüze bakacağımız gibi 4 duvar arasındaki süreç bittiğinde de yüz yüze bakacağız. O yüzden birbirimizle gayet dikkatli konuşmamız gerektiğinin farkındayım, bu konuda herkes müsterih olsun” dedi.

Toplantı öncesi grup toplantılarında görüşmeler yapıldığını bildiklerini söyleyerek, “Biz de ahmak değiliz” diyerek sonucu bile bile, halkın bilgilenmesi için gündeme getirdiklerini söyleyen Seçer, “Kalbiniz ile beni dinleseniz ikna olursunuz ama doğaldır sizde siyaset yapıyorsunuz. Siyasetin realitesi, bu gerçek böyle” dedi.

Uzun müzakereler sonucu istenen 265 milyon TL’lik borçlanma yetki talebi oy çokluğuyla kabul edilmedi.

 

“ESNAF ÜZÜLSÜN”

Başkan olarak üzüldüğünü söyleyen Seçer, “Belediyeme mal ve hizmet satan esnafın da üzülmesi lazım. Çok daha seri ödemeler yapma imkanımız vardı ama belki biraz sıkışacağız, belki onların affına sığınacağız, onlar biraz bizden anlayışla paralarını biraz süre geçirerek alacaklar ama bu tekeri, bu çarkı döndüreceğiz. Mersin halkı merak etmesin, biz yine her şeye rağmen Lamos köprüsünü de yapacağız, katlı kavşağı da yapacağız” dedi.

 

METRO İÇİN 900 MİLYON BORÇLANMA YETKİSİ TALEBİ

Ayrıca Başkan Seçer, Mezitli - 3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi” projesi için

900 milyon TL borçlanma yetki talebi istedi.

Teklif ilgili komisyonlara gönderilirken Başkan Seçer konunun, Ağustos Meclisinde  görüşülmesini beklediğini söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA