AVUKATLARDAN BARO SEÇİMLERİNE PROTESTO | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AVUKATLARDAN BARO SEÇİMLERİNE PROTESTO


 

Mersin Barosu’nun 2020 yılında yapılması gerekirken pandemi nedeniyle ertelenen olağan genel kurul toplantısının ilk gününe avukatlar ilgisiz kaldı. Saat 10.00’da başlaması gereken genel kurul 2 bin 647 avukatın yüzde 10’unun imzasının toplanamaması nedeniyle 14.00 civarında başlayabildi.

HEDİYE ERĞLU

 

Mersin Barosunun 2020 yılında yapılması planlanan ancak ertelenen olağan genel kurulu ilk günü  Gökdelen Hizmet  Binasında gerçekleştirildi. 10’da başlaması gereken genel kurula avukatların ilgi göstermemesi nedeniyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için 4 saat gecikme yaşandı.  Genel Kurulun başlaması için 2 bin 647 avukatın yüzde 10’unun imzası saat 14.00 sıralarında toplanabildi. Baro Genel Kuruluna AKP İl Başkanı Cesim Ercik, CHP İl Başkanı Adil Aktay da katıldı. Divan Başkanlığını Avukat Sami Dündar’ın yaptığı genel kurulda başkan adaylarından Orçun Ali Aykut’un yeterli çoğunluğun sağlanamadığı gerekçesiyle hazirunun sayılması talebi kabul edilmedi. Mevcut Başkan Bilgin Yeşilboğaz, Gazi Özdemir ve Orçun Ali Aykut’un aday olduğu Mersin Barosu Genel Kurulu saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Baro Başkanı Yeşilboğaz’ın açış konuşmasının ardından faaliyet ve denetim raporları okunarak oylandı.  Daha sonra söz alan başkan adayları projelerini anlattı.

 

AYKUT: MESLEKTAŞLARIMIZ PROTESTO ETTİĞİ İÇİN SEÇİME İLGİ GÖSTERMEDİ

Meslektaşlarının oyuna talip olduğunu ifade eden başkan adayı Orcun Ali Aykut, başkan olduğu takdirde siyasetsiz, mesleğe yönelik hukuki çalışmalar yürüteceğini söyledi. Meslektaşlarının baroyu protesto ettiği için seçimlere ilgi göstermediğini öne süren Aykut, “Hepinizin adayıyım. Kazandığım takdirde elimi taşın altına koyacağım” dedi.

 

“ADALET EROZYONU YAŞANIYOR”

Diğer aday Gazi Özdemir ise “Bugün huzurunuza daha öncesinde baromuzun kurul ve komisyonlarında görev almış, baromuzda yöneticilik yapmış ve şimdi de Mersin Barosu Başkanlığına aday  olmuş bir meslektaşınız olarak bulunmaktayım. Gerek şahsım gerekse de listemizden diğer kurullara aday olan çalışma arkadaşlarım, ne kadar onurlu ve bir o kadar da zor bir göreve aday olduğumuzun, özellikle bu zorlukların önceki dönemlere göre daha da çetin olduğunun bilincindeyiz” dedi.

Ülkede yıllardır yaşanan bir adalet erozyonunun mevcut olduğunu ve gün geçtikçe bazı kayıpların giderilemeyecek boyutlara ulaştığını ifade eden Özdemir, “Çoklu baro gibi ideal hukuk düzeninde yeri olmayan uygulamalarla mesleğimizin tarafsızlığı ve saygınlığı sekteye uğratılmıştır. Klasik söylemde Yargıda sacın üç ayağından biri olarak nitelendirilen avukatlar gun geçtikte sistemin içerisinde otekileştirilmekte ve avukatlık mesleğinin itibarı da toplum nazarında gün geçtikçe azaltılmakta, avukatlık mesleği sıradanlaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu durum öyle bir seviyeye ulaşmıştır ki kendini bilmez kişiler haciz mahallinde  avukatın başına silah dayayabilecek cesareti dahi kendilerinde bulmuşlardır. Meslektaşlarımız ekonomik sorunların kucağına atılmış olup bazı meslektaşlarımız bu sorunlardan boğularak hayatlarına son vermişlerdir” şeklinde konuştu.

 

“MESLEKTAŞLARIMIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ADAY OLDUM”

Meslektaşlarının öncelikle ekonomik problemlerine çare bulmak için aday olduğunu ifade eden Özdemir şunları söyledi: “Meslektaşlarımızın adliye koridorlarında yaşadıkları problemleri çözüme kavuşturmak için, toplumsal sorunların tamamıyla mücadele etmek için, insan haklarını, kadın haklarını, çocuk haklarını, hayvan haklarını, çevre haklarını savunabilmek için, toplumumuzdaki adalet inancının yeniden kazanılabilmesi için, mesleğimizin hak ettiği itibarın iadesi için,

Atatürk ilke ve inkılaplarının işığında, genç meslektaş-buyuk meslektaş demeden, bu ondan - bu; şu kesimden demeden, hiçbir suretle ayrım gözetmeksizin, çoğunlukçu değil çoğulcu bir anlayışla, gerçek anlamda baromuzu birlikte yönetmek için, Diğer bir deyisle mesleğimizin geleceği için bu göreve adayız” şeklinde konuştu.

 

YEŞİLBOĞAZ: SON KEZ ADAYIM

Başkanlığa yeniden aday olan mevcut başkan Bilgin Yeşilboğaz ise yıllardır baronun çeşitli kademelerinde göre yaptığını ifade ederek 2018 yılında başkanlığa seçildiğini hatırlattı.

Başkan adayı olarak son kez çıktığını anlatan Yeşilboğaz, “Bu uzun zaman önce kendime vermiş olduğum bir sözdür. Sadece 2 dönem başkanlık yapacağımı çeşitli defalar sizlerle de paylaştım. Seçildiğim takdirde 2022 Ekim ayında yapılacak olağan genel kurulda aday olmayacağım. Yaklaşık 1,5 yıl sonra onur ve gururla görevimi sizin seçeceğiniz bir başka meslektaşımıza devredeceğim. Sizlerin layık gördüğü görevle birlikte üzerimizdeki yük bir kat daha artmıştır. Söz verdiğimiz gibi adalet, hukuk ve özgürlükler,mesleğin ve meslektaşların sorunlarının çözümü için yola çıktık. Yapacaklarımız aslında şimdi başlıyor. Mersin Barosu'nu, birlikte mücadele ettiğimiz sürece daha da ileriye götüreceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin değerlerini,hukukun üstünlüğünü,insan haklarını ve bağımsız savunmayı hep savunduklarını anlatan Yeşilboğaz şunları söyledi:

 

“KİMSENİN ÖNÜNDE EĞİLMEDİK”

“Hukuksuzluğun olduğu her yerde, mesleğe ve meslektaşa yapılan saldırılara karşı mücadeleye soyunduk. Etnikçilik, mezhepçilik hemşericilik yapmadık. Kimsenin önünde eğilmedik, cübbemizi iliklemedik, kimsenin efendisi olmadık, kimseye biat etmedik. Konumu ve sıfatı ne olursa olsun, haksızlıklar karşısında sessiz kalmadık. İşte bu yüzden Mersin Barosu, toplumun ve meslektaşlarının gözünde her daim güven veren bir kurum olmuştur. Meslek hayatım boyunca bu baronun mensubu olmaktan onur duydum. Aynı zamanda bu baromuzun her platformda öncü ve lider olması için baromuzun çeşitli kurullarında birçok değerli meslektaşımla birlikte emek harcadım.  Savunma hakkını, avukatlık mesleğini korumayı esas alarak; Atatürk ilke ve devrimleri ışığında laik, demokratik, adil ve hukukun üstünlüğünü benimseyen bir anlayışla, evrensel hukuk değerlerine ve insan haklarına saygılı çağdaş yönetim anlayışını benimseyerek mücadele ettik ve bu çizgide yürümeye de devam edeceğiz. Biz neden yola çıktığımız ilk günden beri birlikte güçlüyüz dedik biliyor musunuz? Avukatlık el pençe durulan değil, el üstünde tutulması gereken bir meslektir. Toplumun yapı taşı, olmazsa olmazıdır. Bizim gücümüz birlikteliğimizden gelir. Bizim birlikteliğimiz gücümüzü ortaya çıkarır. Hukuksuzluğu yok eder. Avukatların yaşadığı haksızlıkları,yok sayılmalarını engeller. Mahkeme salonlarında, kalem odalarında, karakollarda yaşadığımız engellemeleri,hak ihlallerini ortadan kaldırır.”

Baro Genel Kurulunun ilk günü dilek ve temenni konuşmalarının ardından sona erdi.

Mersin Barosu seçimleri 11 Temmuz Pazar günü Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA