KADINLAR SORDU KOCAMAZ YANITLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KADINLAR SORDU KOCAMAZ YANITLADI


 

MEKAD üyesi kadınlar Mersin’in sorunları ve çözüm önerilerini sordu, Burhanettin Kocamaz cevapladı.

Haber Merkezi

 

Mersin Kalkındırma ve Dayanışma Derneği (MEKAD) üyeleri Mersin ilinin genelindeki sorunları tespit etmek ve Mersin’i bir adım ileri daha taşıyabilmek için bu sorunlara çözüm üretmek için bir araya geldi.

Bir otelde toplanan dernek üyelerine önceki dönem Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da eşlik etti. Yaşadıkları kenti, bu kentte yaşayan insanlara layık hale getirmek amacıyla toplanan kadınlar sorularını Kocamaz’a yöneltti.

 

“BİZ BU KENTİ BİR ARADA TUTMAK MECBURİYETİNDEYİZ”

Soru cevap bölümüne geçmeden önce programın açılış konuşmasını yapan Kocamaz, bu kentte yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştırabilmek, toplumun her kesimine eşit yaklaşmak ve kenti bir bütün olarak görüp her tarafa eşit hizmetler götürebilmek amacında olduklarını söyleyerek, “Tabi önce yaşadığımız kenti bir tespit etmemiz, tanımlamamız lazım. Mersin dediğimiz zaman Adana ile Antalya arasında çok büyük bir bölgede yaşayan insanlardan oluşuyor. Bölgemiz yazın döşeksiz kışın yorgansız yatılacak bir yer. Her türlü ürünün yetiştiği bir yer. Dolayısıyla da tarih boyunca hep cazibe merkezi olmuş bir yer. Niye böyle bir yer cazibe merkezi? Çünkü insanlar karınlarını bu bölgede çok kolay doyurabiliyor, hayat biraz daha kolay. Özellikle 80’li 90’lı yıllarda ülkemizin her bölgesinde baş ağrısı haline gelen terör olaylarından dolayı devlet halkı koruyabilmek için göçe teşvik etmiş ama plansız programsız bir şekilde atılan adımlardan dolayı bölgede boşalan yere teröristler yerleşmiş. Bu bölgeye gelen insanlara karşı da devlet hazırlıksız, yerel yönetimler hazırlıksız. Dolayısıyla gecekondulaşma başlamış, alt yapı yok.

 

“FARKLI MERSİNLER OLUŞMAYA BAŞLAMIŞ”

İnsanlar geldikleri yerlerdeki yaşantıyı bu kente adapte etmekte zorlanmışlar. Sosyal yönden farklı Mersinler oluşmaya başlamış. Mersin dediğiniz zaman içerisinde birkaç tane Mersin görüyorsunuz. Birbirinden kopuk yaşayan, çok farklı neticelere ulaştıracak bir kent görünümünde. Mersin’in doğu tarafı, Tarsus dahil gecekondulaşmanın hat safhaya çıktığı özellikle başka ülkelerde oluşan familyalar gibi bir kabuk oluşuyor. Tabi bu insanların kentle de adaptasyonu çok zor oluyor. Ondan sonra da doğuda yaşanılanları burada görüyorsunuz. Gelen insan gelir yönünden bu kente uyum sağlayamıyor. Onlar genelde tarım alanlarında çalışıyor. Dolayısıyla Mersin’deki kozmopolit yapı daha da derinleşiyor. İşte böylesine zor bir kentte yaşıyoruz. Ama eğer bunları fırsata dönüştürebilirsek bu kent gerçekten Türkiye’de örnek olacak bir kent haline gelebilir. Farklılıkları zenginlik haline dönüştürebilirsek bu kent yaşanabilir bir kent haline dönüşebilir. Bizim böyle bir kentte yaşıyor olmamız sorumluluklarımızı daha da artırıyor. Çünkü bu ülkede biz birlikten beraberlikten yanayız. Bu ülkede yaşayan şanlı bayrağımız altında yaşamaktan TC kimliğini taşımaktan haz alan bir toplum olarak huzur içerisinde yaşayabileceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla biz bu kenti bir arada tutmak mecburiyetindeyiz. Bizler sorumluluk taşıyan yöneticiler olarak bu kentte yaşayan insanların tabi tüm dünyayı ülkeyi düşünüyoruz ama biz bu kentte yaşadığımız için önceliğimiz de bu kent olacak. Biz bizim bölgemizdeki problemlerle ilgili sorumluluk alıp çözmeye çalışacağız. Bu kentte yaşayan kadınıyla erkeğiyle kökeni ne olursa olsun doğum yeri ne olursa olsun rengi inancı ne olursa olsun huzur ve mutluluk istiyorsak mutlak bir ortak payda olmalı. Bu kentin ortak paydası da Mersinlilik olmalı” ifadelerini kullandı.

 

“TOPLANTIDA BİR SİYASİ AMAÇ FALAN GÜTMEDİK”

Toplantının amacı ve içeriğinden söz etmeye devam eden Kocamaz, “Kadın toplumun en önemli öğesi. Bizleri doğuran, büyüten, bu günlere getiren, toplumun bu günlere gelmesinde en büyük sorumluluk üstlenen kadın. Biz bugün ki toplantıda bir siyasi amaç falan gütmedik. Bu günkü toplantıyı MEKAD adına düzenledik. Bu derneğin bir benzeri yıllar önce Tarsus’ta kurulmuştu. Bu dernek aracılığıyla toplumun büyük kesimine Tarsus’ta hizmetler verildi. MEKAD aracılığıyla belediyeyi partner yaparak büyük hizmetler yaptık. Bu dernekle birlikte dünya çapında festivallere ev sahipliği yaptık. Dünyada bir ilk olan” engelsiz mersin festivalini” gerçekleştirdik. Tüm dünyada ses getirdi. Biz görevden ayrıldık isterdik ki devam etsin ama herkesin kendine göre bir programı var şimdilik bu festival yapılmıyor” dedi.

 

“HEPİMİZ BU RUHA NEFES VERELİM BU KENTİN HAYALL"ERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK KONUSUNDA BİR KATKI SUNALIM”

Bu tür toplantıların devam edeceğini dile getiren Burhanettin Kocamaz “Biz de Mersin’in ortak paydasındaki hayalleri gerçekleştirmek için Mersin’de yaşayan insanların bir arada tutunabilmesi ve birbirine saygı sevgi çerçevesinde yaklaşırken Mersin’i daha ileriye nasıl götürebiliriz nasıl projeler üretebiliriz diye harekete geçirmek istedik ve ilk toplantımızı da siz hanımefendilerle beraber olarak gerçekleştirmek istedik. Bu tür toplantılar, gençler, iş adamlarıyla da devam edecek. Bu bir Mersinliilik ruhu, hepimiz bu ruha nefes verelim bu kentin hayallerini gerçekleştirmek konusunda bir katkı sunalım. Bu derneğin çatısı altında ya da dışardan destekleyerek mersini nereye götürebilirsek pozitif manada herkesi Mersinlilik ruhuyla hareket etmeye ve bu taşın altına elini koymaya davet ediyorum. Kadınlar olmadan hiçbir projenin gerçekleşebileceğine inanmıyorum çünkü kadının olduğu yerde bereket var hareket var teşvik var.” İfadelerine yer verdi.

Önce bu kentteki sorunların kalem kalem tespit edilmesi gerektiğini söyleyen dernek üyesinin “Bunun için bir ekip kurulması ve canla başla çalışılması gerekiyor. Şu an burada oturan kimse sorunu ve ne yapacağını bilmiyor.” Sözlerine yanıt veren Kocamaz; “Şu anda biz herhangi bir görevde icra makamında değiliz. Bu kenti ileriye götürebilmek için sizlerden öneri bekliyoruz. Tabi ki yarının sahibi Allah ne olacağı belli değil ama sizlerin fikir ve önerilerinizi bekliyoruz” dedi.

 

“HERKES MERSİNLİ OLMALI”

“Bu ülkede kadın her türlü şiddete maruz. Madem bu çocukları kadınlar yetiştiriyor önce kadınları bu hale getiren insanları eğitmek gerekmiyor mu? Sorusu üzerine bu dertten kendisinin de muzdarip olduğunu belirten Kocamaz “Siz ne kadar kadına şiddetten rahatsız oluyorsanız ben de utanç duyuyorum. Bunu hiçbir zaman tasvip edemem. Kadınların bilinçlendirilmesi yönünde çok çalışmalar yaptık. Türkiye’de ilk defa kadınlarla ilgili sözleşmeler yaptık. Ama maalesef bugün taşıma suyuyla değirmen dönmüyor. Eğitim her şeyin başı. Aslında bütün erkekleri belli bir noktaya getiren de eşi. Eşler, hanım efendiler kocalarını eğitecek. Hayatın daha uzun bir süresini eşlerinizle geçiriyoruz. Dolayısıyla erkeği adam eden asıl eşi. Bunun için toplumun tamamını eğitmemiz lazım. Kadınları eğiteceğiz ki onlar da eşlerini çocuklarını belli bir noktaya getirsin” diyerek soruya yanıt verdi.

Mersin’de ikinci sorunun yasaklanması gerektiğini belirten Burhanettin Kocamaz “Nereye gidersek gidelim nerelisin Mersinliyim, neresinden diye bir soru daha geliyor. Bu soruyu ortadan kaldırmamız lazım bu soruyu kaldırırsak herkes Mersinli olur.” dedi.

 

“MERSİN İFLAH OLMADI”

Çarpık yapılaşmanın ardından Mersin’in iflah olmadığını belirten dernek üyesi kadınlardan bir diğeri de Mersin’i güzelleştirmek adına fikirlerini paylaşarak “Doğal ortamlar hazırlanabilir. Bunun için bir çiftlik kurulabilir içerisinde farklı bölümlerin olduğu meyve yetiştirilebilir, tavuklardan yumurtalar elde edilebilir. Bunların hepsini kadınlar yapabilir. Biz kadınlar bir araya gelip doğal bir çiftlik ortamda güzel şeyler yapabiliriz, bir kazanç elde edilir.” diyerek bu konuda yer tahsisi için nasıl yardım alabilecekleri konusunu Kocamaz’a yöneltti.

 

KADINLARA TAM DESTEK

Kocamaz ise gelen soruya “Şu anda bir yönetim kademesinde görevde değilim buradan çıkacak sonuçlar aslında yerel yöneticiler de öneri şeklinde bulunabilir. Biz kendi zamanımızda kadınlara çok eğitim ve destek verdik. Şu anda bir kısmı arıcılık yapıyor. Onların yapabileceği her konuda çok destekler verdik hayatlarını kolaylaştırmak için. Mesela ikinci bölgede ceviz kırma fıstık soyma makinaları dağıttık. Tabi bunlar daha da geliştirilebilir. Sebze meyve yetiştiriciliği konusunda da eğitimler verildi. Gerek fide fidan destekleri verildi. Seralarda ilaç kullanılmadan yetiştirilmesine yönelik özel yetiştirilmiş arılardan dahi dağıtım yaptık. Birçok şey yapılabilir. Biz sorunları tespit edip çözüm üretme üzerinde durursak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.” diyerek cevap verdi.

Kooperatif kurmak isteyen kadınlar kendilerine bir rehber istediğini belirtirken Kocamaz bu konudaki görüşlerini şu şekilde paylaştı; “Mersin’de kurucu belediye başkanlığı yaptım. 2014’te başlayan Bütün şehir yasasıyla birlikte köyler mahalleye dönüştürüldü. Hizmet alanımız 15 bin 850 km kareye çıktı. 22 karına çıktı. Bir bütün olarak ele alına kentin köyüyle ilçeleriyle problemler sizin de probleminiz haline geldi. Mersin’in birçok yerinde sulama sıkıntıları vardı. Birçok ilçede kooperatifler kurdurarak damla sistemlerine geçilmesine yönelik malzeme desteğinde bulunduk. Biz bunu direk şahıslara veremiyoruz veremeyince karcımızda muhatap olsun istedik. Siz sulama kooperatifleri kurun biz bu desteği bunlara verelim daha sonra o bölgede olacak arızalarla ilgili o kooperatif ilgilensin dedik. Amacımız ilk etapta üretime destek vermekti. Bu dönem göreve gelmiş olsaydık o kooperatiflerin tüzüğünü biraz daha genişletip pazarlamayı da bunun içerisine koyacaktık. Bu olmayacak bir şey değil arkadaşlarımız not aldılar.” dedi.

 

“SİZİN GÖREVE GELDİĞİNİZ ZAMANLARDA İNSAN YERİNE KONULDUK”

“Sizin göreve geldiğinizde MESKİ ve diğer dairelerde insan yerine konulduk şu an konulmuyoruz. Halka hizmet etmeyi öğrettiniz ama şu an alamıyoruz o hizmeti. Oradan oraya savruluyoruz” diyen dernek üyeleri istedikleri kooperatifi kurabilmek için oradan oraya gönderildiklerini söyleyerek kendilerine rehber olacak bir çözüm üretilmesi gerektiğini belirttiler.

 

“TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ YÜZDE 70’İ İŞSİZ”

Kooperatifler ile ilgili konuşan Kocamaz “Başta da söyledim bu bir siyasi toplantı değil. Fikir alışverişinde bulunulacak bir toplantı. Yarının sahibi Allah’tır. Dolayısıyla biz kendi dönemimizde o tür şeylerin büyük bir kısmını aştık diye düşünüyorum. Belediyecilik gerçekten çok zor bir iş ve tecrübe isteyen bir iş. Ben de 1994’te ilk göreve geldiğimde çok hatalarım olmuştur. Ama zamanla bu işin nasıl olması gerektiğini öğrendim. Aslında keşke demokrasimiz tam gelişmiş olsa insanlar haklarını tam bilse ve Türkiye’deki bu siyaset anlayışı ortadan kalkmış olsa, kurumsallaşma tam sağlanmış olsa bu söylediklerinizin hiç birisi olmaz. Ben Tarsus’ta kalite çalışmaları başlatmıştım. Ve şu anda Türkiye’de Avrupa’da kalite belgesi olan tek belediye Tarsus belediyesi. Türkiye’de bu çalışmalarla ilgili maalesef belediyelerin çok fazla ilgisi yok. Bu kalite çalışmalarındaki amaç şu tepeden tırnağa belediye başkanıyla en alt kademede çalışan işçisi herhangi bir konuda aynı düşünceye sahip olsun. İşin prosedürünü öğrensin kim ne sorarsa sorsun tepeye gitmeden en alttaki problemi çözsün. Kurumsallaşma sağlanmış olsun. Bu çalışmaların da tabi sürdürülebilir olması lazım. Çünkü bu iş belediye ile ilgili tepedeki insan belediye başkanı değişebilir ama o belediyede bu tür anlayışın değişmeden sürdürülebilmesi lazım. Mesela biz Mersin’e geldiğimizde de bu kalite çalışmalarını başlatmıştık. Tarsus’taki tecrübeniz vardı. O tecrübelerimizi kullanarak o çalışmaları biz yaklaşık 5 yıla sığdırmaya çalıştık. Mesafe kat ettik. Avrupa’da birçok belediyeye gittim o koridorlarda hiç insan görmem. Belediye başkanları kaldırımda tek başına dolaşabiliyor. Bir gün belediye başkanını görünce dedim ki senin şu hareketini yapmak için neleri feda etmezdim. Niye? Ben evimden çıksam akşama belediyeye gelemem. Türkiye’de sistem oturmamış. Her gelen sizden iş istiyor. Belediyeler kurumsal yapıya kavuşmuş olsa bunları yaşamazsınız. Türkiye’de üniversite mezunlarının yüzde 70’i işsiz. Yani işsizlik oranı yüzde 30-35. Bu kurumsallaşma sağlanmış olsa problemler kendiliğinden çözülecek ama maalesef Türkiye’de bu tür olaylar yaşanıyor” dedi.

 

“BİZ BİR GÖREVE TALİP OLDUYSAK ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN TALİP OLURUZ”

Mersin’de 17 tane doğulu mahalle olduğunu belirterek sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatıran Kocamaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Mersin’de huzuru sağlamak için o bölgedeki insanları Mersin ile bütünleştirmeniz, entegre etmeniz, özel ilgi göstermeniz lazım. Benim birinci önceliğim daire başkanları, genel sekreter ve yardımcılarıydı. Çünkü belediye hizmet üretecek. Bunun arkasından ikinci sırada muhtarlar. Çünkü çözüm ortaklarımız sorunları bize getirecekler kısa sürede biz çözelim. Biz bir göreve talip olduysak çözüm üretmek için talip oluruz. Ben 25 sene belediye başkanlığı yaptım ama bu halkın problemlerini çözecek kendimi bir hamal olarak gördüm. Çünkü vatandaş sizden alacaklı. Size oy veriyor sizi oraya getiriyor. Belediye başkanları siyasetçiler oraya borçlu o borcu ödemek için çalışması lazım. Ben çok olaylar yaşadım ve bu olayları yaşadığımda da demişimdir 18 yaşımda şimdiki fikirlerim olsaydı kesinlikle bu siyasete girmezdim ama birileri de bu işi yapacak. Belli yaştan sonra bu ülkeye hizmet etme sorumluluğu taşımanız gerekiyor. Burada değişik yaş gruplarından sizlerle bir araya geldik. Hepimiz yaşadığımız kenti daha ileriye nasıl götürebilirize kafa yormak için bir araya geldik.” dedi.

Program soru cevap şeklinde devam ederken “Kadınlara yönelik kahvehane,  Çamlıbel ile ilgili neler yapılabilir? Sahiller nasıl daha iyi hale getirilebilir? Sorularına da çözüm önerileri arandı. Bu konuda da fikirlerini beyan eden Kocamaz “Mersin’de turizm neden yok? Sorusuna da cevap verdi.

 

“BİZİM SAHİLLERİMİZ ANTALYA’YA ON BASAR” “BİZ KALSAYDIK BU SAHİL YOLUNU KESİNTİSİZ OLARAK ERDEMLİ’YE KADAR GÖTÜRECEKTİK”

Kocamaz çok önemli bir konuya değinildiğini ifade ederek “ Mersin’e en büyük zarar 80’li yıllarda verildi. Antalya turizmde pilot bölge seçildi. Mersin seçilmiş olsaydı Türkiye çok daha değişik boyutlara gelirdi. Bizim sahillerimiz Antalya’ya on basar. O tarihlerde yanlış bir politikayla Mersin’e dediler ki size de serbest bölgeyi getireceğiz. Antalya turizmde gelişti serbest bölge yüzünden dedikodu çıktı. Mersin’e pasaportla gelinecek dediler. Herkes Mersin’e pasaportsuz girmek için geldi yerleşti. Serbest bölgenin katkısı var ama turizm gibi değil. O boşlukta bizim sahiller perişan oldu. İşgal edildi. Bu sahildeki siteleri denize kadar sivriltmişler. Kimseyi de sokmuyorlar. Kimse de müdahale etmiyor. Biz göreve gelince o sitelerin duvarını yıktık. Çünkü o sahiller halkın. Sitedekiler bize tepki gösterdiler ama halkın malını halka teslim etmek için görevlendirilmişiz. Biz kalsaydık bu sahil yolunu kesintisiz olarak Erdemli ’ye kadar götürecektik. Kar boğazı zafer şöleninin yapıldığı bölgeyi biz turizm bölgesi kayak merkezi ilan ettirmek için uğraştık. Mersin’in batı tarafında birçok yer turizm bölgesi ilan edildi tabi bakanlık bunların hayata geçirilmesini sağlayamadı. Turizm bölgelerinin bazıları şu an nükleer santral yapılıyor. Belediyeye tahsis edilmiş olsaydı bu bölgeler şu an hayata geçmiş olurdu. Büyükşehir yasası belediyelerin bir taraftan işini kolaylaştırıyor ama bunun dışında da TOKİ’nin tek başına imar yetkisi var. Belediyeye sormaya gerek görmeden imar yapabiliyor. Bir yerde eğer orayı topyekün adam edeceksek yetkili birilerinin toplanması lazım. Ama Türkiye genel manada demokrasisi tam oturmamış. Kanunlar birçok kişiye yetki vermiş. Herkes kafasına göre bir şeyler üretmeye çalışıyor. Problemleri çözmek isterken karşınıza birçok bakanlık çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

 

“TÜRKİYE’DE BUNUN BİR ÖRNEĞİ YOK DİYE REDDEDİYORLAR”

Mersin’in vizyon projelerinden olan Metro ve tramvay hattına da değinen Kocamaz  “ Göreve gelinceye kadar kentin ulaşım mastır planı yoktu. 2 buçuk yıl ulaşım mastır planıyla uğraştık. Nasıl bir raylı sistem gerekiyor bununla ilgili çalışmalara başlandı. Dünyanın birçok ülkesini gezdim nasıl bir sistem yaparız düşüncesiyle gezdim biz monoray sistemiyle düşündük orta refüje direkler dikilecek onun üzerinden çalışacak. Bakanlığa kabul ettiremedik. Israrla Türkiye’de bunun bir örneği yok diye reddediyorlar. Amacım Türkiye’de bir ilk olacak turizme de katkısı olacak insanlar merak edip mersine gelecekler çünkü şehri havadan dolaşacaklar. Gelen eleştirilerden biri de şuydu; yukardan giderken onun içerisindeki insanlar evlerin içini seyreder. Onunla ilgili Çin’de insanlar özel camlar üretmiş bina gelince cam buzlanıyor bunların hepsini çalıştık ama bakanlıkta kabul ettiremedik. Bizim yollarımız dar ortasından iki şeridi de aldınız mı tamamen kilitlenecek onun için havadan götürelim dedik. Yeraltına o zaman karşıydım. Çünkü maliyetimizi artıracak. Yeraltından geçen bütün işleri yeniden ele alacaksınız. Kanalizasyon yağmursuyu hatları hepsinin maliyeti yüksek olacaktı. En son Budapeşte’de sistem gördük proje hazırlandı 6 km si yaklaşık 25 metre derinden geçecek diğer kısımlar aç kapa şeklinde geçecek. Projesi hazırlandı bakanlıkta bir süre bekliyor. Bu arada ben krediyi de buldum. Yapacak firma krediyi de getirecek. Belediyeyi serbest bölgenin oraya taşıtacağız belediyenin altında bile metro durağı olacak. Bakanlıktan hiç eksiği olmamasına rağmen bizim önümüzün kesildiği dönemde projeyi beklettiler. Genel müdür bir ifadede bulundu. Başkan benim başımı yakma beklesinler diyorlar dedi. Bizim ısrarlarımıza dayanamadı genel müdür 16ocakta onaylandı ben de basın toplantısı yaptım. Bana bunu açıklama dediler ben de büyük bir proje olunca geldim basın toplantısı yaptım açıkladım. Genel müdürü görevden aldılar. Proje hazır ama yeni yönetim uçlarından kırpmış 19.1 km’yi 13 km’ye düşürmüş. Henüz bir sonuç alınmadı. Biz bu yapılacak hizmet karşılığı firmaya verecektik 3 yıl içerisinde bitecekti bittiği zaman da taşıma ücretlerinin yüzde 80i onlara 20si bize gelecekti ve 15 yılda biz borcu tamamlamış olacaktık.” dedi.

 

“ŞU ANKİ YÖNETİM BİR TEŞEKKÜRÜ ÇOK GÖRÜYOR”

Tarsus tarafından çok sevilen bir belediye başkanı olduğunu ifade eden dernek üyesinin Erdemli Kız Kalesine kadar bisiklet yolları yürüyüş yolları olması yönünde, ergen dönemindeki çocukları da meşgul edebilecek güzel ortamların olması fikri üzerine konuşmasını sürdüren Kocamaz, “Gençleri spora yönlendirmeye yönelik 18 branş üzerinden eğitimler veriyorduk. Dönemimizde büyükşehir olarak çok ciddi çalışmalar yaptık. Tarsus’ta görev yaparken yaptığım gençlik kampının Türkiye’de başka bir örneği yok. Şu anki yönetim orayı kullanıyor. Çok güzel yerimiz var filan diye de bir teşekkürü çok görüyor gerçi. Orası çok özel bir yer. 300e yakın çocuğu bir anda barındıracak bir yer. İlk kadın konuk evini yapan belediye başkanlarından birisiyim. Tarsus’taki konuk evi belediyenin içerisindeydi. Nedeni de zulüm eden eşler bizi çok uğraştırdı. Eğer korumasız bir yere yapsak eşine daha çok zarar verebilirlerdi. Korumalı bir yere yapmak istedik.  Yıllar önce Tarsus’ta sokak hayvanları ile ilgili bir tesis kurmuştum. Buraya geldik şikayet edilen bir hayvan barınağı var biz orayı iptal edip Türkiye’nin en büyük hayvan bakım evini kurduk. Ameliyathaneleri, fizik tedavi merkezleri, terapi havuzları dahi çok özel yerler yaptık.” ifadelerini kullandı.

 

“18 YILLIK PROJEM DAĞITILDI”

Yaptıklarımızı arkada bıraktık ve daha ileri ne yapabiliriz mantığıyla hareket ederek Mersin’i güzelleştirme dünyaya tanıtma noktasında bir çok projeyi hayata geçirdik diyen Kocamaz Çatal Burun ırkı köpeklerin hikayesinden bahsetti. Kocamaz, “Mesela Tarsus çatal burun köpekleri. Bu köpeklerin müthiş koku alma yetenekleri var bizim insanımız bilinçsizce bu nesli bozmuş. 2002 yılında saflaştırılmaları ile alakalı bir proje başlattım. Ankara üniversitesi veterinerlik fakültesiyle protokol imzaladık. En saf hayvanları topladık onları birbiriyle çiftleştirdik. Yeni, doğanlardan safa en yakın olanları aldık. Bunun için de 20 yıl gerekiyor. Bu bir sabır ve gönül işi. Artık saf nesiller gelmeye başladı. Jandarmaya emniyete bu köpeklerden verdik. O mücadelede biz bu köpeklerin Kıbrıs üzerinden İngiltere’ye kaçırıldığını öğrendik yurt dışına çıkışlarını yasaklattık. Barınağın yan tarafında ayrı bir bölümde yaklaşık 400 tane köpeğimiz oldu. 2 yıl kalmıştı projenin tamamlanmasına. Şimdi bu proje de dağıtılmış. Ben 18 yılımı verdim o projeye. Böyle bir ekip kentin değerlerine sahip çıkmış takip etmiş olsa yönetime kim gelmiş olsa projelerin sürdürülmesi lazım. Bunun siyasetle alakası yok. Bu herkesin ortak değeri. Bizim bunu elimizde tutmamız lazım” dedi.

 

BİZİM HER KONUDA BİRİNCİ OLMA ŞANSIMIZ VAR

Mersin’in sadece turizm sektöründe değil tarım ve ticaret olmak üzere her konuda birinci olma şansının olduğunu vurgulayan Burhanettin Kocamaz, “Turizm konusunda burası bir cazibe merkezi olabilir. Sadece turizm de değil tarımda da öyleyiz. Türkiye’de limonun yüzde 46’sı bu bölgede yetişiyor. Liman çok büyük avantaj. Bunun yanında serbest bölgemiz var. Limandan dolayı organize sanayi bölgesini tercih edenlerin sayısı fazla. Bizim her konuda birinci olma şansımız var. Dünyada bakliyat borsası Mersin. Bunlar çok büyük avantaj ama bizim birlik olup mücadeleyi birlikte yürütülmesi” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİM YÖNETİCİLER KANDIRILDI”

Mersinin sorunlarından birinin de Suriyeliler olduğunu belirten Kocamaz, “Kavga bitsin gelen insanlar tekrar yerine gitsin. Herkesin ortak düşüncesi bu ama maalesef geçenlerde bu Suriyelilerin dernek başkanının bir demecini gördüm. Bize tahammül edeceksiniz diyor. Biz buraya bir proje dâhilinde geldik durup dururken gelmedik siyasi partimizi de kurup söz sahibi olacağız diyor. Bu çok tehlikeli bir olay. Bayram nedeniyle memleketlerine gidiyorlar. Bu kadar kolay gidiyorlarsa orda da kalabilirler ama maalesef bizim yöneticiler kandırıldı. Bu insanlar buraya yerleşmiş oldular birçoğu artık kimlik aldı” dedi.

 

“MERSİNİN GELECEĞİNE YÖNELİK FİKİR VE PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN TOPLANDIK”

Katılımlarından dolayı kadınlara teşekkür eden Kocamaz, “Bu bir siyasi toplantı değildi. Mersin’in geleceğine yönelik fikir ve problemlerine çözüm üretmek için toplandık. Mersin’in problemlerinin çözümü konusunda hep birlikte hareket edelim.” dedi ve konuşmasını Özellikle de kadınların eşlerini ikna ederek bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet edip taşın altına elin koyulması gerektiğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Toplantı, toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA