BU ÇAĞRIYA KULAK VER MERSİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU ÇAĞRIYA KULAK VER MERSİN!


 

Mersin tarihini gün ışığına çıkarmak için 20 yıldır kısıtlı imkanlarla süren Boğsak koyu ve Dana Adası mevkiinde ki yüzey kazı çalışmaları için destek çağrısı yapan Boğsak Arkeolojik Yüzey Araştırması ekibi, temel ihtiyaçlarının karşılanması için kente seslendi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günder Varinlioğlu, yaklaşık 20 yıldır Mersin ili Silifke İlçesi Boğsak koyu ve Dana Adası mevkiinde yüzey kazı çalışmaları yürütüyor.

Mersin tarihini gün ışığına çıkarmak için kısıtlı imkanlara rağmen önemli bilimsel çalışmalara imza atan Varinlioğlu, Boğsak Arkeolojik Yüzey Araştırması (BOGA) Araştırma ve Tanıtım Merkezi Projesini de hayata geçirdi.

Varinlioğlu’nun başkanlığını yürüttüğü BOGA, Türkiye’de yürütülen en kapsamlı ve en yenilikçi yüzey araştırması olurken 2 yıl önce projeye destek amaçlı kurulan Boğsak Arkeolojik Yüzey Araştırması ekibi, sosyal medyadan destek çağrısı yaptı.

 

2 YILDIR ATIL OKULU TANITIM MERKEZİ YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR

Mersin’in geçmişten günümüze somut ve somut olmayan kültür öğelerini araştırmak, tanıtmak ve kültürel mirasın sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışan Boğsak Arkeolojik Yüzey Araştırması ekibi, “Anlatacak hikayemiz var!” diyerek, kent yetkililerine seslendi.

2019 yılından beri, atıl durumdaki Boğsak İlkokulunu “Boğsak Arkeoloji ve Tanıtım Merkezi” olarak işlevlendirmeye çalıştığın açıklayan ekip, açıklamasında, “Biz, Boğsak Arkeolojik Yüzey Araştırması ekibi olarak bölgede 2010 yılından beri (Varinlioğlu’nun doktora araştırması hesaba katılınca neredeyse 20 senedir) çalışıyoruz.

 

“BASİT İHTİYAÇLARIMIZ VAR”

Amacımız, Boğsak'ın bağlı olduğu Silifke ilçesinin (Mersin) geçmişten günümüze somut ve somut olmayan kültür öğelerini araştırmak, tanıtmak ve kültürel mirasın sürdürülebilirliğini sağlamak için etkinlikler düzenlemektir.

Araştırmamızı, ilk günden beri çok zorlu koşullarda ve mütevazı olanaklarla yürütüyoruz. Şimdi, Boğsak'ta kurduğumuz merkezin işler duruma geçebilmesi için basit ihtiyaçlarımız var. Ne var ki pek çok kuruma ve kişiye defalarca başvurmamıza rağmen, temel eksiklikleri hala karşılayamadık. Bunların, sizinle dayanışma içinde, imece usulü sağlanabileceğini umuyoruz.

 

“WC/DUŞ ÜNİTESİ YENİLENSİN”

Boğsak Arkeoloji ve Tanıtım Merkezi’nin işlerlik kazanabilmesi için en büyük ihtiyacımız temel eşyalardır. Bunlar; yeni veya kullanılmış buzdolabı, çamaşır makinası, set üstü ocak, fırın, tencere seti ve diğerleri. Daha sonra, prefabrik WC/Duş ünitesinin hijyen koşullarına uygun biçimde yenilenmesini umut ediyoruz. Bölgede uzun yıllardır çalışan ve Silifkeli olmuş bir ekip olarak, araştırdığımız, kayıt altına aldığımız, üzerine yayınlar yaptığımız, sosyal medyada tanıttığımız, konferanslarda anlattığımız, bilinmesi ve korunması gereken kültürel öğelerin kaybolup gitmesini istemiyoruz. İsteriz ki eski bilgiler yaşlılarla göçüp gitmesin, araştırılanlar sadece bilimsel makalelerde kalmasın. Korumaya çalıştığımız kültürel mirasa hep birlikte sahip çıkabilelim. Boğsak Arkeoloji ve Tanıtım Merkezi bu uğurda atılan önemli bir adımdır. Desteğinizi bekliyoruz.

Şimdiye kadar, MDTO tarafından ranza, yatak ve su deposu, MTSO tarafından bir adet klima bağışlanmış, METAB tarafından yaşam ünitelerinin yapımı karşılanmış ve Silifkeli hayırseverler Feti Çetin ve Duran Çetin tarafından Lojman (mutfak birimi) binasının tadilatı üstlenilmiştir. İletişim için facebook ve instagram'dan mesaj atabilir (bogsakarkeoloji) ya da mail atabilirsiniz (bogsak.archaeology@gmail.com)” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA