“ASIL MAĞDUR AKDENİZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ASIL MAĞDUR AKDENİZ”


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, iktidar bizi çalıştırmıyor, engelliyor” çıkışlarına Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’tan, “Kentsel dönüşüm, sermaye artırımı talebimiz engelleniyor. Asıl iş yaptırılmayan biziz” tepkisi geldi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi saat  Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, sık sık iktidar bizi çalıştırmıyor, engelliyor” çıkışlarına Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’tan, “Kentsel dönüşüm, sermaye artırımı talebimiz engelleniyor. Asıl iş yaptırılmayan biziz” tepkisi geldi.

 

“BÜYÜKŞEHİR, 39 MİLYON AVRO’YU İKTİDAR SAYESİNDE ALDI”

Başkan Seçer’in, Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT II) Belediye Hizmetleri-1 kapsamında yer alan 3 proje için 39 milyon Avro hibe ve kredi desteği aldıklarını açıklaması üzerine Başkan Gültak araya girdi.

Bu desteğin alınmasının arkasında iktidarın desteği olduğuna dikkat çeken Gültak,

Vahap Seçer ve MESKİ Genel Müdürünün, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay, Murat Kurum ile FİRİT 2 projesi kapsamında yan yana yer aldığı fotoğrafı göstererek, “Yaklaşık 1,5 yıl önce Lütfi Elvan bakanımın konuşmaları sonucunda dönemin MESKİ müdürü ve biz İl Bank’ın genel Müdürlüğündeydik ve bu konular orada tartışıldı. Firit 2 projesinde çok fazla ödenek yok. 39 milyon Avro gibi bir rakam küçük değil, bunların kabul olması kolay bir şey değil. O gün biz direk İller Bankası genel müdürünün yanına çıktık. Önünde sayfalarca projeler ve dosyalar vardı. Mersin’in, Akdeniz’in önemine vurgu yaparak, ısrarcı bir şekilde bu projelerin geçmesi gerektiğini söyledim. Murat Kurum ve maliye bakanımız ile görüşerek bu projelerin AB kaynaklı paraya ulaşmasının okeyini aldık. Çünkü para az, tüm belediyelere para gitmesi lazım. Akdeniz Belediye’sine pozitif ayrımcılık var, burada ısrar ettim, Büyükşehir bürokratları da acil sorunlar olduğunu ifade etti. Daha iyi olur diye 3 projeye öncelik verdik.

Akdeniz’de ne altyapı, ne üst yapı var. Burada güzel, güzel anlatıyorsunuz. Bunun bir de detayı var. Film çekiliyor ama arkasında bir sürü oynayan, çizen var. Siz zaman, zaman medyada ve burada anlatıyorsunuz. Hani iktidar sizi engelliyordu? Hani cumhur ittifakı sizi engelliyordu, Mersin’e yatırım yaptırmıyordu? Hani nerede böyle mi engelliyor. Arkanızda cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan Bu paralar onaylanıyor ama iktidar sizi engelliyor. Nasıl bir engelse anlamış değildik” dedi.

 

CHP VE HDP ENGELİNE TEPKİ

İktidar Büyükşehir’e bu desteği verirken, yerelde de yaklaşık 2 yıl önce Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Denizkızı AŞ’nin sermaye artırımı talebine de kendilerinin mecliste destek verdiğini anımsatan Başkan Gültak, ancak kendisinin aynı talebi istediğinde CHP ve HDP engeline takıldığını söyledi.

“Geçen ben de mecliste Millet Bahçesine hizmet götürmek için şirketimizde sermaye artırımına gitmek istedim. CHP ve HDP’li meclis üyeleri komisyonda sermaye artırımına ret verdiler” diyen M. Mustafa Gültak, “Millet Bahçesine bakmayalım mı biz? Denizkızı’nın sermayesini arttıracağız ama Akdeniz’e gelince sermaye artırımına götürülmeyecek. Rezil olsun, bunu istiyorsunuz.

 

“AKDENİZ MAĞDUR OLUYOR”

İnsanların razı edildiği, bölgede yaşayan insanların onayı alınıp, mağduriyetin önüne geçilerek kentsel dönüşüm diyoruz. Çay Mahallesinde yaptık, Barış Mahallesinde bu ay sonu çivi çakıyoruz. Ama bir bakıyoruz meclisten yetki almaya çalıştığımızda yetki verilmiyor. Kentsel dönüşüm yapıyoruz, halk istiyor, herkes memnun ama meclis yetki vermiyor. Burayı anlamadım, siz mi mağdursunuz, ben mi, Akdeniz mi mağdur? Burada bir karmaşa var. Akdeniz’de her şey red ama canları sağolsun, başkanların bir şekilde çözme hakkı var.

Davultepe’ye sanayi sitesi yapımı ile ilgili Bir toplantıda vali bey ısrarla belediye başkanlarına sordu, onlar da ses çıkarmadı. Biz de evet dedik ama kamuoyu demek ki buna hazır değilmiş, itirazlar oldu. Bugün burada bu konuyu da çözeceğiz vatandaşın lehine. Peki bu sanayiyi nereye yapacağız? Yenişehir ve Mezitli konut alanında genişliyor, bu esnafın sorununu nasıl çözeceğiz?

 

“MERSİN’İN YARARINA OLAN, SORUNLARINI ÇÖZECEK TÜM PROJELERE CUMHUR İTTİFAKI OLARAK VARIZ”

Şehir imar bekliyor. 2. etap imar planlarını nasıl çözeceğiz? Bunun için hem imar hem de yerinde dönüşüm lazım. İmar planlarının hızla çözülmesi gerekiyor.

Büyükşehir’in geniş hinterlandında bir çok bölgede altyapı sıkıntısı var. Ama bütçesi de var. Mersin’de hibelerden, desteklerden pay alıyor, bu iş mücadele ile oluyor. Israrla söylüyorum; biz Mersin’in yararına olan, sorunlarını çözecek tüm projelere Cumhur İttifakı olarak varız. Mersin’in herkese el uzatan, yardımcı olan da bir abisi var. Kameraların önüne geçip, ‘ben mağdur oluyorum, iktidar beni çalıştırmıyor’ deniliyor ama asıl mağdur olan biziz. Her şeye ret kentsel dönüşüme, sermaye artırımına ret. Ama biz bunları yapacağız, işimiz bu. Bizim size bir sürü faydamız oldu. İnandığımız şeylerin altına imza atarız, inanmadığımız zaman da söyleriz.

Mersin imar bekliyor. Bu konuda Akdeniz’e pozitif ayrımcılık istiyorum. Çünkü bu ilin alt, üst yapı ile en çok sorun yumağı olan ilçe Akdeniz’dir.

Belediyenin borç yükü altında Büyükşehir’e gelen 40 milyon Avro, büyük para, ama asıl emekçiler burada” diye konuştu.

 

CHP’DEN ‘AKDENİZ ENGELLENİYOR’ İDDİASINA TEPKİ

CHP’li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş ise Gültak’a tepki göstererek, “Akdeniz’de tüm karalara itiraz var’ suçlaması yapıldı. Buna itiraz ediyorum. AVES’e, limana, Çankaya Okuluna karşı çıktık evet ama bizim görevimiz ve halkın talebi bu. Mecliste çalışmak demek, her getirdiğinize evet demek midir? Hayır böyle bir şey yok. Halk istemiyorsa hayır demek hakkımız. Sermaye artırımı ile ilgili Akdeniz Belediyesi’nin şirketi Millet Bahçesinin işlerini üstlenmek istiyor doğaldır ama buradaki işletmelerin tüm teçhizatlarını Akdeniz satın alacak ve Öğretmen Evi’ne ‘al bunu işlet’ diyecek. Akdeniz’in sınırları Millet Bahçesi’nin tümünü kapsamıyor? Hukuken bunu incelediniz mi? Bunu incelemedin halkın parasını oraya döneceksiniz. Öğretmen Evi işletecekse siz neden bu masrafa giriyorsunuz bunu anlamış değiliz. Biz henüz bu soruların cevabını ararken bir gün de konuyu karara bağlama çabanızın sonucu bu oluyor. Bu konu tekrar incelenebilir hukuken bir sıkıntı yok ise tekrar değerlendirilebilir. Ama Akdeniz Belediyesi’ndeki icraatlara karşı çıkıyoruz diye bir şey yoktur.

Kentsel dönüşüm karşıymışız gibi bir serzenişte bulundunuz. Halkın desteklediği kentsel dönüşüme biz de hayır demeyiz. Halktan izin alın, destekliyorsa biz de destekleyeyim. Fakat siz bu halk desteğini önceden aramaktansa ‘bana yetkiyi verin, bin gider halktan desteği isterim verirse alırım vermezse yapmam’ dediniz. Aslında önünüz açık, çalışabilirsiniz” şeklinde konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA