TAŞ OCAĞI BÖLGEYİ BİTİRİR


 

Yenişehir İlçesi Çukurkeşlik Mahallesi’nde yapılması planlanan mermer ve taş ocağının ÇED toplantısının bölge halkının istememesine rağmen Kerimler Mahallesi’ndeki bir lokantaya alınarak yapımında ısrar edilmesi tepkileri daha da arttırdı. Çukurkeşlik Mahalle Muhtarı Süleyman Kuş, “Köyümüzde taş ve mermer ocağı istemediğimiz için ÇED toplantısını da kabul etmedik. Bu nedenle toplantıyı proje sınırları içinde olmadığı halde Kerimler Köyü’nde yapıyorlar. Bölge insanları olarak tepkilerimizi dile getirip, gerekirse kendimizi feda edeceğiz” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Yenişehir İlçesi Çukurkeşlik Mahallesi halkı bölgelerine yapılmak istenen mermer ve taş ocakları nedeniyle zor günler geçiriyor. Mahallenin Keçitepesi denilen mevkisine DEN-KA Yapı tarafından “Maden (Kalker Ocağı), Kırma-Eleme Tesisi, Asfalt Plenti Tesisi ve Mekanik Plent Ünitesi" projesinin yapılması planlanıyor. Bu nedenle yapılacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı Çukurkeşlik Köylülerinin tepkisi nedeniyle ocak ile alakası olmayan Kerimler Mahallesi’ndeki bir lokantada yapılacak. 7 Temmuz’da yapılacak ÇED toplantısında köylülerin tepkilerini dile getirmesi bekleniyor.

 

“KARŞI ÇIKTIK ÇED TOPLANTISI KOMŞU KÖYDE YAPACAKLARMIŞ”

Çukurkeşlik Mahalle Muhtarı Süleyman Kuş, bölgelerindeki Keçitepesi olarak bilinen mevkiye hem taş hem mermer ocağı yapılmaya çalışıldığını söyledi. Bölgelerinde taş ocağı yapılmasını istemedikleri için ÇED toplantısı yapılmasını da kabul etmediklerini ifade eden Kuş, “Bu nedenle başka muhtarlarla muhatap olmuşlar. Biz toplantıyı bile kabul etmedik. Biz bölgemize taş ve mermer ocağı istemiyoruz, ‘istemediğimiz şeyin ne toplantısını yapacaksınız’ dedik. Ocak yapılacak yer Kayrakkeşlik sınırları içinde olmadığı halde o köyün muhtarından toplantı için yer istemişler. Kerimler Köyü’nde bir restoranda yapmaya karar vermişler. Biz o toplantıda da ocak yapılmasına karşı tepkimizi dile getireceğiz. Böyle bir dünya yok. Rant için para kazanmak için bir köyü hiçe sayamazsınız. Bu sadece bizim köyümüzü değil bölgedeki bütün köyleri etkileyecek. Bütün köyler buna tepki verecek. Biz çiftçilikle hayvancılıkla geçinen heyelanlı bölgeye müsaade etmiyoruz. Onun için gelecekseniz gelmeyin dedik. Yol yapacağız, işçi alacağız,diyorlar. Biz bunları istemiyoruz. Bizim düzenimizi bozmasınlar” şeklinde konuştu.

 

“DOĞAMIZ BİTECEK”

Mahallelerinin tarımla geçimin sağlayan bir bölge olduğunu anlatan Kuş, “Bölge heyelan alanı. Bununla ilgili raporlar var. Ayriyeten çiftçilik, hayvancılık var. Doğada yaşayan koruma altındaki hayvanlar var. Dağlarda geyiğimiz, yaban keçilerimiz var. Taş ocağı ve mermer ocağı yapıldığı takdirde bunların hepsi bitecek. Doğamızı etkileyecek. Her önüne gelen taş ocağı açacak olursa devlet buna müsaade edecekse böyle bir dünya yok. Bölgedeki muhtarlarda izin vermiyor. Bizde izin vermiyoruz. Mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı. 

 

“DOĞAMIZ ÇÖP OLACAK”

Köylerinde verimli tarım arazilerinin bulunduğunu anlatan Kuş, “Buraya ne ekersen yetişir ama taş ocağı yapıldığı takdirde her şey çöp olacak.  Birisi para kazanacak, rant elde edecek. Bütün ürünlerimizi heba edecekler. Böyle bir dünya yok. Biz kendi çevremizden güç alarak buna karşı çıkacağız. Biz çevreyi korumak için dernek bile kurduk” dedi.

 

“BÜTÜN BÖLGEYİ ETKİLEYECEK”

Kurulacak ocağın Hamzabeyli’den tutun, Işıktepe, Çamlıdere, Kerimler, Kayrakkeşlik, Aladağ ve Yeniköy’e kadar bütün bölgeyi etkileyeceğini vurgulayan Kuş, şöyle devam etti: “Taş ocağı yapılan köylerdeki çiftçilerin bahçelerine bakın. Her taraf toz toprak içinde. Evler çatlak. Bu adamlar para kazanacak diye niye bizim huzurumuz kaçsın. Doğayı mahvediyorsun. Hayvancılık, çiftçilik dağdaki canlılar bitecek.  Bu şirket sahibi başka firmalara müsaade ediyor bize etmiyor diye şikayette bile bulunuyormuş. Biz kimseye müsaade etmiyoruz. Sağda solda parasını yatırdık diyorlarmış. Onun araştırdığı kadar bizde araştırıyoruz. Yalan konuşup milleti kandırmaya çalışıyor. ÇED raporu çıkmadan nasıl yapacaksın. Milleti oyalama taktiği yapıyorlar” şeklinde konuştu.

 

“GEREKİRSE KENDİMİZİ FEDA EDECEĞİZ”

ÇED toplantısında çevrede bulunan bütün muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve bölge köylülerinin orada olacağını anlatan Kuş şunları söyledi: “Bu bizim ekmeğimiz. Şirket belediye ile görüşmüş. Yerleşim yerine biraz uzak demiş. Ben doldurma ve kırma taş yaptığım zaman maliyeti 5 ise 2’ye 3’e düşecek demiş. Belediyeyi etkilemeye çalışmış. Ben Belediye başkanı ile görüşüp durumu anlattım. Heyelan bölgesi olduğunu, suyumuzun kaybolacağını, doğal hayatın yok olacağını anlattım. Yapılacak yerin yerleşim yerine uzaklığı 1 kilometre ile 100 metre arasında değişiyor.  Taş ocağı yapılacak yer bizim sınırlarımızda olmasına rağmen başka yerde toplantı yeri almışlar. Biz gerekirse kendimizi feda edeceğiz elimizden geleni yapacağız. Doğal hayat var. çiftçilik, hayvancılık var. burası heyelan bölgesi. Burası yer altı suları olan bir yer. Yer altı suları yer değiştirecek. Biz buna karşıyız. Doğayı bozdurmayız” 

 

“TAŞ OCAĞI YAPILMASINI BİZDE İSTEMİYORUZ”

Kayrakkeşlik Muhtarı Murat Erden ise yapılacak taş ocağına kendilerinin de karşı olduğunu söyleyerek, “Taş ocağı yapılacak yer bizim sınırımızda. Bizim bölgemiz yaylalık bölge. Bu bizim köyümüzü de etkileyecek. Dinamit atılacak. Toz toprak olacak. En önemlisi bütün tozlar bizim yaylamıza gelecek. Tarımı, hayvancılığı etkileyecek. Biz buna karşıyız. Bizim orada şeftali, ayva ve cennet meyvesi yetişiyor. Biz taş ocağı yapılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ÇED TOPLANTISINI BİZİM KÖYDE YAPMAYA KARAR VERMİŞLER”

Kerimler Muhtarı Mehmet Ersoy ise taş ocağı yapılacak yerin kendi bölgelerinde olmamasına rağmen ÇED toplantısının kendi köylerine alındığını ifade ederek, şunları söyledi; “Yetkilileri aradım. İlçesi ayrı mahallesi ayrı olduğu halde ÇED toplantısını niye bizim mahallemizde yapıyorsunuz dedik. Oradaki insanlar istemediği için ÇED toplantısını bizim köyde yapmaya karar vermişler. Bu yeni yapılacak ocak Çukurkeşlik Mahallesi sınırları içine yapılacak.  Bizi ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren bir başka taş ocağı var. O zaten bitmiş durumda. Deniz Grup bizim köye yapacağı ocağın işlemlerini bitirmiş. Den-Ka ise Çukurkeşlik köyüne açmayı planlıyorlar. Biz buna karşıyız. Biz bunun yapılmasına taraf değiliz. Bizi etkilemiyor ama komşu köyü etkiler. Onları mağdur eder. Komşumuzu rahatsız edene biz razı olmayız. Çıkacak toz o mahallenin bahçelerini etkileyecek. Ben o toplantıya gitmeyeceğim. ÇED toplantısının bizim köyümüzde yapılacak olması bizim taraf olduğumuz manasına gelmez. Çünkü bu taş ocağı doğayı bozacak, görseli ve hayvancılığı etkileyecek.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : Zihni Erişkin - Tarih : 7/7/2021 - 16:27:58
    Başta Çukurkeşlik, Kerimler Aladağ ve Kayrakkeşli köyü muhtarlarına ve hane halklarına. dışarıdan destekleyen dostlarımıza desteklerinden dolayı binlerce defa teşekkür ediyorum. Saygılarımı sevgilerimi iletiyorum.


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA