10 YILDIR BİTMEYEN BARAJ İÇİN İKTİDARA BASKI ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

10 YILDIR BİTMEYEN BARAJ İÇİN İKTİDARA BASKI ÇAĞRISI


 

“Su yoksa ürün yok, üretim yok, yaşam yok” diyen EMEP’li Halil Kara, 10 yıldır bitirilemeyen Pamukluk Barajı için iktidara baskı çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediyesi’nin Emek Parti’li Meclis Üyesi Halil Kara’dan, 2011’de temeli atılan anacak aradan 10 yıla rağmen hala bitirilemeyen Pamukluk Barajı’nın tamamlanması için iktidara baskı yapma çağrısı geldi.

Konuyu Akdeniz Belediye Meclisinde gündeme getirerek, önerge veren Kara, Tarsus’un 30 kilometre kuzeybatısında bulunan Berdan Nehri’nin Pamukluk Çayı kolu üzerinde sulama, içme suyu ve enerji maksatlı bir baraj olarak yapılan barajın, tamamlanması için 13 Ekim 2013 tarihinin verildiğini ancak bunun bugüne kadar gerçekleşmediğini söyledi.

 

100 BİN DEKAR ALAN SUYA KAVUŞACAK

“Ama böylesine önemli bir proje aradan geçen 10 yıla rağmen hala tamamlanamadı” diyen Kara, “Pamukluk Barajı inşaatı ve sulama tesislerinin tamamlanması ile yaklaşık 100 bin dekar alan sulamaya açılacak ayrıca 1965 ve 1985 yıllarında 3 kademe pompaj sulaması olarak sulamaya açılmış alan 84 bin dekar arazi de cazibe sulamasına dönüştürülüp toplamda 184 bin dekar arazinin sulama suyu temin edilmiş olacaktı. Ayrıca Pamukluk Barajı tamamlandığında sulama suyu ihtiyacı dışında, İlçemiz merkezi başta olmak üzere Adanalıoğlu, Bahçeli, Dikilitaş, Karacailyas, Kazanlı, Yenitaşkent, Bağcılar, Huzurkent ve Bahşiş mahallelerinin 2060 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanacaktı.

Pamukluk Barajı ve sulama tesisleri inşaatı hakkında edinmiş olduğum bilgiler: Baraj gövdesi inşaatının yüzde 97 oranında tamamlandığı, 2021 yılı sonuna doğru da barajda su tutulmaya başlanacağı, Tarsus ilçemiz sınırları içerisinde yaklaşık 50 bin dekar arazinin de sulama tesislerinin yapıldığı yönündedir” dedi.

 

BARAJIN, AKDENİZ’İN ÖNEMİ BÜYÜK

Baraj inşaatının tamamlanıp hizmete açılmasının Akdeniz’in, içme ve sulama suyu ihtiyacı açısından oldukça önemli olduğunu da belirten Halil Kara, “Pamukluk Barajı sulama tesisleri tamamlanıp işletmeye açıldığında; İlçemiz sınırları içinde yer alan, Camili, Esenli, Hebilli, Puğ-Karacadağ, Parmakkurdu’nun bir bölümü, Sarıveli, Yanpar, İhsaniye mahallelerimizin arazileri ilk defa sulama suyu ile buluşmuş olacaktır. Bölgede yapılacak sulu tarım sayesinde hem tarlalardaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacak, katmadeğeri yüksek ürünler üretilebilecektir.

Pamukluk Barajı ve inşaatı tamamlandığında, önemli bir konu da; yukarıda da konu etmiş olduğum gibi 3 kademe pompaj sulaması olarak işletmeye açılmış olan ilçemiz sınırları içerisinde kalan Nacarlı, Sarıibrahimli, Evci, Tekke, Yakaköy, Kürkçü, Yukarı-Aşağı Burhan, Demirhisar, Akdam, Karacailyas, Bekirde, Dikilitaş, Civanyaylağı, Yeşilova, Iğdır mahallelerimizdeki, 84 bin dekar arazinin sulaması cazibe sulaması şekline dönüşecektir. İlçemizde narenciye sulama ücreti;300 TL dekar/yıl dır. Ayrıca, pompa enerji sarfiyatı ve pompaların bakım-onarım ve revizyonu da eklenince içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

 

300 TL OLAN SULAMA ÜCRETİ 100TL YE KADAR DÜŞECEK

Pamukluk Barajı sulama suyu geldiğinde, bu bölgelerde ‘cazip akış’ ile sulama yapılacağı için pompa çalıştırılmayacak veya daha az çalışacağı için yüzde 60’a kadar enerji tasarrufu sağlanacak, 300 TL olan sulama ücreti 100TL ye kadar düşecek, üretici köylülerimize ve tarıma müthiş bir destek sağlanacaktır.

3 kademe pompaj sulaması olarak hizmet veren bu tesislerin sulama hizmeti Mersin Sulama birliğince verilmektedir. Mersin Sulama Birliğinden edinmiş olduğum şifai bilgilerde; 2021 yılı Birlik bütçesinde pompaj tesislerinin enerji gideri olarak yaklaşık 15 milyon TL bedel konmuş olduğu, sulama alanlarının da 70 bin dekar olduğu, (15 000 000/70 000=215 TL/da) dekar başına 215 TL gibi su kullanım hizmet bedeline yük getirdiği anlaşılmaktadır.Yine, Sulama Birliği’nden almış olduğum bilgiye göre ilçemiz sınırları içerisinde olup da Berdan Barajı’ndan cazibe sulaması yapılan sahalarda ise 1 dekar narenciye sulaması için 100 TL da/yıl su kullanım hizmet bedeli alınmaktadır. Bu durumlar, çiftçilerimizin mağduriyetine neden olmaktadır. Sulama tesislerinin tamamlanmaması; 100 bin dekar tarım arazisinin sulama suyundan yararlanamamasına, pompaj sulaması için de her yıl ilave 15 milyon TL enerji bedeli ödenmesine neden olmaktadır.

 

“DSİ’NİN, AKDENİZ’E KATKISI YOK”

DSİ’nin Mersin İline yaptığı yatırımlar, çok da buranın gündemi değil. Ancak, ilçemiz ile ilgili kurumlardan aldığım bilgiler ışığında söyleyebilirim ki, 2002 yılından bu güne kadar, DSİ’nin Akdeniz ilçesi sınırları içerisinde planlayıp, projelendirip, inşasını tamamlayıp işletmeye açmış olduğu bir projesi ve önemli bir katkısı yoktur.

Ülkemizi ve dünyamızı kökten sarsan pandemi ve yine ülkemiz ve dünyamızın içinde bulunduğu; iklim krizi, susuzluk, kuraklık ve gıdaya olan ihtiyaç tarımı öncelikli alanlar içine almıştır. DSİ’nin Pamukluk Barajını ve sulama kanallarını acil olarak tamamlaması ilçemiz halkına, üretici köylümüze bir borçtur” diye konuştu.

 

AKDENİZ’DE 134 BİN DEKAR SULANACAK

EMEP’li Halil Kara, konuşmasının son bölümünde 2013 yılında bitmesi gereken Pamukluk Barajı’nın hala bitirilememiş olmasına tepki göstererek, şunları söyledi; “Toplamda 184 bin dekar arazinin sulama suyu temin edilecektir. Bunun, 134 bin dekarı, Akdeniz ilçemizde bulunmasına rağmen, ilçemiz bölümünde herhangi bir çalışma yoktur. Tarsus bölümündeki 50 bin dekarlık arazinin ana, yedek ve tersiyer kanalları istimlak, inşaat ve sulama tesisi işleri bitirilmiş ve çalışma sonlandırılmıştır. Aynı zamanda yukarıda belirtilen mahallelerimizin 2060 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını karşılayacak olması Pamukluk Barajı’nın ilçemiz açısından önemini ortaya koymaktadır.

Meclisimizin ve komisyonlarımızın ivedi olarak konuyu yerinde görmesi, incelemesi, raporlaması ve ilçemizin geleceğini ilgilendiren bu konunun takipçisi olmasını, kamuoyu oluşturmasını, gerekli mercileri zorlayıcı olmasını, sorumluluk almasını, ve çözümü için duyarlılık içinde bulunmasını bekliyor ve öneriyorum”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA