MTSO MECLİSİ KENT SORUNLARINA ODAKLANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MTSO MECLİSİ KENT SORUNLARINA ODAKLANDI


 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclisi uzun bir aranın ardından gerçekleştirdiği yüz yüze toplantıda sektör sorunları ve kent sorunlarına odaklandı. Çözüm için birçok sorun yerine belirlenen birkaç konuya odaklanmanın öneminin vurgulandığı toplantıda sektörel değerlendirmeler de yapıldı.

Haber Merkezi

 

MTSO Haziran Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A.Hamit İzol başkanlığında Oda Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Ekonomik konuların görüşüldüğü gündem maddesinde, sektörlerine ilişkin değerlendirmeler yapan Meclis Üyeleri, kent adına çözüm bekledikleri konulara da dikkat çekti. Alternatif liman önerilerinden yol yatırımlarına, havalimanından kent için önem arz eden öncelikli projelere kadar birçok konu ele alındı.

Herkesi bir arada yüz yüze görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Meclis toplantısını açan Başkan Hamit İzol, özellikle yatırımlar konusuna değindi. Önemli olanın sağlam projeler hazırlamak olduğunu, ardından yurtiçi ya da yurtdışı kaynaklardan finansman bulunabileceğini belirten İzol, güçlü bir finansal yapı oluşturulması sonrası yatırım yapmaya çalışarak zaman kaybedildiğine inandığını söyledi. Birlik sağlanması halinde güçlü projelere imza atılabileceğini, büyük yatırımlara girilebileceğini kaydeden İzol, “Örneğin 700 dönümlük bir turizm yatırım alanı var. Orayı aldığınızda finansmanı rahatlıkla bulabilirsiniz. Biz gözümüzü kapatmışız, birisi gözümüzü açar mı diye bekliyoruz. Bugün bir milyar dolarlık yatırım yapanların elinde hazırda bu kadar para var mı? Herkes bankalardan veya yurtdışından finansman buluyor. Biz iş yaparsak para da gelir. Birlik sağlarsak SEKA’yı da, turizm yatırımlarını da gerçekleştirebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

 

KAYACI: “EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Teknopark ve 9 No’lu Meslek Komitesi olarak başlattıkları FPGA (Gömülü Yazılım Sistemleri) Eğitiminin detayları hakkında bilgi veren Meclis Üyesi Hakan Kayacı, bu kapsamda ilk etapta doçent ve yüksek lisans düzeyindeki akademisyenlerin eğitim aldığını bildirdi. Mersin’de savunma sanayi ve teknoloji altyapısına değer katacak bir eğitim verildiğine değinen Kayacı, eğitimlerin devamının geleceğini söyledi. Ardından iş dünyası ile teknopark ve üniversiteyi kaynaştırmak adına düşündükleri etkinlik hakkında bilgi veren Kayacı, Vali Ali İhsan Su’nun da katılımıyla gerçekleştirilecek programın detaylarını anlatarak tüm Meclis Üyelerini davet etti. Konuşmasında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Mersin’e Türkiye Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü’nü kazandırdığına da değinen Kayacı, “Bölge müdürlüğünün Mersin’de olması yetkililere ulaşmamızı ve işlemlerimizi hızlı yapabilmemizi beraberinde getirecek, Sayın Bakanımıza ve Ziraat Bankası yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.

 

ENGİN: “MERSİN DIŞINA YATIRIM DÜŞÜNMEYELİM”

Kamu yatırımlarında yaşanan aksaklıkların her fırsatta dile getirildiğini ve sıkıntının güçlü lobi eksikliğine dayandığını yineleyen Meclis Üyesi Hasan Engin, “Mersin’de güçlü bir lobi yürütme eksik. Bu yalnızca bizim için değil MEP’te de, diğer STK’lar arası birliktelikte de böyle” diye konuştu. Son alınan kararla Mersin’e 700 dönümlük turizm bölgesi kazandırılmış olacağını kaydeden Engin, havalimanı inşaatının devam ettiğini, üst yapısının bir yılda tamamlanacağının bilgisini verdi. Havalimanı çevresinde 1500 dönümlük serbest bölge alanı bulunduğunu da projede gördüklerini dile getiren Engin, “Bu yatırım gerçekleşirse turizm yatırımlarının da hızlanacağını düşünüyorum. Bunların tamamlanmasıyla OSB’leriyle, fuar alanlarıyla, lojistik merkezleriyle Çukurova Havzası, Marmara’ya alternatif olur. Bu nedenle Mersin dışına yatırım yapmayı düşünmeyelim. Mersin’e yatırımcı çekelim” değerlendirmesini yaptı.

 

ÇAKIR: “MERSİN TÜRKİYE’NİN MEYVE ÜRETİM BÖLGESİ OLDU”

Konuşmasına sektörel değerlendirmeyle başlayan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, narenciyede kuraklığa rağmen iyi bir üretim sezonu geçtiğini, bunun yanında Kentin meyvecilikte öne çıktığını söyledi. Meyvede yurt içi ve yurt dışı taleplerin de artmasıyla çok yüksek fiyatlar oluştuğunu kaydeden Çakır, “Avrupa’dan da talepler artınca meyveler dalında 8-10-20 liralardan satıldı. Üreticiler de iyi para kazandı. İhracatçı olarak bizler de yüksek döviz kuru nedeniyle para kazanabildik. Mersin, Türkiye’nin önemli meyve üretim bölgelerinden biri oldu. Bu kazanç dolaylı olarak tüm kent ekonomisine yansıyacaktır” dedi. Çalışmaları devam eden Agropark hakkında da bilgi veren Çakır, “Türkiye’nin ilk ihtisas tarım-gıda teknoparkının inşaat ihalesi yapıldı, bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Burada tarım ar-ge’si yapacak firmalar yer alacak. Bu firmalara ofisler, laboratuvar, deneme üretimi yapabilecekleri araziler tahsis edeceğiz. Burada ar-ge amaçlı yatırım yapacak firmalara bazı avantajlar var. Kurumlar vergisinden muafiyet, çalışanların stopajının ödenmemesi gibi önemli avantajlar sağlayacaklar. Mersin Agropark’ta yer almayı düşünen firmalar, inşaatın bitmesini beklemeden başvurabilir. Deneme üretimi parsellerini verebilecek durumdayız” ifadelerini kullandı.

 

ATTİLA: “GIDA FİYATLARI ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE DAHA DA ARTACAK”

Gıda fiyatlarındaki hızlı artışı değerlendiren Meclis Üyesi Sadık Erhan Attila, şunları söyledi:

“Gerek hammadde, gerek ambalaj, gerek enerji gibi girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesi, özellikle süt ve süt ürünleri fiyatının 1 Temmuz’da ciddi şekilde artacak olması nedeniyle önümüzdeki süreçte gıda fiyatlarındaki artış sürecek. Bakliyat ürünlerinde, un grubunda da sıkıntılar var. Organik ürünlerde ciddi anlamda fiyat sıkıntısı yaşanıyor. Bankalarla ilgili sorunlar sürüyor. Eskisi gibi teminat mektubuyla çalışmak zorundayız. Bunlar da sektörü zorluyor.”

Zincir marketlerle mücadelenin devam ettiğine de değinen Attila, bu marketlerin haftanın bir günü kapatılması yönündeki sektördeki yerel aktörlerin taleplerini yineledi. Pandemide bu marketlerin bir günlük kapanmasıyla yerel bakkalların, büfelerin cirolarını artırdığını belirten Attila, bu artışın otomatik olarak toptancılara da yansıdığını belirtti. Attila sözlerini, Mersin Meyve Sebze Hali’nde gıda toptancıları bölümünde açılmasını istedikleri kapı sorununu çözemediklerini vurgulayarak tamamladı.

 

YÜCESOY: “İNŞAAT MALZEMELERİNDE FİYATLAR ÇOK ARTTI”

En büyük sıkıntıyı artan inşaat malzemesi fiyatlarında yaşadıklarını belirten Meclis Üyesi Mehmet Niyazi Yücesoy, “Aralık ayından bu yana enflasyon yüzde 16 artmasına rağmen bizim fiyatlarımız her ay düzenli olarak yüzde 8-10 arası artmaya devam etti” dedi. Mersin’de yaşanan imar planları sorununa da dikkat çeken Yücesoy, sektörün zor günler geçirdiğinin altını çizdi.  Kente ilişkin değerlendirmeler de yapan Yücesoy, “Hepimiz aynı yöne odaklanırsak şehrin gelişeceğine inanıyorum. İki konuya öncelik vermeliyiz. Biri Taşucu Otobanı, diğeri Çukurova Havalimanı. Bu yatırımların tamamlanmasına odaklanırsak Kent ekonomisi gelişir” diye konuştu. Mersin’in bir sıkıntısının da parayı şehirde tutamamasını gösteren Yücesoy, “Eminim hepimizin İstanbul’da da bir evi var ama kimse Mersin’den ikinci ev almıyor. Mersin’e yönelip yatırımlarımızı Mersin’e yapalım” tavsiyesinde bulundu.

 

YERLİKAYA: “MERSİN’DE HİÇBİR ŞEY SONUÇLANMIYOR”

Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ilk olarak sektörünü değerlendirip, maden talebinin iyi olmasına rağmen gerek konteyner bulma zorluğu yaşamaları, gerekse taşocağı açılması ve işletilmesine yönelik karşılaştıkları çevresel sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını bildirdi. Sonrasında kente yönelik değerlendirme yapan Yerlikaya, özellikle tamamlanmayan imar planlarından şikayetçi oldu. 1/5000’lik ve 1/1000’lik planların yıllardır tamamlanamadığını, Belediyelerce sürekli yapılan revizyonlarla Mersin halkının mağdur edildiğinin altını çizen Yerlikaya, “Mersin’de hiçbir şey sonuçlanmıyor” değerlendirmesini yaptı. Bu konuda MTSO çatısı altında bir toplantı yapılıp ilgili tarafları bir araya getirerek, kangrene dönüşmüş olan imar sorununun çözülebileceğini vurgulayan Yerlikaya, yatırım için sektörlerin önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

ORMAN: “LİMAN D KAPISI DÜZENLENMELİ”

Liman giriş kapısına yönelik değerlendirme yapan Meclis Üyesi Cebrail Orman gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle Kent içinde çok sayıda TIR bulunduğunu, trafiğin kilitlendiğini söyledi. Liman D Kapısında çağın şartlarına uygun 5-10 adet peron yapımına yönelik protokol hazırlandığını ancak sonrasında mali sıkıntılar nedeniyle bu projenin askıya alındığını kaydeden Orman, güçlü bir lobi oluşturup bu köprünün ya ilgili kurum tarafından ya da MIP tarafından yapılmasını sağlamak gerektiğini söyledi.

İmar sorununa da değinen Orman, “Pandemi öncesinde Yerel Yönetimleri İzleme Komisyonu kurduk ama bu komisyon belediye meclis toplantılarını izlemekten öteye gidemedi. Sonuç alamıyoruz. İş dünyası adına birçok konuyu gündemde tutmayı amaçlamıştık, olmadı” dedi.

 

MEMİŞ: “SANAYİ BÖLGELERİNE YAKIN YERDE LİMAN DÜŞÜNÜLMELİ”

Mersin’de alternatif liman yatırımı konusuna değinen Meclis Üyesi Veysel Memiş, Mersin Limanına alternatif olarak SEKA Limanı’nın düşülmesini doğru bulmadığını söyledi. Mersin’de yapılacak ikinci bir limanın alternatif oluşturabileceğini kaydeden Memiş, “SEKA, İskenderun ile neredeyse aynı uzaklıkta. Maliyetleri çok fazla düşüreceğini düşünmüyorum. Kazanlı gibi sanayi tesislerine daha yakın bir yer düşünülebilir. Mersin Limanı genel kargo yükünü istemediği için fiyatları yüksek tutuyor. Bu nedenle SEKA’da genel kargoda fiyatlar mutlaka daha düşük olacaktır, ancak bunu alternatif olarak düşünmek yerine liman sayımızı artırmalıyız. Hem SEKA, hem de Mersin içinde yeni bir yatırım yapılarak sayı artırılabilir” diye konuştu.

 

YÜKSEL: “SEKA LİMANI STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP”

Taşucu SEKA Limanı’nın Çin’den gelen demiryolu ve karayolunun birleştiği merkez olması nedeniyle stratejik bir önemi bulunduğunu kaydeden Meclis Katip Üyesi Orhan Kemal Yüksel, birkaç meclis öncesinde de aynı konuyu dile getirdiğini hatırlatıp bu limanın işletilmesi için bir ortak girişim oluşturulması noktasında ısrarcı davranılması gerektiğini dile getirdi.

Toplantıda Meclis Üyesi Serdar Yıldızgörer gıda sektörüne yönelik yaptığı değerlendirmelerin ardından tüm Meclis Üyelerini MÜSİAD Mersin Şubesinin 20’nci Olağan Genel Kurulu’na davet ederken İsmet Sökün, liman ve gümrük arasındaki yolun bir türlü rehabilite edilemediğinin altını çizerek, Mersin Milletvekillerinin Odaya davet edilip Kent sorunlarının çözümüne yönelik toplantılar yapılması gerekliliğine değindi. Yakup Yılmaz Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının hızla devam ettiğini, 2022’nin ikinci yarısında tamamlanacağının bilgisini verirken, Edip Kanar SEKA Limanı’nın ihalesine girilmesi için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

 

BUDUR: “KONUŞMALAR SONUNDA ÇIKAN ÖZET BİRLİK VE BERABERLİK”

Toplantı sonunda Yönetim Kurulu adına genel değerlendirme yapan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Fuad Budur, şunları söyledi:

“Başkanımız Ayhan Kızıltan, Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın da katılacağı TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’na katılmak üzere Ankara’ya gitti. Başkanımızın göreve geldiği günden beri en önemli özelliği Mersin’de birliği sağlamak oldu. Buna hepimiz şahidiz. Tüm bu konuşmaların sonunda çıkan özet de birlik ve beraberlik. Demek oluyor ki bu sağlanırsa Şehrimize her türlü hizmet, her türlü yatırım gelecek. Ama birlik olamıyoruz. Ayhan Bey yapısı gereği Pandemide dahi sanayiciyi, tüccarı, işadamlarını gezerek sahadan bilgi topladı, sorunları dinledi. Bugün Ankara’daki toplantıda bunların önemlilerini dile getirecek. Madenlerle ilgili konu da bunun içinde var, vergisel konular da. Aynı zamanda SEKA Limanı ile ilgili de 1,5 aydır çalışılıyor. Konu MTSO’nun tek başına yapabileceği bir konu değil. Güçlü bir yapı oluşturabilmek adına Deniz Ticaret Odası ile hatta Adana başta olmak üzere diğer bölgelerle de görüşüyoruz. Ağırlık verdiğimiz çalışmalar arasında Mersin’e ikinci bir limanın yapılması konusu da var. Bu konuda da Deniz Ticaret Odası ile birlikte çalışıyoruz. Kalkınma planlarında yer alan ama yatırım programına bir türlü alınamayan ana konteyner limanının Mersin için, Bölge için gerekliliğini ortaya koyacak bir rapor hazırlıyoruz. Bununla Ulaştırma Bakanımıza gideceğiz, Lütfi Elvan Bakanımıza gideceğiz, diğer Milletvekillerimize gideceğiz.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA