ÇOCUKLARIN MAHREMİYETİ İHLAL EDİLMEMELİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇOCUKLARIN MAHREMİYETİ İHLAL EDİLMEMELİ


 

Baro’dan çocuk istismarı çağrısı: “Yargılamada, sosyal medyada ve haberde çocuğun üstün yararı ve mahremiyeti ihlal edilmemelidir”

Haber Merkezi

 

Mersin Barosu başkanlığı, çocuk istismarları ile ilgili yargılamada, sosyal medyada ve haberde çocuğun üstün yararı ve mahremiyetinin ihlal edilmemesi çağrısı geldi.

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Elmalı davası olarak bilinen, Antalya Ağır Ceza Mahkemesi’nde halen devam etmekte olan cinsel istismar dosyası ile ilgili olarak yaşanan gelişmeleri ve sosyal medya paylaşımlarını üzüntü ve endişe ile izlediğini açıkladı.

“Bu tür suçlarda yasanın kabul ettiği çocuk tanımlaması göz önüne alınarak,  ulusal mevzuatımız ve uluslararası sözleşmeler gereğince yargılamanın gizlilik esasına göre yapılması gerekmektedir” diyen Yeşilboğaz, “Söz konusu sosyal medya paylaşımları, gizlilik ilkesini, çocuğun üstün yararı ilkesini ve çocuğun mahremiyetini ağır şekilde ihlal eder mahiyettedir. Bu tür paylaşımlar aynı zamanda çocuğun unutulma hakkını da açıkça ihlal etmektedir.

Mevcut delil niteliğindeki bilgi ve belgelerin, isim adres gibi bilgilerin gizlilik esasları içerisinde kalacak kayıtların çocuğun kimliğini açığa çıkarabileceğinden dolayı sosyal mecralarda paylaşılmaması gerekmektedir.

Kamuoyu baskısı oluşturma adına yapılan paylaşımlar, haberler yorumlar, önce çocukları mağdur etmektedir. Sosyal paylaşım alanlarında paylaşılan bilgi resim haber alıntılarının kaybolmayacağı artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu bilgilerin tüm taraflar bakımından gizliliği esasına uyulması gerekmektedir.

Yargılamanın mağduru olan çocukların tekrar tekrar örselenmesine neden olacak bu tür paylaşımlar, unutulma hakkının açık ihlali niteliğindedir.

Mağduru çocuk olan dosyalarda yapılacak soruşturma ve yargılamalarda çocuğun üstün yararı titizlikle göz önünde tutulmalıdır

Gizlilik esas olmalıdır. Basında ve sosyal paylaşım alanlarında konuyla ilgili olarak, resimsiz, fotoğrafsız ve yargılamaya esas kişi bilgileri saklanarak bilgilendirme yapılmalıdır.

Yargılama dosyalarının mağduru çocuklar, reklam aracı olarak kullanılmamalıdır

Yargılamayı yapan mahkeme, hakimler, görev alan avukatlar, çocuklar linç politikasına göre paylaşılmamalıdır.

Haber ve paylaşımlarda,  yargılama süreçleri titizlikle ve özellikle mağdur çocukların ikincil örselenmelerine ve mağduriyetlerine sebep olmayacak şekilde yapılmalıdır

Yargılama dosyalarına ait olmayan başka dosyalardan elde edilmiş bilgi ve belgelerle bilgi kirliliğine neden olunmamalıdır.

Biz hukukçular olarak, konuyla ilgili olarak duyarlılık göstererek sosyal paylaşım yapan herkes ve haber yapan tüm yayın kuruluşlarının önceliklerinin çocuğun üstün yararı, unutulma hakkı ve kişilik hakları olması gerektiğini vurguluyor tüm tarafları mağdura saygıya davet ediyoruz.

Elmalı davasının sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve bu takip sırasında çocuğun üstün yararı ve mahremiyetinin ihlali gibi çocuğun ikincil örselenmesine neden olacak hak ihlallerinin de karşısında olacağımızı bildirir, yargılananın mağdurlar değil failler olduğunu hatırlatarak; tüm kamuoyunu duyarlı olmaya davet ederiz” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA