ÜRÜN AZALINCA FİYAT ARTIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÜRÜN AZALINCA FİYAT ARTIYOR!


 

Mayıs ayında yağışların geçen yıla göre yüzde 66 azaldığına dikkat çeken MTB Başkanı Abdullah Özdemir, kuraklığın verim ve üretimde azalma ile sonuçlandığına dikkat çekerek, “Ürün azalıyor, fiyat artıyor” uyarısı yaptı.

Haber Merkezi

 

Hasat sezonunda ki bakliyatçıları kuraklık endişesi sardı. Yetkilileri konuyla ilgili dikkatli olmaya çağıran Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, “Buğday ve bakliyatta kuraklık etkisi değerlendirmesi” yaparak, kamuoyunu bilgilendirdi.

 

TÜRKİYE’YE KURAKLIK UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son yayınladığı yağış ve sıcaklık analizi raporlarına göre, 2021 yılı Mayıs ayında yağışların normaline göre yüzde 56, geçen yıla göre yüzde 66 azalma gösterdiğini işaret eden Özdemir. “İlgili analizlerde Türkiye'nin büyük bir bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterildi. Benzer şekilde World Resources Institute tarafından 138 ülke için hazırlanan kuraklık risk haritasına göre Türkiye orta-yüksek risk grubunda yer almaktadır.

 

“KURAKLIK VERİM VE ÜRETİMDE AZALMA İLE SONUÇLANMAKTA”

Birçok tarım ürününde olduğu gibi buğday ve bakliyatta da verimliliği belirleyen en önemli unsurlardan biri yağış seviyesidir. Dolayısıyla kuraklık verim ve üretimde azalma ile sonuçlanmaktadır.

Ülkemizin 1,3 milyon tonluk bakliyat üretiminin yüzde 75’i kırmızı mercimek ve nohuttur. Nohudun yüzde 85’i İç Anadolu Bölgesinde, kırmızı mercimeğin ise yüzde 94’ü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ekilmektedir. 20,5 milyon tonluk buğday üretimimizin yüzde 38’i yine İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşmektedir.

Son sekiz aylık dönemde yağışlar İç Anadolu’da yüzde 36 ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 39 azalış gösterdi. Nitekim TÜİK bitkisel üretim tahmin verilerine göre bu yıl buğdayda yüzde 7,3 azalış öngörülmektedir.

 

ÜRÜN AZALIYOR, FİYAT ARTIYOR

Rekoltede gerçekleşen düşüşler ise ürün fiyatları üzerinde yukarı yönlü etki yaratmaktadır. TMO fiyat verilerine göre son bir yılda makarnalık buğdayın ton başına piyasa fiyatı yüzde 48 yükseldi. Benzer şekilde kırmızı sert buğday yüzde 49, nohut yüzde 103 ve kırmızı iç mercimek piyasa fiyatı yüzde 75 artış gösterdi.

Önümüzdeki süreç için devletimiz istikrarın sağlanması için her türlü tedbirin alınacağını açıkladı. İlk olarak 17 Mayıs tarihinde hububat ve bakliyat için alım fiyatları sayın cumhurbaşkanımız tarafından duyurulmuştu.

18 Haziran tarihinde ise TMO ürünlerin uygun fiyatla piyasaya arz edilmesi ve gıda enflasyonu riskinin önüne geçilmesi amacıyla dış alım yöntemini kullanacağını bildirdi.

Dolayısıyla TMO son üç yıldır piyasada sürdürmekte olduğu regülatör görevini bu yıl da piyasa gelişmelerini takip ederek üretici, sanayici ve tüketici için en uygun dengeyi sağlayacak şekilde devam ettireceği görülmektedir.

Buğday ve mercimek için hasat sezonu içerisindeyiz. Bu olağandışı süreçte devletimiz ile birlikte üreticiden, sanayiciye ve nihai tüketiciye azami çabayı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Doğru belirlenmiş, zamanında ve istikrarla atılacak adımlar ile hasat sezonunu tarımsal üretim hacmimiz ve gıda enflasyonu açısından en az zararla geçirmeyi temenni ediyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA