“TÜRK DERNEKLERLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TÜRK DERNEKLERLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”


 

Mersin’de 2 milyona yaklaşan nüfusun yüzde 25’ini oluşturduğuna inanılan Suriyeli mülteciler için sivil toplum dernekleri, özellikle çocuk istismarı ve işçiliğine karşı mücadele verirken, eğitim alanında daha çok destek istiyor. Bu noktada özellikle Türk sivil toplum kuruluşları ile daha çok işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Suriyeli mülteci örgütleri, yaşanan sorunların çözümünün bu sayede daha etkin ve verimli olacağına inanıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Mülteci dernekleri temsilcilerinin gözünden 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

Mersin'de geçici koruma kapsamındaki Suriyeli mülteciler tarafından kurulan dernek temsilcileri gözünden değerlendirildi. 

MAYA Derneği tarafından online düzenlenen programda Eğitim ve Sosyalleşme Derneği’nden Muna El Sabuni, Mersin Birlikte Yaşam Derneği’nden Mohammad Alhazza ve Maya Derneği adına Moderatör Ahmed Hajtaha değerlendirmelerde bulundular.

 

“YABANCI GENÇLERE DESTEK YETERSİZ”

Eğitim ve Sosyalleşme Derneği’nden Muna El Sabuni, “Birlikte yaşamak için Türkler iyiler. Saygı duymak gerekiyor” diyerek, derneklerinden bahsetti. Derneğin öğrenciler için çalışma yaptığını söyleyerek, Mersin’de yaklaşık iki yıldır faaliyet yürüttüklerini söyleyen Sabuni, hedef gruplarının 15-20 yaş arasındaki gençler olduğunu aktardı. Özellikle yabancı öğrenci sınavına hazırlanan gençler için çalıştıklarını söyleyen Muna El Sabuni, burada bir açık olduğunu gördüklerini, daha başka derneklerin geçim kaynakları, sosyal, uyum, kadın, çocuk gibi alanlarda çalışma yaparken gençlere dönük çalışmaların olmamasının bu derneği kurmalarına neden olduğunu aktardı. En büyük amaçlarının üniversite sınavlarına hazırlanan gençlere takviye dersler vermek olduğunu belirten Muna El Sabuni, onların eğitim öğrenim hayatlarını devam ettirmeleri için burs almaları ve sosyalleşmelerini sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

 

“KADINLAR KONUŞAMIYOR”

Ayrıca kadınlara hakları ile ilgili eğitimler de verdiklerini vurgulayan Muna El Sabuni, bunun yanında dil eğitimi vererek, kadınları yönlendirdiklerini söyledi. “Kadınlar Türkçe bilmediği için konuşamıyorlar ve iletişim kuramıyorlar” diyen Muna El Sabuni, mültecilere yönelik mecburi dil eğitimi zorunluluğu olmamasının bu sorunun kalıcı hale geldiğini vurguladı.

 

“TÜRK STK’LAR İLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”

Türk ve Suriyeli sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmaya ihtiyacı olduğunu ancak yalnız bırakıldıklarını ifade eden Muna El Sabuni, “Aynı amaca hizmet eden bir Türk dernek ile birlikte çalışma yaparsak daha verimli olur çünkü onlar hayatı, sistemi, kanunları daha iyi biliyorlar ve deneyimliler. Biz de mültecilere çok yakınız ve bu noktada buluşabiliriz.

Örneğin eğer gönüllü bir eğitimci bize gelirse Maya Derneği gibi öğrencilerimize eğitim verirse daha iyi oluyor. Çünkü Suriyeli öğretmen Türkçe ders anlatırken zor oluyor. Ama Türk olursa daha anlaşılır oluyor” diye konuştu.

 

 

KAYNAŞMA EĞİTİMİ İÇİN NORMALLEŞME BEKLENİYOR

Mersin Birlikte Yaşam Derneği’nden Mohammad Alhazza da, dayanıma içerisinde olmanın önemine vurgu yaptı. Alhazza, öğrenciler için Türkçe dil eğitimi, fakir ve muhtaçlara destek vermek için derneği kurduklarını söyleyerek, bu alanda çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Türkçe ve Arapça dil eğitimleri verdiklerini de söyleyen Alhazza, gençler için ayrıca bir eğitim vermeye hazırlandıklarını söyleyerek, “Normalleşe ile birlikte inşallah Suriyeli ve Türk çocukların katılımı ile birlikte yaşam eğitimi yapacağız” dedi.

 

ÇOCUK İSTİSMARI VE İŞÇİLİĞİNE KARŞI ÇALIŞIYORLAR

Öte yandan çocuk işçiliği ile mücadele önem verdiklerinin de altını çizen Alhazza, “Bu noktada fakir ailelere sürekli destek vermek istiyoruz. Bunun yanında Suriyeliler’in yasal işler yapabilmeleri için tercümanlık desteği veriyoruz. Bizim temel amacımız çocuk istismarı ve işçiliği. Çocuk istismarı ve işçiliğine karşı yoğun bir şekilde çalışmalar yürütmek istiyoruz” dedi.

 

“TÜRK DERNEKLERLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”

“Ayrıca mülteciler için en büyük sıkıntı Türk kanunlarının bilinmemesi” diyen Alhazza, bu konuda da destekler vermek gerektiğini söyleyerek, “Bu noktada sivil toplum kuruluşları ile işbirliği çok önemli bir konu. Maya Derneği gibi amacı eğitim olanlarla ortak noktada buluşabiliriz. Sosyalleşme çalışmalarına imza atabiliriz. Aynı amaca hizmet ettiğimiz Türk derneklerle çalışmak istiyoruz. Birlikte sistemli çalışırsak mülteciler için daha verimli çalışmalara imza atabiliriz” şeklinde konuştu. 

Mezitli’de, Toroslar’da ve kent merkezi olan Akdeniz’de farklı dernekler olduğunu söyleyen Mohammad Alhazza, “Toroslar ve Akdeniz’de muhtaç Suriyeliler daha fazla ama yeterli dernekler yok” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA