“KALEKÖY’Ü BETONLAŞTIRMAYIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KALEKÖY’Ü BETONLAŞTIRMAYIN”


 

Kaleköy’de TOKİ’ye devredilen verimli tarım arazisine yapılmak istenen Galericiler Sitesi’ne yönelik tepkiler sürüyor. MERÇED üyeleri ve milletvekilleri galericiler sitesi yapılması planlanan tarım arazileri yanında köylülerle bir araya gelerek “Kaleköy’ü betonlaştırmayın” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile Kaleköy’ündeki 98 bin 763 metrekarelik toptan ticaret alanına galericiler sitesi, 101 bin 987 metrekarelik alana ise küçük sanayi sitesi yapılmak istenmesine tepkiler dinmek bilmiyor.  Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) öncülüğünde söz konusu tarım arazileri yanında toplantı yapıldı. CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel ve Alpay Antmen’in katıldığı toplantıda çocukları ile katılan köylüler; ” Tarımın kalesi Kaleköy, Kale düşerse tarım biter”, “Betonlaşmaya hayır”, “Akciğerlerimizi ranta teslim etmeyeceğiz”,”Aşımıza beton döktürmeyiz” şeklinde pankart ve dövizler açtı.

 

MERÇED: “GEREKİRSE DAVA AÇACAĞIZ”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan buraya yaşam haklarını ve tarım topraklarımızı savunmak için geldiklerini söyledi. Hükümetin uygulamış olduğu yanlış politikalardan bir an önce vazgeçmesi için toplandıklarını ifade eden Aslan, “Hukuki sürecimiz devam ediyor. Bundan sonra bu yanlış uygulamalara dur demek için etkinliklerimiz devam edecek. Hükümetin uygulamış olduğu rant politikaları hepimizi mağdur edecek. Burada oturanların ekmek kapısını ket vurulmak isteniyor. Bu güzelim alanlar betonlaşacak. Galericiler sitesi başkanı ve yöneticileri aramızda. Geçen hafta galericiler sitesinde mevcut alanın yerine baktık. Orada o kadar çok boş alan var ki oradaki boş dükkanlar boş işyerleri dururken oraları değerlendirmez iken biz rant için buradaka tarım topraklarını heba edeceğiz. Biz buna karşı duruyoruz. Ne pahasına olursa olsun bu tarım topraklarımızı vermemek için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Hukuki anlamda dava açacağız” şeklinde konuştu.

 

MUHTAR DEVLET BÜYÜKLERİNE RİCADA BULUNDU

Kaleköy Muhtarı Bayram Ali Şişman ise galericiler sitesi yapılmasına değil yerine karşı olduklarını söyledi. Devlet büyüklerinden galericiler sitesine başka bir yere yapılmasını isteyen Şişman,

“Buradan geçimini sağlayan 52 aile var. Bu 52 aileyi mağdur etmemek için daha uygun bir yere, çorak araziye galericiler sitesi yapılmasını istiyoruz. Bunu biz devlet büyüklerimizden istiyoruz” dedi. 

 

“BURANIN BETONLAŞMASINI İSTEMİYORUZ”

72 yaşındaki Ümmühan Sarı ise bu topraklarda yıllarca çalıştıklarını ifade ederek “Biz burada yıllarca çalıştık. Çalışırken ayaklarımız topal oldu. Biz burayı vermek istemiyoruz. Ecri mislini ödedik. Su borusu ile su çektik. Çocuklar faydalandı. Biz buranın betonlaşmasını istemiyoruz. Ağaçlarımızın kesilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

 Buradaki verimli tarım arazilerini vatan hainleri algılamadığını ifade eden Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin de “Tarıma elverişli yere sanayi sitesi, otogalericiler sitesi gibi bir takım mekanlara dönüştürmek istiyorlar. Oysa kentimizde sanayi sitesi yapılabilecek çok fazla arazi var. Verimsiz araziler var iken buraya göz dikmeleri sadece ve sadece vatan hainliğidir” dedi.

 

“YETİŞMİŞ AĞAÇLARI KESMEK EN BÜYÜK İHANETTİR”

Mersin Oto Galericiler Sitesi Başkanı Murat Koçaçoğlu ise Korukent Mahallesi’nde

100 dönüm arazi üzerine kurulmuş 204 işletmeden oluşan mevcut bir kompleks bulunduğunu hatırlattı. Burasının yanında ve üstünde 130 dönüm rezerv alanının bulunduğunu anlatan Koçaçoğlu, şunları söyledi: “Mevcut galericiler sitesi yer olarak hiçbir ağaç ve bitki yetiştirilemeyecek konumda. Buradaki narenciye ve zeytin ağaçlarının bu tür amaç için heba edilmeye çalışılması hoş bir şey değil. Hazırdaki galericiler sitesinin yüzde 30’u boş. Bir o kadar yer yapacak her şeyi hazır arazimiz var. Kalaköydeki bu yer yapılaşmaya müsait değil. Bu ağaçları yetiştirmek kolay değil. Yetişmiş ağaçları yok etmek bu ülkeye yapılacak en büyük ihanettir.”

 

GÖKÇEL: “NEFES ALACAK YERLER ELİMİZDEN ALINIYOR”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ise doğaya ve çevreye ne kadar sahip çıkmaları ile alakalı yaşanan durumun ortada olduğunu ifade ederek “Eğer biz insanlar doğamızı korumazsak çevremizdeki çevreye olumsuz etki yapacak bir takım uygulamalara son vermezsek yiyecek ekmek bulamayacağız. Özellikle bu yıl küresel iklim değişikliği neticesinde 42 ilde kuraklık yaşanıyor. Buğday üretemiyoruz. Arpa üretemiyoruz. İnsanlarımızın gıda ihtiyacını karşılayacak tarım arazisi kalmadı. İktidarın rant hırsı ormanlarımızı yok ediyor. Nefes alacak yerler elimizden alınıyor. Buradan uyarıyorum. Kaleköylülerimizin 80-100 yıldır atalarının işlediği bu toprakları tarımın dışına çıkartmayın. Kaleköylülerin elinden almayın. Burayı betonlaştırmayın. Bunun için her zaman mücadelenizde yanınızda olacağız” ifadelerini kullandı. 

 

ANTMEN: “BURAYA GALERİCİLER SİTESİ DOĞAYA İHANETTİR”

CHP Milletvekili Alpay Antmen ise buradaki arazilerde partakal, limon ve zeytin ağaçlarının bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu arazideki ağaçları kesip yerine beton yapmak galericiler sitesi yapmak doğaya ihanettir. Halka ihanettir. Açık ve seçik olarak vatana ve millete ihanettir. Buradaki küçük çocuklar için Mersin halkı için mücadele ediyoruz. Burada ağaca, doğaya sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu siyaset üstü bir mücadeledir. Burada vatanını milletini doğayı seven herkes katkı vermesi gerekir. Ey Allah’tan korkmaz kuldan utanmazlar! Mevcut galericiler sitesini tamamlayacağınıza neden halkın bahçelerinin içine yamyamlar gibi çöküp burayı ranta kurban etmek istiyorsunuz? Bunun cevabını vermek zorundasınız. Bugün bunun hesabını vermezseniz yarın bağımsız yargı önünde eninde sonunda vereceksiniz. Gerçi doğayı katlettikten sonra bunun hesabını vermenizinde  bir anlamı kalmıyor.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA