“ANAMUR’DA MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ANAMUR’DA MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ”


 

Anamur ilçesi Anıtlı Mahallesi’nde düzenlenen toplantıda açılması planlanan mermer ocağına karşı itirazlar dile getirildi. Toplantıya katılanlar mermer ocaklarının açılması için ÇED sürecinde emeği geçen Mersin Valiliği dahil kurum ve kuruluşlara “Mermer ocaklarını işletecek firmaların değil halkın ve doğanın yanında olun” diye seslendi.

Haber Merkezi

Anamur’un Anıtlı Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağı nedeniyle toplantı yapıldı. Mermer  ocaklarına karşı itirazların dile getirildiği toplantıya CHP Anamur İlçe Başkanı Durmuş Deniz, Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, bölgedeki 8 köyün muhtarı, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilciliği üyeleri ve yöre halkı katıldı. 

MERÇED Anamur sözcüsü Zuhal Ketir yaptığı basın açıklamasında Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2019 yılında, Anıtlı’da mermer ocağı işletmek isteyen bir firma hakkında ÇED süreci başlatıldığını hatırlattı. O zaman mermer ocağı istemediklerini belirten açıklamalar ve eylemler yaptıklarını ifade eden Ketir, “Hatta ruhsat sahasının içinde ve çevresindeki arkeolojik kalıntıların tescili için MERÇED adına ilgili birimlere dilekçeler vermiş ve bu kalıntıların tescilini sağlamıştık. Aradan 3 yıl geçmeden bu kez yine mermer ocağı işletmek isteyen başka bir firmanın ÇED süreci başlatılmaktadır. Anıtlı dahil tüm köylerimizde mermer ocağı istemiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“YAŞAM HAKKIMIZI CİDDİYE ALIN”

Mersin Valiliği’nden Çinlilere tonunu 500 liraya satmak için mermer çıkartmak isteyen firmaların rant talebini değil, yaşam hakkı savunmasını ciddiye almasını isteyen Ketir,

“Burada mermer ocaklarının doğaya, su kaynaklarına, insan sağlığına ve tarıma zararlarını anlatmayacağız. Çünkü el kadar çocuklar bile Google taramasında mermer ocaklarının zararları etkilerinin ne olduğunu bulup öğreniyorlar. Burada, karstik jeolojik yapıdaki coğrafik bölgemiz için mermer ocaklarının olumsuz etkilerini bir türlü öğrenemeyen Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sesleneceğiz” şeklinde konuştu.

 

“HALKIN İTİRAZLARI HİÇE SAYILIYOR”

Geçtiğimiz yıllarda Anıtlı’dan sonra Korucuk Köyü’ne göz diken mermerciler lehine Mersin Valiliği’nin 2 mermer ocağı için “ÇED gerekli değildir’’ kararı verdiğini anımsatan Ketir şunları söyledi: “Bu iki karardan ilkine karşı iki köyün muhtarı ile MERÇED olarak açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Ne yazık ki Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararına karşı Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile davalı firma temyiz yoluna başvurmuştur. İkinci mermer ocağına karşı açtığımız davada ise keşif kararı beklenmekte iken bu kez, yine Korucuk Köyü’nde, 3. mermer ocağının ÇED süreci başlatılmıştır.

Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere, Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, halkın taleplerini, itirazlarını ve yargı kararlarını hiçe saymaktadırlar.

Ki ısrarla, içinde endemik türler dahil, birçok bitkinin ve hayvanın yaşadığı  bakir ormanlık alanlarda, envai çeşit meyve ve sebzenin üretildiği köylerde mermer işletmek isteyenler lehine sürekli biçimde kararlar yayınlamaktadırlar.

Bize göre bu durum, halkı geçtik doğayı da yok saymaya dönük anlaşılmaz bir tavrın tezahürüdür.”

 

 “ANAMUR’UN 2033’TE ÇÖL OLMASI BEKLENİYOR”

Kuraklık tehdidi altındaki bölgeye mermer ocağı izni vermenin halkın ve diğer canlıların ölüm ya da göç sürecini başlatmak olduğunu ifade eden Ketir şunları söyledi:

“DSİ’nin yaptırdığı araştırmalara göre, henüz mermer ocakları açılmamasına rağmen su kaynaklarının bu şekilde kullanılması halinde Anamur’un 2033 yılında çöl olması beklenmektedir. Devletin bir kurumu tarafından böylesine bir rapor yazılmışken, su kaynaklarına verdiği zararlar tartışmasız biçimde, bilimsel bir gerçeklikle ortada olan mermer ocakları için ÇED gerekli değildir kararlarının yayınlanmasını aklımız almamaktadır.

Yine, bilimsel araştırmalara göre, son yıllarda yaşadığımız Covid-19 virüsü salgınının nedeninin yaban hayatının yok edilmesi olduğu söylenmektedir. Tüm bu bilimsel gerçeklikler karşısında Mersin Valiliği’ne bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bu yöndeki kararlarını anlamak zordur. Keza, mermer ocakları ile ilgili başlatılan ÇED sürecinde görüşüne başvurulan diğer kurumların ve özellikle Anamur Orman İşletme Müdürlüğü’nün şartlı onaylarını da anlamıyoruz.”

 

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

Mersin Valiliği dahil mermer ocaklarının ÇED sürecinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara seslenen Ketir “Artık mermer ocaklarını işletecek firmaların değil halkın ve doğanın yanında olun. Korucuk Köyü’nde mermer ocağı işletmek isteyen ilk firma için verilmiş yargı kararına uyun ve artık daha fazla ÇED süreci başlatmayın. Bizler Anamur’un hiçbir köyünde mermer için tek kazma vurulmasını, tek ağacın kesilmesini istemiyoruz ve buna asla izin vermeyeceğiz.Bu konuda hem demokratik hem hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA