AŞI YOĞUNLUĞU ÖNLENEBİLİR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AŞI YOĞUNLUĞU ÖNLENEBİLİR


 

Aşıda 40 yaş üstüne randevu verilmeye başlanması ile hastanelerde yoğunluk yaşanırken SES Mersin Şube Başkanı Zeki Sinan Doğan ve Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen’den yoğunluğu azaltmak için liman, sanayi ve serbest bölge gibi yoğun çalışılan yerler için mobil aşılama ekipleri görevlendirilmesi önerisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Covid 19 aşısında 40 yaş üstü ve SGK’lılara randevu verilmeye başlanması ile hastanelerde yoğunluk yaşandı. Mersin Şehir Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan yoğunluk ise gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü. Vatandaşlar yaşanan yoğunluğun fotoğrafını çekerek sosyal medya hesaplarından paylaştı. Uzun sürü aşı için beklediklerini ifade eden vatandaşlar yaşadıklarına tepki gösterdi.

Özellikle Tıp Fakültesine yönelik şikayetlerde, aşı randevusu alarak saatlerce kuyrukta bekleyen bazı vatandaşlar, sıra kendilerine geldiğinde “Randevu iptal, sırayla alıyoruz” denilerek mağdur edildiklerini savundu.

 

ÖZEL HASTANELERDE AŞI YAPILMIYOR

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Zeki Sinan Doğan ise yaşanan yoğunluğun normal olduğunu söyledi. Mersin’de A ve B grubu aile  sağlık merkezleri dahil özel hastaneler hariç yaklaşık 20 yerde aşılama yapılabildiği bilgisini veren Doğan, “Randevu alanlar gelip aşısını yaptırıyor.  Bu aşılama yaptırılınca ilk yaptığınızda da gece yaptırılıyordu. Gece 24.00’e kadar aşı yaptırılabiliyor. Biontech aşısında alerji olayı biraz daha fazla olduğu için bir miktar hastanede tutuluyor. Bu nedenle hastanelerde biraz yoğunluk olabiliyor. Kuyruk olabiliyor. Daha önce aşılama belli yaşlarda idi. Aşı sayısı azdı. Herkese randevu verilemiyordu. Şu anda 30 milyon biontech aşısı gelmesi lazım. Bunun 15 milyonu geldi. Bu aşılar yapılmaya başlandığı için yoğunluk oluştu. Bu yoğunluk hızlı aşılamada belli bir süre sürecek. Bizim hesabımıza göre 15 milyonun aşılandığını hesap edersek yaklaşık 40-50 milyon kişinin daha aşılanması gerekiyor. Aşılama merkezlerinde personeller yoğun çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

“MOBİL EKİPLER GÖREVLENDİRİLEBİLİR”

Hastanelerdeki yoğunluğun azaltılması için mobil ekip önerisinde bulunan Doğan, “Buralardaki yoğunluğun azaltılması için hastanelere, sağlık ocaklarına verdikleri mobil araçlarla liman olsun, serbest bölge olsun, cam sanayi gibi binlerce kişinin çalıştığı yerlere aşılama ekipleri yollanabilir.

Bu işçileri olduğu yerde aşılamaları daha uygun. O zaman hem hastanenin yükü azalır, hem de aşılama hızlı olur. Bunu çok rahat yapabilirler. Ekipleri oluşturup 2-3 aşılama aracı ile gidilerek orada aşı yapabilirler. Acil durum olması ihtimaline karşı aşılama ekiplerinin yanında birer ambulans bekletilebilir. Yoğunluk bu şekilde azaltılabilir. bu yoğunluğu azaltmanın en kolay yolu insanların yoğun çalıştığı fabrikalara bulunduğu yerde aşılamak hem hastane hem sağlık ocaklarının yükünü azaltır. Günlük sayı 1 milyon ise böyle yapılarak bu sayı Türkiye genelinde 2 milyona çıkarılabilir. Yoğunluğu azaltmak özel hastaneler devriyeye sokulabilir.” ifadelerini kullandı. .

Randevu verilen herkese aşı yapıldığı bilgisini veren Doğan, “Randevusu var ve aşı yapılmadı ise o anda yaşanan başka bir sorundan kaynaklanmış olabilir” dedi.   

“KUYRUKTA BEKLEMEMEK İÇİN AŞIDAN VAZGEÇEBİLİRLER”

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen ise 40 yaş üstü ve bütün SGK’sı olanlara

aşı yaptırma imkanı doğması nedenimle yoğunluk oluştuğunu hatırlattı. Yoğunluğun azaltılabilmesi için Sağlık Müdürlüğü’ne kalabalık yerler olan serbest bölge, liman, organize sanayi bölgesi gibi yerlerde  aşı birimleri kurulması önerisini sunacaklarını anlatan Antmen, şunları söyledi: “Ancak bu şekilde yoğunluk azaltılabilir. Çok ciddi bir yoğunluk var. Bu yoğunluk nedeniyle insanların kuyrukla beklememek için aşıdan vazgeçme eğilimi olabilir. Bu eğilimi ortadan kaldırmak için bu tür yerlerde aşı birimleri kurulabilir. Hastanelerde yoğunluk olmasının nedeni aşının başka yerler yapılamamıdır. İnsanlar hassas bir aşı olduğu içinde hastanede yaptırmak istiyorlar. Alternatifler artırılabilirse hastanelerdeki yoğunluk azaltılabilir. Hastanede çalışan sayısını artırmak ve ek personel istihdam etmekte önemli ama nihayetinde aynı birimde aynı binada çok fazla sayıda insan oluyor. O nedenle kesin bir çözüm değil. Ama aşı noktaları artırılırsa yoğunluk azalabilir.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA