“YAT LİMANINA DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YAT LİMANINA DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ”


 

Aydıncık Çevre Koruma Derneği üyeleri, ilçede halk plajının hemen yanında yapılması planlanan ve bunun için geçtiğimiz günlerde iş makinalarının girdiği yat limanı çalışmalarına tepki gösterdi. Çevreciler bölgenin yat limanı için uygun olmadığını savunurken yer olarak balıkçı barınağının daha uygun olacağı görüşünü dile getirdi. Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, yat limanı yapılması planlanan bölge aynı zamanda Akdeniz Foklarının yuvalama alanı olduğuna dikkat çekerek “Yat limanına değil yapılacak yere karşıyız. Yat limanı balıkçı barınağına yapılsın” dedi.

HEDİYE EROĞLU 

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşe Bakanlığı tarafından yapılması planlanan “Aydıncık Yat Limanı”nın mevcut planlı alanından yaklaşık 300 metre  doğuya kaydırılarak projelendirilmesi uygun görüldü. Bunun üzerine 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu 2019 yılında askıya çıkarılarak onaylandı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan 1/5000 plan açıklama raporunda Aydıncık Yat Limanı Projesine ilişkin 21.03.2014 tarihinde “ÇED Olumlu Kararı” bulunduğu ifade edilirken projenin doğuya doğru kaydırılmasına yönelik ise aynı ÇED olumlu kararının geçerli olabileceği görüşüne yer verildi. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Aydıncık Küçük alan denilen bölgeye Yat Limanı’nın yapılması için iş makinaları girdi. İş makinalarının şu ana kadar hiçbir çalışma yapmadığı öğrenildi. Çevrecilerden ise yat limanı yapılacak yere itiraz geldi.  

 

SARI: YAT LİMANINA DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ

Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, yat limanı yapılacak yerin yanlış olduğunu defalarla dile getirmelerine rağmen sözlerini dinletemediklerini söyledi. Yat limanı yapılacak yeni yerin eski yerin 300 metre doğusunu alındığını anımsatan Sarı yeni yer için ÇED olumlu kararının bulunmadığını öne sürdü. Yeni yer için ÇED olumlu kararı bulunmadığı için iş makinalarının girdiği halde çalışmalara başlayamadığını ifade eden Sarı, “Yat limanı için taş ocağı tespit etmeleri lazım.

Şu ana kadar taş ocağını tespit edememişler. Bir taşocağı tespit etmişler ancak bu taş ocağının ölçümleri yapılmış değil. Taşlar asbestli mi değil mi bilen yok. Henüz ruhsat alamamışlar. Şimdi asbestli taşı dökerseniz o bölgeyi kanserojen hale getirirsiniz” dedi.

 

“PLAJIN DİBİNDE YAT LİMANI OLMAZ”

Yat limanının halk plajının sıfır noktasına yapıldığına dikkat çeken Sarı, “Mendireğin sıfır noktasına yapılıyor. Biz yat limanına değil, yat limanı yapılacak yere karşıyız. Aydıncık halkı yat limanına değil yer seçimine karşı. Biz balıkçı barınağının genişletilerek yat limanının buraya yapılmasını istiyoruz. Örnek olarak Alanya, Erdemli böyle yapmış. Şu aşamada halk plajına insanların kullandığı bir bölgeye yat limanı yapılamaz. Zaten buraya 20 yıl boyunca kimse girmez. Bu ekonomik sıkıntı döneminde buradan birlerce yat mı geçecek? yer seçimine karşıyız” ifadelerini kullandı.

 

“BÖLGE AKDENİZ FOKLARININ YUVALAMA ALANI”

Yat limanının yapılacağı yerin ayrıcı Akdeniz foklarının yuvalama alanı olduğuna dikkat çeken Sarı şunları söyledi: “Bu nedenle çevreye de zararı olacaktır. Ayrıca yat limanı yapılacak yerin kara tarafı belediye pansiyonu olarak kullanılmakta. İleride bu bölge yat limanına devredilecek. Bir paravan çekecekler baştan sona kadar Taşucu’ndaki  NATO limanı gibi. Biz denizi göremeyeceğiz. Deniz ile karanın irtibatını kesecekler. Vatandaş yıllarca çocukluğunu geçirdiği o bölgeye giremeyecek. Bölge vatandaşa yasak edilecek.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA