BORÇLANMA İNADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇLANMA İNADI!


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 265 milyon TL’lik borçlanma talebi komisyonda gecikince muhalefete çattı. Muhalefet detaylı bilgilendirilmemekten şikayet ederken Seçer, meclis ile inatlaşmak istemediğini söyleyip, Temmuz’da konunun görüşülmesini beklediğini söyledi.

Hediye EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Nisan ayından buyana komisyonda bekleyen 265 milyon TL’lik borçlanma talebi mecliste muhalefet ile arasında gerilime neden oldu. Dün yapılan Haziran ayı meclis toplantısında teklifinin iki aydır komisyonda beklediğine dikkat çeken Seçer, meclisi daha önce geç borçlanma yetkisi vererek, faiz yüküne maruz bırakması nedeniyle belediyeyi zarara uğratmakla eleştirdi.

 

BÜYÜKŞEHİRİN BÜTÇESİ 2 MİLYAR 658 MİLYON TL

Başkan Seçer, “Plan ve Bütçe Komisyonunda bekleyen bir borçlanma yetkisi talebi var. Mayıs ayı toplantısına getirilmedi, Haziran ayı da bitti yine getirilmedi. Takdir komisyonun. Meclise getirme yetim var yine de getirmedim. Belli bir süre tutabiliyorsunuz ama başkanlar bir süre sonra getirebilir. Bunu neden yaptım; Meclis ile inatlaşmak istemiyorum. Birbirimizin bileğini bükmek, kolunu kıvırmak, arkadan dolanmak gibi bunu siyasi ranta dönüştürmek gibi bir niyetim yok. İhtiyacımız var. 2019’da da gecikerek aldık, 2020’de hiç borçlanma kullanamadık. Faiz oranları aldı başını gitti. Çok büyük sıkıntılar yaşadık, bazı yatırımları ertelemek, gereksiz yere yüksek faizler ödemek zorunda kaldık. Yani kamu zararı oluştu. Bu da meclisin eliyle oluşmuş oldu. Meclis o anda o anlayışı bize göstermiş olsaydı kamu zararı belki daha uç bir cümle oldu düzelteyim, daha avantajlı işler yapabilirdik. Meclisinde bunu istemediğini düşünüyorum ama böyle olumsuzluklar oldu.

Bizim borçlanma talebimize karşılık gelecek olan borçlanma miktarımız 193 milyon TL. 2 milyar 658 milyon TL’lik bir kurumun bütçesinden bahsediyoruz. Sadece 2021 yılı yatırım/proje maliyetleri bir milyar 396 milyon TL olan bir kurumu konuşuyoruz. Bununda şuana kadar 496 milyon TL’si harcanmış.

 

“ÇOK YÜKSEK ORANLARDA BORÇLANILMIŞ”

Geçen yıl 400 milyon TL’nin üzerinde ana para ve faiz ödedik. Bu yıl da 385 milyon TL ödeyeceğiz. 193 milyon TL borçlanma talep ediyorum, bana borçlanma yetkisi verin, ihtiyaç olduğum noktada faize, pahalı hizmet mal alımına boğulmayayım, elimi kolaylaştırın. Zaten bu para tamamen eski dönemden kalan ana para-faiz borcuna gitse dahi bunun üzerine 200 milyon TL’ye yakın bankaya ana para ödemesi yapmam lazım. Yani 193’ü kullandım bankaya gönderdim, üzerine cebimden bir o kadar daha para göndereceğim. Bir önceki döneme ait ana para faizi ödeyeceğim. 852 milyon TL 2019-2020 yılı içerisinde bu belediyenin bankalara ödediği ana para faiz miktarı. Bunu yarısı ana para yarısı faiz. Çok yüksek oranlarda borçlanılmış. Hala şuan faizler yüksek diyoruz ama noktalara dahi erişememişiz.

 

BAŞKAN SEÇER GAYRİMENKUL SATMAK İSTİYOR

Biz 164 milyon TL para kullandık ona rağmen faizini de eklediğimde 214 milyon TL’ye çıkıyor ki 2 yıl ödemesiz aldık bu borçlanmayı. Şuanda 948 milyon TL borç var. 1 milyar 582 bin TL ile başlamışız, 214 milyon TL borç koymuşuz üzerine uyanda bizim bankalara olan borcumuz 948 milyon TL’ye düşmüş. Yani 634 milyon TL azalmış. her şeye rağmen bizim banka-piyasalara olan borcumuz 1 milyar 383 milyon TL. Nereden geldik buraya; 2 milyar 247 milyon TL’lerden. Oradan da 863 milyon TL azalmış. Bu mali disiplindir. Yatırımların önüne ket vurmayalım. Şuanda biz yetkiyi halk adına kullanıyoruz. Merak etmeyin. Ne size, ne halkımızın başını öne eğecek bir işin içinde olmaz bu idare ama bizim önümüze engel oluşturacak gelişmeleri lütfen ortadan kaldırın. Her belediye borçlanma alıyor, mülk satabiliyor. Bazı gayrimenkulleri satalım dedik, komisyon daha çok kırsalda olan alıcı bulamayacağımız gayrimenkullerin satışı için onay vermiş” diyerek muhalefeti eleştirdi.

Yapmak istediği hizmetler için 500 milyon TL’ye yakın açık çıktığını ifade eden Seçer, “Sadece bu açığın 193 milyon TL’sini sizden talep ettim” diyerek, borçlanma teklifinin gündeme alınması için Temmuz ayını işaret etti.

 

MUHALEFETTİN ‘İNATLAŞMA’ YANITI

Yenişehir bölgesinden MHP’li Meclis üyesi Fahrettin Kılınç ise muhalefet adına söz alarak, “Meclisle inatlaşmak gibi bir düşünce içinde olmadığınız söylediniz. Bundan keyif duyduk. Memnuniyet verici. Keşke başladığımızdan bugüne kadar bu karşılıklı anlayışımız hep devam etseydi. Keşke inatlaşmak yerine, ‘ısrarcı mısınız, değil misiniz’, ‘bu böyle olmaz mı’ gibi yaklaşımlar yerine bu süreç başladığımız günden beri devam etseydi” dedi.

 

“SİYASİ ANGAJMANLARIMIZDAN DOLAYI ÖN KABUL İÇERİSİNDE DEĞİLİZ”

Borçlanma teklifini komisyonda beklemesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Kılınç, “komisyonumuzun talep ettiği bilgiler bize dosyalar halinde ulaştırıldı ama bize gelen dosyalar çalışanları suçlamak gibi bir niyetim yok ama sayfalar dolusu evrak geldi. Bizim talebimiz; borçlanma ile ilgili veya idareden gelen her hangi bir mesele ile ilgili siyasi angajmanlarımızdan dolayı ön kabul içerisinde değiliz. Altını çiziyorum siyasal angajmanlarımızdan dolayı idareden gelen hiçbir karara karşı ön kabulümüz yok. Tıp ki sizin gibi bizim de seçimlerde bize oy veren veya vermeyen insanların sorumluluğun üzerimizde taşıyoruz. Ama aynı zamanda da birer siyasal disiplinin üyeleriyiz. Bir karar alırken hassasiyetlerimiz şu noktadadır, bir; bu aldığımız kararın şehrimize nasıl bir hizmete dönüşeceği ve aidiyetlerimiz çerçevesinde kolektif bir duruş. Biz hiçbir zaman aldığımız hiçbir kararda, hiçbir zaman şöyle bir duruş içerisinde olmadık; ‘ben söyle istiyorum’ veya ‘onlar farklı bir şey istiyorlar hadi biz buna karşı duralım’ gibi bir anlayışta olmadık. İnce eledik, sık dokuduk tıp ki borçlanma talebinde olduğu gibi. Dün itibariyle bile bize gelen bilgiler vardı. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. İnşallah Mersin için en hayırlı kararın çıkacağına inanıyorum” dedi.

 

“GAYRİMENKUL SATIŞINDA KASIT YOK, OY BİRLİĞİ VAR”

Satılacak taşınmazlar ile ilgili Seçer’in, “Para edenleri ayırdınız veya farklı bir uygulama getirdiniz” söylemini de eleştiren Fahrettin Kılınç, kararın komisyonda tüm üyelerin oy birliğiyle alındığını anımsattı. “Önümüze 126 evrak gelmişti bunun 19 tanesinin satışa çok uygun olmadığı gibi bir ortak kanaatle kararı oy birliğiyle aldık. Yani bir kastımız yok; ‘şurası para eder mi, burası etmez mi, bunu satabilir mi, bunu satamaz mı’ gibi bir endişe içinde olmadık.

Sözleşmemizin 6 ve 14’üncü maddelerine ilişkin sıkıntı var, hukukçularımız ve Emlak İstimlak Dairesi bizi bilgilendirsin. Örneğin 6. madde de ‘2 ve 3’üncü şahıslara veremezsiniz’ deniliyor. Yasal sıkıntı yok ise bizim için mahsuru yok” diye konuştu.

AKP’li Zafer Şahin Özturhan ise “Komisyonda bekleyen gündem maddesinin detayı daha yeni komisyondan geldi. Biraz daha detaylı araştırmamız lazım” dedi.

 

“SAKLADIĞIMIZ BİR ŞEY YOK”

Seçer ise  borçlanma konusunda idarenin bilgilendirmeyi detaylı yapmadığına ilişkin şikayetler üzerine, “Oysa detayın tamamı size geldi ve detaylar çok net. Geçen hafta benden talep ettiniz ve bende hemen özet verilmesini söyledim. Ama farklı detaylar isteniyorsa veririz dedim, sakladığımız bir şey yok. Yatırımlar, banka ve piyasa borçları ile ilgili tabloların tamamı komisyona verildi.

Yatırım programına uyması için onaylanan bütçedeki işlerin yerine getirebilmesi için 2 milyar 982 milyon TL yaratması lazım. Yoksa bu adamın bacağı bir taraftan yere çakılır, düşer, masa devrilir. Bu adamın geliri her tarafından sıksa 2 milyar 485 milyon TL, yani 497 milyon TL’lik bir açık söz konusu. Bu adam bu bütçeyi size sundu, onayını aldı. Bunları yapmak istiyorum bacağımdan tutmayın, benim önümü açın. Sanki siz benden bundan istediniz de ben de bunları sumen altı ettim” dedi.

 

“BÖYLE BİR ANLAYIŞI DA KABUL ETMİYORUZ”

Muhalefet ise tepki göstererek, zan altında bırakmadıklarını belirttiler. Fahrettin Kılınç ise “ne güzel başlıyorsun iyi iyi giderken bizi başka bir noktaya taşıyorsunuz. Biz kimsenin işini zorlaştır, kimseyi yanıltmıyoruz. Çalışan arkadaşları suçlamak veya bize eksik bilgi verdiniz gibi bir ifadede bulunmadım. Okuduklarınızın hepsi var bizde. Biz büyükşehiriz bu hizmetleri tabiî ki yapacağız ama somut istemiştik. Bu da geldi. Bunları inceliyoruz. Bu şehre hizmet etme noktasında tüm işlerin içindeyiz biz. Ama bunu bir oldu bitti ile ‘biz bunu böyle düşündük, böyle yapıyoruz, siz de böyle yapın’ gibi bir anlayışı da kabul etmiyoruz. Siyasal angajmanlarımızdan, partili kimliklerimizden dolayı yaptığınız işlerin bizde ön kabulü yok. Olumlu veya olumsuz. Biz sizin kadar hassasiyet göstereceğiz bundan emin olun” dedi.

 

“KAMU BANKALARINDAN KREDİ, İLLER BANKASINDAN TEMİNAT MEKTUBU ALAMIYORUM”

Başkan Seçer ise çok kısa süre içerisinde 1 liraya mal olan işin 1,5 TL’ye mal omlaşa başladığını müteahhitlerin çok büyük sıkıntı çektiğini söyleyerek, “Bu insanlara zamanında para ödemediğimiz zaman işi yürütemiyorlar. Tıkanıp kalıyoruz. Bizim derdimiz bu iş geciktikçe bize fayda sağlamayacak. Günler, aylar bitiyor. Kamu bankalarından kredi, İller Bankasından teminat mektubu alamıyorum. Özel bankalara da dilimizde tüy bitti. Mevcut düzen bizi bu duruma düşürüyor. Kamu bankaları, iller bankası arkamızda değil. Süratli işler yapıyoruz ve para ödememiz lazım. Asfaltlar, şehir içi yapılar para istiyor. Ama lütfen benim elimi rahatlatın. Denetleyin. Takdir sizin” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA