ÇEVRE İÇİN BİLİM ZAMANI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇEVRE İÇİN BİLİM ZAMANI!


 

Organik yükün artması ve sıcaklığın çeşitli canlıların üremesi için en elverişli seviyeye ulaşması ile artan çevre felaketlerine karşı uzmanlardan, “Multidisiplinler bakış açısı ve bilimsel teknik inceleme lazım” çağrısı geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Çevre felaketlerinin ardı arkasının kesilmediği Türkiye’de bir yandan Akdeni’de sular ısınırken diğer yandan denizlerde müsilaj sorunu gözlerin bir kez daha bilime çevrilmesine neden oldu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF) İspanya ofisinin, yayınladığı raporda, Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığındaki artışın dünyadaki diğer deniz ve okyanuslara göre yüzde 20 daha hızlı olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası) meselesinin çözümü için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulan akademik heyetin katılımıyla düzenlenen toplantıya başkanlık etti. Toplantı sonrası sonuç bildirgesi açıklandı.

 

“SORUN SADECE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL”

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, “Sorun sadece iklim değişikliği değil” uyarısı yaparak, yetkilileri göreve çağırdı.

Bugünlerde Marmara denizinde karşılaşılan denizlerimizde ki organik yüklü bazı çevresel sorunların (deniz, göl, baraj vb. alanlarda yaşanan ötrofikasyon, alg patlaması vb. sorunlarının) iki temel sebebi olduğunu söyleyen Sinan Can, bunları organik yükün artması ve sıcaklığın bu canlıların üremesi için en elverişli seviyeye ulaşması olarak sıraladı.

 

“AKDENİZ TROPİKALLEŞİYOR”

“Bu iki ön koşula akıntı-rüzgar vb. gibi su hareketlerinin azlığının da eklenmesi deniz salyası ya da müsilaj olarak adlandırılan sorunlarının gözle görünür şekilde artmasına sebep olur” diyen Can, “Diğer yandan; WWF geçmişte yaptığı ‘Akdeniz tropikalleşiyor’ uyarısını yineleyen bir rapor yayınladı. Rapor neticesinde bazı spekülasyonların yaşanmaması açısından bilimsel açıdan doğru kaynaklara ve analizlere referans gösterilmesi lazım.

 

MULTİDİSİPLİNLER BAKIŞ AÇISI VE BİLİMSEL TEKNİK İNCELEME LAZIM

Evet, son dönemlerde Akdeniz’de bazı istenmeyen istilacı balon balığı gibi deniz türleri ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Bu türlerin Akdeniz’e hızla girişinin olmasının ana denenlerinden birisi Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş kanalının genişletilmesi ve derinliğinin arttırılmak istenmesidir. Bu nedenle kızıl denizdeki sıcak su akışı ve istilacı türler Akdeniz’e geçişi sağlıyor ve suyun sıcaklığını arttırabiliyor. Su sıcaklığındaki değişim diğer sebeplerinden birisi ise küresel iklim değişikliğidir.

Nihayetinde gerek yeryüzünde yaşanan değişiklikler gerekse iklim değişikliği gibi ekolojik geçişler nedeniyle Akdeniz’de ciddi düzeyde değişiklikler gözlemlenmesi beklenebilir.  Nihayetinde bu değişiklikler deniz ekolojisi yönüyle multidisipliner bakış açısıyla bilimsel ve teknik yönden incelenmesi ile tespitler ve çözüm önerileri ortaya konulması gerekmektedir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA