AĞLATAN SORULARI BAKANLIK ÇÖZSÜN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AĞLATAN SORULARI BAKANLIK ÇÖZSÜN!


 

LGS’deki zorlu sorulara eğitimcilerden tepki geldi. Eğitim-İş’ten yapılan açık çağrıda: “LGS’deki matematik sorularını MEB yöneticileri çözsün!” denildi.

Haber Merkezi

 

LGS’de 8’inci sınıf öğrencileri son yılların en zor matematik sorularıyla karşılaştı. Soruları anlamaya çalışırken süre de yetmedi. Birçok çocuk sınav sonunda hüsran yaşayıp ağladı. Uzmanlar matematik öğretmenlerinin dahi çözmekte zorlandığı soruların üniversite sınavı ayarında olduğunu, bu yıl ortalamanın düşeceğini söylüyor.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan da, bu duruma tepki gösteren isimlerden oldu. Yazılı bir basın açıklaması yapan Aslan, “LGS’deki matematik sorularını MEB yöneticileri çözsün!” çağrısı yaptı.

 

LGS ZORLUĞU İLE MEB YİNE TEPKİLERİN ODAĞI

Pandeminin yarattığı olumsuz koşullara uygun hareket edemeyen ve eğitimi bu dönem boyunca ancak ağır aksak sürdürebilen MEB’in, Pazar günü 1 milyonu aşkın öğrencinin girdiği LGS'nin zorluğu ile yine tepkilerin odağı olmayı başardığını söyleyen Aslan, “Oysa bilindiği üzere sendikamızın yıllardır dikkat çektiği eğitimdeki eşitsizlikler, ne yazık ki pandeminin damga vurduğu bu eğitim döneminde daha da artmıştır. Salgında eğitimi öncelemeyen bir anlayış, eksikleri kabul etme ve giderme konusunda basiretsiz davranan bir Bakanlık, eğitim sistemimizde zaten iyice azaltılmış olan fırsat eşitliğini bu dönemde adeta rafa kaldırmıştır.

 

SORULAR CEVAPSIZ!

Okulların ne zaman açılacağı, nasıl açılacağı, açılmayacaksa eğitimin online olarak ne koşullarda devam edeceği, homojen olup olmayacağı gibi birçok soru cevapsız bırakılmış, veliler ve öğretmenler eğitime ilişkin kararları bu dönemde hep son dakika öğrenebilmiştir. Eğitimin yüz yüze sürdürüldüğü safhalarda çocukların virüsten korkmadan derslere odaklanması sağlanamamış, uzaktan sürdürüldüğü safhada ise öğrencilerin tümü sisteme dahil edilememiştir.

 

SON YILLARIN EN ZOR SINAVLARINDAN BİRİ

Ailesi varlıklı öğrenciler özel ders alma imkanı, özel okulların etüt adı altında işlediği derslere katılma olanağı bulabilmişken, ailesi yoksul öğrenciler bu imkanların yanından bile geçememiştir. Teknolojik imkansızlıklar nedeniyle uzaktan eğitime katılamayan yavrularımıza bilgisayar/tablet ve internet sağlama sözünü bile yerine getiremeyen Bakanlığın, Anayasal bir hak olduğu halde aynı eğitimi alamayan çocuklarımızı aynı sınava tabi tutup adil olmayan bir sonuçla liselere yerleştirecek olmasının vicdanla ve bilimsellikle yan yana gelebilir bir tarafı yoktur.

Böylesi kötü, beceriksizlikle yönetilen bir eğitim döneminin sonunda sınava giren 1 milyonu aşkın öğrencimiz, son yılların en zor sınavlarından biriyle karşı karşıya gelme şoku yaşamıştır.

 

“HAKSIZLIK YAPILDI”

Özellikle matematik sorularının, sanki çocuklar eğitim dönemi boyunca sorunsuz ders işleyebilmişçesine ve süre hesabı yapılmadan hazırlandığı görülmektedir. Öyle ki soru başına yaklaşık 2 dakika düşen sınavda 10'dan fazla işlem gerektiren ya da uzun uzun grafik okumaya mecbur bırakan çok sayıda soru mevcuttur. Sorular adeta liselere değil üniversitelere yerleştirmek için hazırlanmış kıvamdadır.

Ayrıca altını çizmek isteriz ki gerçeklere aykırı bir şekilde hazırlanan bu sınavla, Bakanlığın çözmediği sorunlara kendi çarelerini yaratmaya çalışarak fedakarca öğrencilerini hazırlayan eğitimcilere ve çocukları iyi okullarda okuyabilsin diye çabalayan velilere de haksızlık yapılmıştır” diye konuştu

 

“İMAM HATİP OKUMAKZORUNDA KALACAKLAR”

Nesime Aslan, MEB’in Eğitim-İş başta olmak üzere eğitim camiasından yükselen ‘sınavda çıkacak konular daraltılmalı, örgün eğitim yapılabilmiş gibi davranılmamalıdır’ uyarısına kulak tıkanmasını da eleştirdi

“Abartı derecedeki bu zor sorularla eğitimde zincirleme bir reaksiyona kapı aralamıştır” diyen Aslan, zorluğu bilimsel ve pedagojik ölçütlerle belirlenmemiş bu sınav yüzünden: birçok öğrencinin istemediği okullarda ve yine muhtemeldir ki MEB'in dayatmasıyla imam hatiplerde okumak zorunda kalacağını vurguladı.

 

“YOKSUL ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN SOĞUDU”

Ayrıca diğer okulların kontenjanlarının yükseltilmeye uygun olmasına rağmen düşük bırakılmasının da İHL'lere mecbur kalacak öğrenci sayısını artıracağını aktaran Başkan Aslan, sınavdaki matematik sorularını gören 8.sınıflarda geçen senelere göre sözel dersleri seçme oranının daha yüksek olmasının da muhtemel olacağını kaydetti. “Sayısal derslere ilgi ve yeteneği olan çocukların da birçoğunun sözel derslere yönelmesi, bu soruların ardından kaçınılmazdır” diyen Nesime Aslan, “Birçok öğrencinin özgüveni kırılmış, üzerlerinde hissettikleri baskı artmış ve hatta sınava dezavantajlı olarak giren yoksul öğrencilerimizin eğitimden soğumasına yol açılmıştır.

 

“BU SINAV; LGS, EĞİTİM SİSTEMİNİN İŞLEMEZLİĞİNE DAİR BİR MİLAT OLMALI

Sendika olarak iddia ediyoruz ki ‘ölçme-değerlendirme’ değil ‘sorup geçme’ mantığıyla hazırlanan bu yılki LGS sorularını MEB'in üst yöneticileri dahi eksiksiz yapamaz!

Bu LGS, eğitim sisteminin işlemezliğine dair bir milat olmalı ve sendikamızın daha önce de belirttiği şu adımlar atılmalıdır; Bir eğitim sisteminde başarı ölçmenin tek metodunun sınav olmadığı kabul edilmeli ve gelişmiş ülkelerdeki gibi sürece yayılan, çocukların üzerindeki baskıyı azaltan ve onların yönelimlerini dikkate alan bir yöntem benimsenmelidir.

Proje okulları kaldırılmalı, AKP'nin kendi tabanına bir mesaj olarak yürüttüğü ancak parti yöneticilerinin dahi kendi çocuklarını yollamadığı imam hatip garabeti son bulmalıdır.

Eğitimde biraz olsun fırsat eşitliğini tahsis etmenin en önemli yolu, her mahallede nitelikli, donanımlı devlet okulları oluşturmaktır. "Eve yakın okul, en iyi okuldur" denebilen bir sistem kurulduğunda yoksul öğrenciyle zengin öğrenci arasındaki makas, hatırı sayılır biçimde kapanacaktır. 

Eğitim-İş olarak LGS sorularını incelemeye aldığımızı, müfredat dışında soruların çıktığı, sorularda kolay-zor dengesi ve süre kısıtı gözetilmediği, soruların bazı özel okulların test kitaplarındaki sorularla bire bir uyuştuğu gibi iddiaların tümünü masaya yatırdığımızı ilan ediyoruz. Her bulguyu kamuoyuyla paylaşacağımızın, yaratılan hiçbir mağduriyete sessiz kalmayacağımızın altını çiziyoruz. Bakanlığı ise soruların benzerliğiyle ilgili iddiaları aydınlatıp açıklığa kavuşturulmaya davet ediyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA