TOKİ MERSİN’DE NE YAPIYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOKİ MERSİN’DE NE YAPIYOR?


 

Sık sık çevre katliamına neden olacak projelerle anılan TOKİ’nin Mersin’deki faaliyetleri eleştiri konusu oldu. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, TOKİ’nin kente dair planları ile ilgili üst düzey yetkililerinin belediye başkanları ile bir araya getirilmesi için Cumhur İttifakına destek çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Haziran Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Toplantıda Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın, kentsel dönüşüm için destek istemesi üzerine Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan TOKİ tepkisi geldi.

 

“MERSİN BAZINDA TOKİ NE İŞ YAPAR?”

Başkan Tarhan, “Mersin bazında TOKİ ne iş yapar? Kiminle konuşur, kime danışır, nasıl proje uygular bunu çözmek gerekir” diyerek, TOKİ üst düzey yetkililerinin kente gelmesi belediye başkanları ile görüşme yapması gerektiğini söyledi. Cumhur İttifakı’nın bun aracılık yapabileceğini söyleyen Tarhan, “Belediye başkanları ile görüşseler, Mersin bazında ne yapılması gerektiği ile ilgili. Çevre Şehircilik Bakanlığına konuyu iletip, ‘ben plan yaptım, böyle oldu’ demek yerine daha akılcı, katılımcı bir anlayışla çalışma yapılsa daha iyi olur.

 

“TOKİ’NİN GÖREVİ DENİZ KENARINDA OTEL YAPTIRMAK DEĞİL”

Örneğin geçmişte Hazine alanı olan denize sıfır yerler yasal olarak belediyeye verilmesi gerekirken TOKİ’ye verildi ve turizm belgesi alan iki şirket otel yapmak istedi.

Bu kabul edilebilir değil. TOKİ’nin görevi deniz kenarında otel yaptırmak değil.

 

TOKİ EMEKLİLERE EV YAPTI AMA YOLU YOK

Mezitli’de seçim öncesi 32 bin üyesi olan Emekliler Derneği’ne toplu konut yapma sözü verildi. Bu seçim öncesi bir olaydı 262 konut yapıldı ama şuan da yolu yok. Büyükşehir yapacak, her halde yaparsa. Oraya yerleşseler nereden gidecekleri belli değil. Çünkü imar planlarında yol yok. Yağmur yağar ise sorunlu bir bölge” dedi.

 

“BANA DEĞİL KENDİ KURUMLARINA GÜLMELİLER”

Burada araya giren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yol sorunu ile ilgili detaylı bir açıklama isteyerek, “TOKİ geliyor bize sormadan, altyapı yapmadan proje mi yapıyor? Burada da gülüşmelere neden oldu. Bana değil kendi kurumlarına gülmeliler” dedi.

Başkan Neşet Tarhan da, yukarıdan ‘buraya konut yapacağım’ denilemeyeceğini söyleyerek, “Bunu çevresi ile beraber başka konuları da düşünerek yapmak lazım.

 

“FARKLI TASARRUFA KARŞI ÇIKARIZ”

Örneğin emekliler için yapılan toplu konut alanının hemen yanında belediye hizmet alanı var. Biz burayı Hazine’den istedik. Gerekçemiz şu; burada insanlar yaşayacak. Kentlerde sadece konut yapmak yetmiyor. Burada yaşayan insanların gereksinimleri vardır; spor alanları, kültürel faaliyet, etkinlik alanları gibi. Bu yatırımlarında yapılması gerekir.  İnsanları götürüp oraya bırakmak doğru değil.

Üstelik simdi aynı yeri TOKİ’de istiyor. Bugüne kadar neredeydi anlamadım.

Yarın burayla ilgili belediye hizmet alanı dışında yarın TOKİ veya Çevre Bakanlığı farklı bir tasarrufta bulunursa karşı çıkarız. Buradan söylüyorum.

 

ORMAN ALANINA KONUT MU YAPILMAK İSTENİYOR?

İki gün önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Mezitli Esenbağlar’da belli bir bölge orman alanının dışına çıkarıldı oysa bunun yüzde 90’ı okul alanı. Eğer o okul alanı yarın, duyumlarımız doğruysa konut alanına çevrilirse sonuna kadar karşı çıkarım.

 

“CUMHUR İTTİFAKI DA DESTEK VERSİN HERKES SAMİMİYETİNİ GÖSTERSİN”

Samimi olmak gerekiyor. Çay, Çilek’i çözmek gerekir. Bu kentin varoşu dediğimiz bölgeleri tabiki kurtarmak gerekir. Bunu konuşarak, halkın onayını, desteğini almak gerekir.

Siz de destek verin diyor. Doğru ama bunu hep beraber yapalım ve TOKİ’de bu samimiyeti göstermeli. Yıllardır Eğriçam, Bahçe Mahallesi konuşulur ama hala duruyor. Hiçbir dönüşüm, yenileme olmadı. Hamaset yapmaktansa çözüme dayalı bir şeyler konuşalım. Buradan sonuç alıcı noktaya götürelim. Cumhur İttifakı da destek versin herkes samimiyetini göstersin” diye konuştu.

 

SEÇER’DEN ŞARTLI DESTEK

Başkan Vahap Seçer, “TOKİ işi karıştı ben karışıklığa girmek istemiyorum, takdir yüce meclisin, halkımızın” dedi.

Ancak daha sonraki değerlendirmelerinde Seçer, “Daha çağdaş, modern bir kent için ne gerekiyorsa ben ilçe belediye başkanları ile yürümeye hazırım. Önemli olan kimler tarafından hangi yöntemle yapılacağı, asıl baş aktörün halkın yaklaşımının ne olacağı. Bunlar hallolduktan sonra siyasi rant devşirme peşinde olmadan her zaman yanınızdayız” dedi.   

 

“ROMANLAR ENDİŞELİ”

Ancak Romanların kentsel dönüşümle ilgili endişeleri olduğunun da altını çizen Seçer, “Toplulukları kategorize etmeye karşıyım. Bunu kaşıdıkça, roman, halkı, Kürt halkı dedikçe iyi niyetli de olsa bunu yapmamak lazım. Romanların sorunu var, doğrudur. Geleneksel yaşam biçimleri var, bundan kaynaklı sorunlar var. Topluluk olarak çok yoksul insanlar, kültürlerini yaşamak istiyorlar. Buna da hiçbir sözümüz yok. Kentsel dönüşüm dediniz, Romanların bu konuda endişeleri var. Bu insanların görüşlerini almamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm olacak yerlerde bu insanların görüşlerini almamız gerekiyor” uyarısı yaptı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA