YARGI DURDURDU BAKANLIK GÖRMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YARGI DURDURDU BAKANLIK GÖRMEDİ!


 

Sermayeyi zenginleştirirken kentin ekolojik dengesini bozacak Mersin Limanı Genişleme Projesine yargı yürütmeyi durdurma kararı ile fren getirse de Ulaştırma Bakanlığı, projeyi savundu.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan tarafından, TBMM Başkanlığına Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Mersin Limanı’nın genişleme projesi ile ilgili verdiği soru önergesine yanıt geldi.

Önergesinde Mersin Limanının işletme hakkının 36 yıl süreyle, 11.05.2007 tarihinde Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’ye (MIP) verildiğini anımsatan Turan, MIP tarafından yaklaşık 14 yıldır işletilen Mersin Limanı’nın, günümüzde teknik ve fiziki koşullarının iyileşmesi amacıyla genişletme projesiyle gündeme geldiğine dikkat çekti.

 

“SERMAYE ZENGİNLEŞECEK, KENT EKOLOJİK DENGESİ BOZULACAK”

“Mersin Liman İşletme Projesi” olarak isimlendirilen proje ile Atatürk Parkına paralel olan denizin içine doldurularak limanın genişletilmesinin planlandığını belirten Milletvekili Turan, “Ancak başta Mersin sivil kurul temsilcileri, doğa dostu bireyler ve çevre gönüllüleri olmak üzere kamuoyunun çoğunluğu bu projenin hayata geçilmesini istemiyorlar. Mersinliler bu projeyi sadece sermayeyi zenginleştireceği ve bunun karşılığında Mersin’in ekolojik dengesinin bozulacağının savunmaktadır.

 

HALKIN NEFES ALMA ALANI

Mersin Liman Genişletme Projesi ile limanın yaklaşık 176 bin dönüm kadar genişletilmesi planlanmaktadır. Projenin hayat geçmesiyle birlikte Mersinlilerin gündelik hayatında nefes alabildiği bir alan olarak bilinen Atatürk Parkı ortadan kalkacaktır. Atatürk Parkı, özellikle Mersin’in Akdeniz ilçesinde yaşayan insanlar açısından denizle buluşma noktasıdır. İnsanlar aileleriyle birlikte Atatürk Parkında gündelik olarak zaman geçirmektedir. Birçok seyyar satıcı Atatürk Parkında çalışarak geçimini sağlamaktadır.

 

PROJE İPTAL EDİLMELİ

Ayrıca Kurvaziyer Limanının genişletilmesi durumunda bölgedeki endemik bitkiler, deniz canlıları ve bir bütün olarak doğal yaşam alanı tahrip olacaktır. Liman genişletilmesiyle yapılacak inşaat çalışmalarıyla birlikte çevreye yayılacak asbest insan sağlığına ciddi zarar verecektir. Karşılaşacak sorunlar dikkate alındığında Mersin’in ekonomik, kültürel, sosyal ve ekolojik dengesini tahrip edecek ‘Mersin Liman Genişletme Projesi’ iptal edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

 

İŞTE O SORULAR

Dr. Rıdvan Turan, bu bağlamda şu sorulara da yanıt istedi; “Mersinliler Liman Genişletme Projesinin uygulamamsının istememesine rağmen bakanlığımız tarafından projenin genişletilmesi çalışmalarının gerekçeleri nelerdir?

Mersin Liman Genişletme Projesi kapsamında ne kadar bütçe ayrılmıştır? Mersin Liman Genişletme Projesi için finansal kaynak nerden ve nasıl sağlanacaktır?

Mersin Liman Genişletme Projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığı ile MIP arasında imzalanan anlaşmanın koşulları nelerdir?

Mersin Limanın 2007 yıllında işletmesinin MIP’ye verildiği anlaşma Mersin Limanının genişletilmesi hususunda her hangi bir anlaşma var mıdır?”

 

BAKANLIKTAN MEVZUATA UYGUN ONAY VURGUSU

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından gönderilen yazılı yanıtta ise limanın genişleme projesine ilişkin mevzuatlar çerçevesinde onaylar verildiğine vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi; “11 Mayıs 2007 tarihinde Özelleştirme İdaresi Bakanlığı tarafından TCDD Mersin Limanının 36 yıl süre ile işletme hakkının Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A:Ş:’ne devri için sözleşme yapılmıştır. Söz konusu liman kapsamında yapılması planlanan proje değişiklikleri ve inşası Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ tarafından gerçekleştirilmekte olup, yatırımcının imar planı revizyonu ve ÇED sürecine ilişkin talepleri de yürürlükteki mevzuat çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından değerlendirilerek uygun bulunması halinde gerekli onaylar yapılmaktadır.

Ayrıca yatırım finansmanı tamamen Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP) tarafından karşılanmaktadır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA