PARK ADI TARTIŞMA YARATTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PARK ADI TARTIŞMA YARATTI


 

Özgürlük Mahallesi’nde 12 bin metrekarelik alanda Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yapılan parka Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e jest amaçlı, “Sekmen” isminin verilmek istenmesi gerilime neden oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediyesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, Akdeniz ilçesi Özgürlük Mahallesi’nde bulunan TCDD’den kiralanan 12 bin metrekarelik alana yapılan parkın tamamlanması ile isim verme sürecine gelindi. Ancak geçen ay meclis gündemine alınarak komisyonlara havale edilen isim teklifinde idare ile muhalefet karşı karşıya geldi.

İdare parka Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e jest amaçlı, “Sekmen” isminin verilmesini önenirken, muhalefet bunu kabul etmedi.

 

“TEKRAR GÖRÜŞELİM”

Belediye meclisindeki görüşmelerde komisyonlar ek süre talep ederken HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, park Özgürlük Mahallesinde olduğu için özgürlük isminin verilmesinin de önerildiğini söyleyerek, “Farklı isim önerileri de geldi. Biz komisyonlar olarak bunu ayrıntılı bir şekilde bir araya gelerek tartışıp sonuca bağlayalım diyerek oy birliğiyle erteleme kararı aldık” dedi.

 

“DEVLETİN ARAZİSİ”

HDP’li Meclis Üyesi Bedriye Kuş da, “Oranın ismi Özgürlük Mahallesi’dir ve oranın isminin Özgürlük Parkı olması önerimiz var. Belediyeye başkanına ait bir arsa değil söz konusu alan. Devlete ait bir arsa. Şahsi olan bir yer olmuş olsaydı bu konuda haklı olabilirdi ismini vermekle ilgili. Bir jest yapmış, bizlerde jestine karşılık açılış sürecinde belediye başkanına teşekkür edebiliriz” dedi.

 

MHP’NİN ‘SAÇMALIK’ ÇIKIŞINA HDP’DEN SERT TEPKİ

MHP’li Meclis Üyesi Tufan Nenni ise bugüne kadar söz konusu bölgeye hiçbir şey yapılmadığını söyleyerek, “Cebimizden çıkan bir kuruş para yok. Erzurum Belediye başkanımız bir güzellik yapmış, 20 yıldır yol, park yapılmayan yere güzel bir jest yapmış. Bir güzellik yapıp ismi verilebilir. Maddi çıkar beklenti yok. Sadece bir isimde bile bu kadar sembolik şeylerle uğraşmak bana göre saçmalık. Eğer vicdan var ise güzelliğe karşılık güzellik vermek gerekiyor” dedi.

 

“AKDENİZ’E YAPI YAPILMASINI İSTEMİYORLAR”

AKP’li Meclis Üyesi Aydın Egin de, Sekmen ismi teklifine destek isteyerek, “Erzurum Büyükşehir Belediye başkanımıza jestinden dolayı minnettarız. Bu anlamda meclis üyesi arkadaşlarımı anlayamıyorum. Farz edin bir işadamı geldi ‘Akdeniz’in her hangi bir mahallesinde sizlere bir şey yapmak istiyorum’ dedi. Bu adamın bir şey talep etmemesine rağmen biz meclis olarak vefa borcumuzun olması gerektiğine inanmalıyız. Sayın başkanın demesine gerek kalmadan bu insan, hayırsever bizlere bir güzellik yaptı. Bunun adını buraya versek iyi olmaz mı?’ demek lazım.

Ama bir yandan da aklıma şu geliyor; bu arkadaşlarımızın Akdeniz’e bir yapı olmasını istemiyorlar diye düşünüyorum. Benim aklıma böyle geliyor. Aksi takdirde Sekmen, Aydın parkı olması neyi değiştirecek? Özgürlük Parkı deniliyor ama zaten bu isimde parkımız var. İsme takılmadan Erzurum Belediye Başkanı bunu hak ediyor, diretmeye gerek kalmadan geçirelim gitsin” dedi.

 

“ERZURUMLULARIN PARASI İLE YAPILDI”

CHP’li Serhat Servet Dövenci de yapılan parkın güzel bir hizmet olduğunu söyleyerek, “Gönül ister ki Mersin’de kişi başına düşen yeşil alan sayısı Avrupa’daki gibi fazla olsun. Çocuklarımız oynasın. Burada Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanına da teşekkür etmek lazım. Gerçekten doğru bir iş yapmış.

Ama ben şuna karşıyım; Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı bunu bir iş insanı gibi kendi parası ile yapmamış. Büyükşehirin parası ile yapılmış. O yüzden bu biraz daha farklı bir şey. 12 bin metrekarelik alan kiralanmış. Tamam bir çivi çakılmış Akdeniz halkı buradan istifade etmiş ama bunu karşılığında teşekkür edilebilir. Ama illa isim verilerek şey yapılmasına ben de karşıyım. Oranın adı Özgürlük Mahallesi arkadaşların söylediği gibi Özgürlük Parkı gibi bir isim olabilir. Bu isimler kendi paraları değil de toplanan vergilerle veriliyorsa yapılmaması daha doğru olur. Büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür edelim, plaket verelim ama isim olarak farklı bir isim verilmesini öneriyorum” dedi.

Ancak MHP’li Nenni’nin ‘saçmalık’ çıkışına HDP’den sert tepki geldi. Ali Tanrıverdi sataşma olduğu gerekçesiyle söz almak isterken Başkan Gültak, sataşma olmadığını söyleyerek konuşma yaptığı için tekrar söz hakkı vermedi.

 

CHP: “BAŞKA BİR DEĞERİN İSMİ VERİLMELİ”

CHP’li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş ise “Erzurum Belediye Başkanına Akdeniz halkı olarak teşekkür ediyoruz.  Sekmen Parkı teklifi kendisinden mi geldi yoksa idarenin böyle bir teklifimi oldu. Bana göre böyle bir jeste karşılık bu konuyu burada tartışmak yerine bence komisyonlarda bir daha değerlendirelim derim. Çünkü daha fazla tartışarak şahsı rencide etmiş olabiliriz. Buna da fırsat vermeyelim ama CHP grubu olarak bizlerde yaşayan bir şahsın sırf bir park yaptı diye buraya isminin verilmesini çok doğru bulmuyoruz. Bizce de bir evrensel ismin, bu memlekete mal olmuş bir sanatçının veya bir başka değerin isminin verilmesinin isabet olacağını düşünmekteyiz” dedi.

 

“TARTIŞMA RENCİDE EDER”

EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara da, “Başkanımızı gergin gördüm. İnsicamın bozulduğu bir durum. Erzurum belediye başkanızın böyle bir talebinin olmadığını kendisi belirtmişti. Canlı yayında bir belediye başkanının isminin verilmesinin tartışılması doğru değil. Komisyonlarda bu tartışma yapılmalıydı. Konu tekrar komisyonlara sevk edilmeli” dedi.

 

GÜLTAK’TAN “MECLİSİN AYIBI” TEPKİSİ

Başkan Gültak ise müzakerelerin yeteri kadar yapıldığını söyleyerek, “Komisyonlarda bir daha görüşülsün diyorsunuz ama uzatmaya gerek yok. Görüyorum ki kararınız belli. Bunu bir ay geçiştirmenin bir anlamı yok. Erzurum Büyükşehir Belediye başkanımıza buradan selam olsun, hakkını helal etsin. Başkanımız buraya bir jest yapmıştır. Allah razı olsun, teşekkür ediyoruz. Biz sizin gibi düşünmüyoruz. Bu adamcağız buraya 2 milyonun üzerinde bir para harcadıysa ki Türkiye’nin değişik yerlerinde faaliyet yapan ve yapılan son anketlerde de en başarılı belediye başkanlarından biri olarak gözükmekte. TBMM’de iki dönem milletvekilliği yapmış, devlet adamlığı özelliği olan birisinin ismini veremiyorsak bu meclisin ayıbıdır diyorum” dedi.

Başkan Gültak, teklifin idareden geldiği gibi yani parka Sekmen isminin verilmesi şeklinde oylamasını yaparken muhalefetten komisyon kararı doğrultusunda oylama yapılması talebi geldi. İdareden geldiği gibi oylama yaptığını tekrarlayan Gültak, ilk etapta teklifin oy çokluğuyla kabul edildiğini söylemesine karşı itirazlar yükseldi. Bunun üzerine tekrar oylama yapıldı ve teklif Millet İttifakı’nın sandalye üstünlüğüne sahip olması nedeniyle oy çokluğuyla reddedildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA