KURYELERİN CANI TEHLİKEDE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KURYELERİN CANI TEHLİKEDE!


 

Pandemide hayatını kaybeden kurye sayısında patlama olurken TBMM’ye, motosikletli kuryelerin çalışma ve sosyal haklarını güvenceye alacak yasal düzenlemenin çıkarılması ve bir an önce uygulanması için ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurulması çağrısı geldi.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, motosikletli kuryelerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Dr. Rıdvan Turan, motosikletli kuryelerin yaşadıkları kazaların önlenmesi için mesleki eğitim verilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi, bu meslek dalı için bir yasal düzenleme yapılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

 

KURYE SAYISI 1 MİLYONUN ÜZERİNDE

HDP Mersin milletvekili Rıdvan Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Covid-19 salgını ve beraberinde sokağa çıkma yasakları internet üzerinden yapılan alışverişlerde ciddi bir artışa sebep olurken gıda ve paket taşımacılığı önem kazandı. Bu durum motosikletli kuryelerin iş yükünü de oldukça arttırdı. Taşımacılık iş kolunda 100 binin üzerinde motosikletli kurye bulunmakta ancak kayıt dışı çalıştırılan kuryelerle birlikte bu sayının 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Kayıt dışı çalışan motosikletli kuryelerin önemli bir bölümünün Türkiye’deki işsizlik sebebiyle bu işi yapmak zorunda kaldıkları da bilinmektedir.

 

“TRAFİKTE DİĞER ARAÇ SÜRÜCÜLERİ TARAFINDAN YOK SAYILIYORLAR”

Motosikletli kuryeler örgütsüz ve sendikasız bir biçimde çoğu zaman kuralsız ve tamamen güvencesiz şartlarda çalıştırılmaktadır. Günde 8, haftada 45 saat olan iş kanunundaki mevcut çalışma kuralları ise uygulanmamaktadır. Kuryeler, kuralları işverenin belirlediği, sipariş başına ödemenin yapıldığı, sigortasız ve sosyal güvenceleri olmadan çoğu zaman günde 12 saat gibi uzun sürelerle yorgun bir şekilde ve ‘daha çok servis yap, daha çok müşteriye git’ gibi iş baskısı altında çalıştırılmaktadırlar. Motokuryeler prim, puanlama sistemi gibi baskılarla ve 20 kuruş, 50 kuruş fazla para kazanmak için bütün riskleri göze almak zorunda kalmaktadır. İş yükü artan kuryelere zaman zaman müşteriler de geç gitmelerinden dolayı tepki göstererek siparişlerini iptal etmektedir. Hem iş baskısı hem de trafikte zamana karşı yarış, motosikletli kuryelerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Her gün iki tekerlek üzerinde trafiğe çıkan binlerce motosikletli kurye kaza riski altında ekmeğini kazanmaya çalışmaktadır.

Motosikletli kuryeler bu sorunların dışında çoğu zaman trafikte diğer araç sürücüleri tarafından yok sayılarak sıkıştırılmakta ve zaman zaman polis şiddetine de maruz kalmaktadır. Son olarak İstanbul'da bir trafik polisi, trafik kurallarına uygun bir şekilde ilerleyen motosikletli kuryenin kaskına vurarak durdurmaya çalışmış, kuryenin kaskı fırlayarak yola düşmüştür.

 

PANDEMİDE HAYATINI KAYBEDEN KURYE SAYISINDA PATLAMA OLDU

Pandemiyle birlikte artan motosikletli kurye talebi, trafikte yeterince tecrübesi olmayan sürücülerin sektöre girmesine sebep olurken kazalarda da ciddi bir artışa sebep olmuştur. Mart 2020’den bu yana motosikletli kuryeler yaklaşık 63 bin kazaya karışmıştır. Pandemiden önceki sene trafik kazalarında hayatını kaybeden motokurye sayısı 19 iken, pandemiyle birlikte bu sayı maalesef 200’e yaklaşmıştır. Bu, yıllık trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 10’una tekabül etmektedir.

Motosikletli kuryelerin yaşadıkları kazalarının mesleki eğitim ve çalışma koşullarının iyileştirilmesiyle azaltılabilmesi mümkündür.

Motosikletli kuryelerin çalışma ve sosyal haklarını güvenceye alacak yasal düzenlemenin çıkarılması ve bir an önce uygulanması için ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurulmalıdır.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA