SEBZE VE MEYVEDE İHRAÇ FİYATIMIZI ARTIRABİLİRİZ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEBZE VE MEYVEDE İHRAÇ FİYATIMIZI ARTIRABİLİRİZ


 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir: “Meyve-sebze ihracatımızdan elde edilen gelirimizi artırılabiliriz”.

Haber Merkezi

 

Türkiye’nin tarımı ve ekonomisi açısından sebze ve meyve sektörünün öneminin çok büyük olduğunu söyleyen Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, yazılı açıklama yaparak, “Meyve-sebze ihracatımızdan elde edilen gelirimizi artırılabiliriz” dedi.

FAO (2019) verilerine göre Türkiye’nin dünya sebze üretiminde dördüncü, meyvede altıncı sırada yer aldığını aktaran Özdemir, ihracatta ise ülkemizin miktar olarak meyvede 8, sebzede 9’unca, kayısı, incir ve ayvanın hem üretiminde hem de ihracatında lider pozisyonda olduğunu açıkladı.

 

“DAHA UCUZA SATIYORUZ”

Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre ülkemiz tarımsal ihracatının yüzde 30’u (5,8 milyar dolar) yaş sebze ve meyve, sebze-meyve mamulleri ile kuru meyve ve mamullerinden oluştuğunu söyleyen Özdemir, “Sebze ve meyve ihracatının artması Türkiye açısından önemli ancak ihraç edilen ürünlerin değerine satılması da oldukça önem taşıyor. Ülkemiz ise ihracat yapabilmek ve mevcut pazarlarını koruyabilmek için rekabet içerisinde olduğu ülkelere kıyasla daha ucuza sebze ve meyve satıyor.

Örneğin ülkemizin ihracatta lider olduğu incirden ton başına 3.304 dolar kazanıyoruz. İkinci sırada bulunan Afganistan ise 7.091 dolar kazanıyor. Benzer şekilde yaş kayısıdan ton başına gelirimiz 860 dolar. Oysa İtalya 2.086, İspanya 1.732, İtalya 1.329 ve Özbekistan 1.160 dolar gelir elde ediyor.

Tarımsal ihracatımızda bir diğer önemli ürün olan domatesi ton başına 567 dolara ihraç ediyoruz. Fakat Hollanda 1.777, İspanya 1.345, Fas 1.215 ve Meksika 1.164 dolara ihraç ediyor.

 

KATMA DEĞER FARKI

Diğer yandan her sektörde olduğu gibi sebze ve meyve sektöründe kg başına katma değeri yüksek kılmak büyük önem taşıyor. Örneğin sofralık portakaldan dünya genelinde ton başına ortalama 619 dolar kazanç sağlanırken, portakal suyu ihracatında bu rakam yüzde 63 artarak 1.010 dolara yükselmektedir.

Elma sadece meyve olarak ihraç edildiğinde dünya genelinde ton başına ortalama 834 dolar gelir oluşurken, kurutulmuş olarak ihracında bu rakam yaklaşık üç kat artarak 2.314 dolara çıkmaktadır.

 

”EYLEM PLANLARI DİRAYETLE UYGULANMALI”

Sonuç olarak önümüzdeki süreçte sebze ve meyve sektöründe miktar olarak sahip olduğumuz güçlü pozisyona değer olarak da ulaşabiliriz. Bu bağlamda sektörümüze daha da güçlü bir ihracat perspektifi kazandırarak, ülke ekonomisine katkısının artmasına odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.

3. Tarım Şurası Sonuç Bildirgesi, Ekonomi Reform Paketi, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve 11. Kalkınma Programında markalaşma, katma değerli üretim, yeni pazarlara açılma, ihracatın tabana yayılması ve ihracatta rekabet gücünün artırılması ile ilgili oldukça doğru belirlenmiş hedefler var.

 

Bu hedeflere yönelik eylem planları takvimine uygun, istikrarlı ve dirayetli bir şekilde uygulandığı takdirde sebze ve meyve sektöründe arzu ettiğimiz dönüşümü gerçekleştirebileceğimiz kanısındayım” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA