MERSİN MESKİ’DEN HİZMET BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN MESKİ’DEN HİZMET BEKLİYOR


 

MESKİ Genel Kurulu’nda kentin beklediği hizmetler meclis üyelerince dile getirildi. AKP’li Zafer Şahin Özturhan gittikleri her yerde, “Bizim burada altyapı-kanalizasyon çalışması ne zaman başlayacak?” sorusu ile karşılaştığını söylerken, MHP’li Mehmet Çelik, Tarsus ve Çamlıyayla’da 21’inci yüzyıla yakışmayacak görüntüler yaşandığına dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Seçer toplantı başlangıcında MESKİ’nin 2021 faaliyetylerine ilişkin sinevizyon eşliğinde bir sunum yaparak, çalışmalarla ilgili meclisi bilgilendirdi.

 

“21 YÜZYILDA ACİLEN KANALİZASYONA İHTİYACI OLAN YERLER VAR”

Kanun gereği görüşmelerde meclise başkanlık eden MHP’li Meclis Başkan Vekili Mehmet Çelik de, koltuğa oturmuşken Çamlıyayla ve Tarsus’ta yaşanan sorunları iletti.

Çelik, “Atgirmez Mahallesinde kanalizasyon çalışması başlatıldı, gerekiyordu da ama orada baya büyük mahallelerimiz var. Bu mahallelerde acilen kanalizasyona ihtiyacı olan yerler, 21. yüzyılda.

Bir diğer konu da Gülek İçmesuyu İçme Suyu Projesi ki burada ciddi sıkıntılar var. Yaz aylarında gelen su yetmiyor. Büyük kısmı Karboğazı’ndan bir kısmı daha yukarıdan gelen sular var ama aşağıda yapımı süren Karasu Projesi bir türlü faaliyete geçmedi. 2009’da başlayan proje 2014’te bitecekti ama hala bitmedi. İller Bankası vazgeçti geri tekrar anlaşma yapıldı ama hala kesin bir neticeye varılmadı. Ama yazın da nüfus artışı oluyor bu bölgede. Boğazpınar’da ki göz kaynağı 19 mahallemizin grup içmesuyunu karşılıyor. Ama geçmiş yıllarda çok büyük yanlışlar yapılmış. Irmağın içine motorlar konulmuş. Yağmur yağdığı zaman ırmak taşıyor, motorlar sık sık yanıyordu. O günün şartlarında yukarıya iyileştirme yaptık, dikey pompalar koydurduk. Yeni depolar yaptırdık fakat yine de yetersiz kalıyor.

 

“İKİ YILDIR BORULAR ATIL BEKLİYOR”

Kurtçukuru’nda da bir hat değişecekti ama 2 yıldır borular atıl vaziyette duruyor, değişmedi. Vadinin içerisinde sık sık arıza meydana geliyor, basınçtan dolayı borular sık sık patlıyor.

Yine bir başka konu da defalarca dile getirdiğim Sebil’in arıtma tesisi konusu. Kanalizasyon inşaatı 2016’da bitti ama bu tarihten beri kanalizasyon Sebil! Orada kanalizasyon yapıldı, teslim gerçekleşti ama arıtma olmadığı için faaliyet yapılamıyor. Çok büyük sıkıntı. Vatandaşlar foseptiklerini buraya bağlayamadı. Bir de burası içmesuu havzası. Sebil’deki kaynak suları Mersin’i, Tarsus’u besleyen kaynaklar. Bu arıtmanın bir an önce bitmesi lazım. İki yıl önce de bunları söyledim ben, arkadaşlar ‘bitecek, yapılacak’ dedi ama hala her hangi bir faaliyet yok.

Diğer bir konu Türkiye’nin en büyük yaylası Çamlıyayla’nın altyapısının olmaması. Burada bir keşif çalışması yapıldı ama proje ile ilgili her hangi bir faaliyet olduğunu zannetmiyorum. Burada yine Papaz’dan gelen bir içmesuyu kaynağı var ki geçmişte çok sıkıntı yaşadık bu bölgede. Bu yıl da yeterli yağmur ve kar yağışı olmaması nedeniyle büyük bir sıkıntı olacağını düşünüyoruz. Orada daha önce Karakapı ile ilgili bir proje çalışması yapılmıştı, buranında faaliyete geçirilerek bölgenin köklü bir çözüme kavuşturulacağına inanıyorum. Çünkü aşağıdaki köylerde buradan besleniyor” dedi. 

 

“BİZİM BURADA ALTYAPI-KANALİZASYON ÇALIŞMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?”

Mersin’in geçmişten bu yana çok ciddi bir alt yapı sıkıntısı olduğunu söyleyen AKP Grup Başkanvekili Zafer Şahin Özturhan, “Her gittiğimiz bölgede özellikle kırsalda Akdeniz’de hemen hemen gittiğmiiz köylerin tamamında herkesin bize sorduğu şey şu; ‘bizim burada altyapı-kanalizasyon çalışması ne zaman başlayacak?’. Bununla ilgili başkanım böyle bir talep var.

Ayrıca uzun zamandır devam eden bir proje var Kazanlı, Homurlu ve Toroslar Mahallesi ile ilgili son durdum hakkında bilgi verirseniz sevinirim” dedi.

 

ERDEMLİ’NİN GÖZÜ MESKİ’DE

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara da, Erdemli’deki MESKİ yatırımları ile ilgili söz aldı. İlk olarak Elvanlı, Tömük ve Arpaç içme suyu çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Topkara, “Yalnız Arpaçbahşiş ve Tömük’teki kanalizasyon inşaatına daha başlanamadı. Bununla ilgili Çeşmeli için ek kredi talebi oldu kurumun inşallah burası da tamamlanır. Erdemli, MESKİ’nin faaliyet alanın çok geniş olduğun faaliyetlerin de çok büyük bir kısmının şuan sahada imkanlar ölçüsünde yapılmaya çalışıldığını da biliyoruz. Bunların bir an evvel bitirilmesi noktasında da MESKİ’ye teşekkür ediyor, destek oluyoruz.

Ayrıca Limonlu-Kumkuyu kanalizasyonunda belde döneminde çalışmalar başlamıştı, geçen dönem başlayan arıtma tesislerinin başladı. Arıtma tesisi bitirildi. Kumkuyu’da ek projelerin bir kısmı da yapıldı. Şuanda hazır halde ama ek projeler var.  Geçmiş belde döneminde yapılan bazı faaliyetlerin mahkemelik durumu ar İller Bankası ile ilgili. Bunların da bir an önce çözüme kavuşturulup, mesire, ticaret ve turizm alanı, olan Kumkuyu’nun bir an evvel kanalizasyon ve arıtma tesislerinin faaliyete geçirilmesi talebimizdir. Yazık orada bir sürü hizmet yapıldı, emek verildi. Ub çarkın bir an önce döndürülmesi gerekiyor. Birkaç küçük hamle ile başlama noktasında. Hatta 4 tane arıtma için eleman da görevlendirildi.

 

KASABANIN YARISI İKİ GÜN SUSUZ KALDI

Limonlu içmesuyu projesinde su kesildiğinde ana depolara su giderken 1-2 günde su aktarımı zor oluyor. Cazibe ile gelin suyu tüm depolara ayrı ayrı verdiğimizde zaman kaybetmeksizin ana hatta olan bir arızanın tüm depolara su basacak düzeyde olduğunu biliyoruz. Şuan MESKİ’de bu konuyla ilgili çalışma yapıyor. Geçenlerde bir kesinti oldu kasabanın yarınsa iki günde su verildi. Bununda bir çözüme kavuşturulmasını diliyorum.

Yine geçmişte bir proje konuşuluyordu. Kocahasanlı, Limonlu ve Kumkuyu’nun ortak kaynaktan bir proje ile getirilip içme suyunun yenilenmesi düşünülüyordu. Bu proje ne durumda acaba?” dedi,

 

CHP MESKİ İLE ÖVÜNDE

CHP’li Muhittin Ertaş ise hem MESKi hem Büyükşehir’de hizmet çıtasının oldukça yükseldiğini gördüklerini söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti. Mersin’in coğrafik yapısının handikaplarına dikkat çeken Ertaş, “16 bin metrekare yüz ölçümü ve yapısı ile hizmetin ulaştırılmasında çok büyük sıkıntılar çekilmesine rağmen bu denli hizmetlerin yapılması sevindirici bizim için. Artık kentimizin en kuzeyindeki ücra kesimindeki vatandaşımız ilme en doğudaki ücra kesimdeki vatandaşımızın ihtiyaç ve talepleri hemen hemen merkezde yaşayan insanlarla eşit duruma gelmiştir. Artık kaliteli hizmet talep etmektedirler” dedi.

 

SİLİFKE ARITMANIN KAPASİTESİ ARTTIRILMALI

CHP’li Meclis Üylesi Abbas Çevik de, “Antalya’nın Kaş ilçesi ne ise Mersin’in Taşucu Mahallesi de odur. Mersin’in Kaş’ı Taşuuc’dur. Taşucu’nun kanayan yarası kanalizasyondu. Başkanımızın gelmesi ile el atıldı ve çok pratik bir çözüm ile Silifke altyapısına bağlandı ve işletmeye alındı. Çok teşekkür ederiz. Burayı biz Silifke arıtmaya bağladık ama kapasitesi yetersiz, bir hazırlık yapılıyor ama bir an önce ihaleye çıkılır ise bu bölgenin problemi büyük ölçüde çözülür.

Bölgemiz yaylalık alan. Yaylada çok büyük yapılaşma oldu birden bire. Benim köyüm 3 mahalle birleşme ile büyük bir ilgi oldu. Şuanda suyumuz yetersiz. Bir boru ihalesi oldu ama sezon başlamadan bir an önce harekete geçilmeli çünkü bu bölgedeki borular yetersiz. Çünkü daha önce mahalleler köy olduğunda döşenmiş hatlar kullanılıyor şuan da ve yetersiz kalıyor” dedi. 

 

SİLİFKE’DE KOKUDAN DURULMUYOR!

Batı Mersin’den MHP’li Meclis üyesi Rahmi İlik de, Taşucu’nda arıtmanın yapıldığını ve bağlantıların yavaş yavaş yapıldığını anımsatarak, “Taşucu’ndaki arıtma Silifke’deki tesise aktarılıyor. Silifke’deki aktarma şuanda çok youn. Bu yoğunluktan dolayı da Silifke merkezine çok fazla koku geliyor. Özellikle yaz aylarında bu kokular rahatsız edici düzeyde oluyor. İnsanlar balkona çıktığında bu kokuyu alıyor sürekli. Bunun için de gerekli çalışmanın, revizyonun yapılmasını talep ediyoruz MESKİ’den” dedi.

 

MESKİ’YE BİR KEZ DAHA DEDEKAVAK HATIRLATMASI

Erdemli’den İyi Parti’li Meclis üyesi Kerim Şahin de, ilk olarak Dedekavak su kaynağının etrafının rehabilite edilmesi talebini yineleyerek, MESKİ bürokratlarını daha önce bilgilendirdiğini anımsattı. “Bu konu çok önemli çünkü Arpaç, Tömük, Kargıpınarı ve Tece’nin bir kısmı bu kaynaktan besleniyor” diyen Şahin, küçük bir arıtma ile bölgedeki kanalizasyon atıklarının toplanması ile büyük bir sorunun ortadan kaldırılacağını kaydetti.

 

“KARGIPINARI’NIN BÜYÜK SORUNLARI KÜÇÜK MALİYETLER İLE GİDERİLEBİLİR”

Ayrıca Hacıalanı Yaylasında yoğun bir içmesuyu sıkıntısı olduğunu da dile getiren Kerim Şahin, buradaki çalışmalar ile ilgili de bilgi istedi.

Kargıpınarı’nda ki merkez mahallesinde de yoğun bir kanalizasyon sıkıntısı olduğunu ancak küçük maliyetler ile problemin çözülecek durumda olduğunu bildiren Şahin, “Yine Kargıpınarı’nda Köprübaşı’ndan Elvanlı’ya doğru giderken yine çok düşük maliyetler ile çözülebilecek çok yoğun bir kanalizasyon sıkıntısı var. Çeşmeli Kanalizasyon Şebekesi aynı paralelde olan Kargıpınarı Arıtma Tesislerinde yakın gelecekte kapasite artırımı gerekecek. Yeni imar çalışmalarında alan temini için istimlak edilecek alanların belirlenmesinde yarar var” diye konuştu.

 

BOZYAZI SUSUZLUKTAN DERTLİ

Bozyazı’dan MHP’li Meclis Üyesi Turhan Tuna da, bölgesinde ki ikinci etap kanalizasyon çalışmasının Çubukkoyağı, Kaledibi, Gürlevik ve Ustalar Mahallesi’nin bir kısmında yapılmasının planlandığını ancak henüz bir girişim olmadığını söyledi.

Ayrıca son bir hafta 10 gündür Çubukkoyağı, Kaledibi gibi mahallelerde su sıkıntısı yaşandığını söyleyerek, Sürekli sular kesiliyor veya tazyiksiz akıyor” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA