SEÇER’DEN ANKARA ÇIKIŞI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEÇER’DEN ANKARA ÇIKIŞI!


 

Sık sık merkezi idare ile karşı karşıya gelen ve engellendiğini savunan Başkan Seçer, Mersin’e yeni liman için çağrıda bulunarak, “Gelin ankara’ya çıkarma yapalım. ulaştırma bakanlığı bir an önce ana konteynır limanımızı yapsın” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Mayıs Ayı 1. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Başkan Seçer’in Meclis gündemine taşıdığı önemli konulardan biri Mersin Limanı’nın genişlemesi konusu oldu.

Başkan Seçer, “Ben buradan Meclisime, kamuoyuna bir çağrıda bulunmak istiyorum; gelin Ankara’ya çıkarma yapalım hep beraber. Bize Ulaştırma Bakanlığı bir an önce ana konteynır limanımızı yapsın” dedi.

Başkan Seçer, Mersin Limanı’nın genişlemesine yönelik çalışmaların yasal olarak durması gerektiğini ifade ederek, süreci şu sözlerle anlattı: “Toplamda 190 bin 385 metrekarelik Atatürk Parkı yönünde dolgu yapılması, imar planında değişiklikler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onanmıştı ama biz burada Meclis olarak olumsuz görüş vermiştik. Buna rağmen temel atıldı, inşaat başladı. Şu anda yasal olarak inşaatın durması lazım. Ne durumdadır merak ediyorum. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bunun uygun olmayacağını; zaten Meclis kararıyla da bu sabit; tüm kamuoyuyla paylaştık. Bu konuda gerekli mercilere, gerekli görüşleri aktardık ancak bir netice alamadık. Hatta Meclis’ten şu sesler yükselmişti; ‘her şey olmuş bitmiş neyin çabası içerisindeyiz?’. ‘Berlin’de hakimler var.’ Bu çok ünlü bir sözdür. Türkiye’de de hakimler var. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bunu yargıya taşıdık. Ben idareyim. Şehircilik Bakanlığı da idare. İdarenin işlem ve eylemlerine karşı yargı yolu açıktır. Ben bir anayasal hak kullanıyorum ve 22 Haziran 2020 tarihinde ÇED raporuna dava açtık.  Davaya limanın sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları ile limanın şu anda işletmecisi de dahil oldu. Yani MIP.”

 

“BİZ ÖZELLEŞTİRME YAPARKEN BU LİMANIN İÇİNİ KİRAYA VERDİK, MERSİN’İN HOLÜNÜ, MERSİN’İN GİRİŞİNİ, KORİDORUNU KİRAYA VERMEDİK”

Dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporunu Meclis üyeleri ile paylaşan Başkan Seçer, “Raporda dava konusu planların üst ölçekli planlarla uyumsuz olduğu, liman mendireğinin güneyinde liman genişlemesi için daha uygun alanlar olduğu tespitleri yer aldı. Mersin 2. İdare Mahkemesi 29 Nisan 2021 tarihinde kamuoyu açısından önemli bir kararın altına imza attı ve mahkeme heyeti bilirkişi raporuyla hüküm kurdu ve 1/1000’lik ve 1/5000’lik imar planı değişikliği kararları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu önemlidir. Bizim ortaya koyduğumuz argümanların, yani neden bunun yanlış olduğunu izah ederken ortaya koyduğumuz iddiaların tamamı ama tamamı mahkemenin gerekçesinde var. Demiş ki kararda; ‘Bilirkişi raporunda yer alan limanın genişlemesinin D-400 karayolunda yaratacağı trafik dikkate alınmamıştır.’ Bunu biz de söyledik. Şu anda da aynı uygulama devam ediyor. Tekrar söylüyorum, bu yapılan doğru değildir. O caddenin limanın bir kullanım alanı gibi tırların, kamyonların park alanı olarak kullanılması yanlıştır. Buna kim izin veriyorsa, hangi kurum izin veriyorsa buradan Mersin halkı adına uyarıyorum, yanlış yapıyorsunuz. Sizin için Mersin halkının menfaatleri önemli olmalı. Limanmış, bize vergi veriyormuş. Benim için liman önemli, içindeki değil. Biz Türk halkı olarak özelleştirme yaparken bu limanın içini kiraya verdik, Mersin’in holünü, Mersin’in girişini, koridorunu kiraya vermedik bir kez daha uyarıyorum buradan” dedi.

Mahkemenin çevre düzeni planında ve belediyenin yaptırdığı mevcut 1/5000’lik planda liman genişleme alanı olarak serbest bölgenin güneyinin gösterildiğini anımsatan Seçer, şöyle devam etti: “Yani yine başa döndük. Çünkü planı yapılmış daha önce. Orada trafiği aksatmayacak, mevcut yapılan genişleme çalışmalarında elde edilecek kapasitenin yaklaşık olarak 5 katı, 6 katı daha büyük bir liman yapabiliriz, ana konteynır limanı. Ona işaret ediyor. ‘Orada zaten uygun bir yer var’ diyor. Ayrıca diyor; ‘Atatürk Parkı ve devamındaki Kültür Parkı’nın Mersin’in karakteristik özelliğini yansıttığı, Atatürk Parkı’nın tarihi kent merkezi ile bütünleştiğine dikkat çekildi. Mahkeme kararında salgın döneminde Atatürk Parkı gibi kent parklarının öneminin arttığını ifade etmiş bilirkişi raporunda. Kararda, liman genişleme projesinin doğrudan Atatürk Parkı’yla temas etmese de liman faaliyetlerinin Atatürk Parkı önlerine doğru genişleyeceği, manevra ve yanaşma alanları ile depolama alanları oluşturacağı, bunun da Atatürk Parkı ile yeni yapılan Millet Bahçesi’nin ve tarihi kent merkezinin denizle ilişkisini keseceğini vurgulamış. Mahkeme kararında bunlar yer alıyor. Takdir sizin. Ben Vahap Seçer olarak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Mersin’e sahip çıkmak zorundayım. Bunu yaparken yasal çerçevede yaparım, halkla yaparım, Meclisimle yaparım. Benim gücümü nereden aldığım belli. Ben kimseden talimat almam. Ben atamayla gelmedim. Beni millet seçti. Ben milletten talimat alırım. Sizler de öyle. Sizler de milletten talimat alacaksınız. Buna halk da karşı çıkıyor, Meclis çoğunluğu da. Oy birliğiyle geçmesini isterdim oy çokluğuyla geçti. Bunun yanlış olduğunu söylüyor. Buraya yakışanın ikinci bir liman ya da daha doğru bir tabirle ana konteynır limanı olduğunu söylemeye çalışıyoruz.”

 

“GELİN ANKARA’YA ÇIKARMA YAPALIM HEP BERABER”

Türkiye genelinde beşinci, altıncı sırada vergi ödeyen Mersin’in, merkezi yönetimden istediği katkıyı alamadığını vurgulayan Seçer, “Orada TÜİK’in bazı değerlendirmeleri var. Oradan bakın 20 kaçıncı sırada olduğunu görürsünüz. Ben buradan Meclisime, kamuoyuna bir çağrıda bulunmak istiyorum; gelin Ankara’ya çıkarma yapalım hep beraber. Odaları alalım, temsilcileri alalım, Meclis üyelerimiz, parti temsilcilerimiz; bize Ulaştırma Bakanlığı bir an önce ana konteynır limanımızı yapsın. 11. Kalkınma Planı’nda var, 10. Kalkınma Planı’nda var, 9. Kalkınma Planı’nda var. Gerçi 12. Kalkınma Planı’nda Doğu Akdeniz olarak değiştirildi, Mersin, Doğu Akdeniz’e dönüştü. Zaten kalkınma planımızda da var. Zaten daha önce planlara da işaretleniş her şey tamam, yol bağlantıları bile her şeyi belli. Kulağımızı niye tersten tutuyoruz. Niye Mersin’e vakit kaybettiriyoruz” diye konuştu.

Başkan Seçer, 17 günlük tam kapanmada yapılan hizmetleri anlattı


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA