MECLİSİN ÖZETİ: KİRLİ SİYASET, TEHLİKELİ YATIRIM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MECLİSİN ÖZETİ: KİRLİ SİYASET, TEHLİKELİ YATIRIM!


 

AVES Dış Ticaretin maliyetlerini aşağı düşürmek için akaryakıt boru hattı yapma girişimi Akdeniz Belediyesinin red kararına rağmen Büyükşehir Meclisinde kabul edildi. Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’ın, bazı CHP’lilerin kirli siyaset yaparak konuyla ilgili kendini yıpratmaya çalıştığı iddiaları ise gündeme bomba gibi düştü!

HEDİYE ROĞLU

 

Akdeniz İlçesi, Karaduvar Mahallesi ve Kazanlı Mahallesinde, AVES-ATAŞ arasında yapılmak istenen tartışmalı akaryakıt boru hattı projesi Akdeniz Belediyesinde reddedilmesine rağmen Büyükşehir Belediye Meclisine geldi.

Boru hattı için istenen imar planı değişikliği teklifine ilişkin Büyükşehir Belediyesinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonları Akdeniz Belediyesinin ret kararının reddine dair görüş bildirdi.

Toplantıda Akdeniz Belediye Meclisinin oy birliğiyle ret ettiği akaryakıt borusuyla ilgili imar değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisine getirilip buradan geçirilmeye çalışılmasının usule uygun olmadığına dair tartışmalar yaşanırken, bölgenin 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı yokken görüşmelerin yapılması tepki çekti.

 

“İLÇE BELEDİYESİNİN KARARI YOK SAYILIYOR”

HDP’li Ali Tanrıverdi ise boru hattının yaratacağı tehlikeye dikkat çekerek, “Bu konu Akdeniz Belediye meclisinde tartışıldığı ve biz belediye ihtisas komisyonlarında görevli arkadaşlar olarak yerinde inceleme ve araştırma yaptığımız, yetkililer ile bizzat diyalog kurduğumuz için ayrıntılı bilgilere sahibiz.

Akdeniz Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle reddedilen bir teklif ile ilgili komisyonlarda reddin, reddine şeklinde bir kararın çıkması ilçe belediyesinin almış olduğu kararları yok saymaktır.

 

“6 PAFTA GİBİ BÜYÜK BİR ALANDA DEĞİŞİKLİĞİ BERABERİNDE GETİRMEKTE”

Aves özel bir petrol depolama ve dağıtım şirketidir. Aves’e benzeyen, o bölgede aynı statüye sahip 13 petrol şirketi daha var. Eğer bu teklif kabul edilir ise diğer şirketlerde belli ki emsal göstererek 13 tane başvuru yapacaklardır. Çünkü bunlar büyük şirketlerdir ve bu işin peşini bırakmayacaklardır ki bu da beraberinde büyük bir felaketi getirecektir.

Denizde zaten depoları olan Aves, ATAŞ’tan aldığı petrolü araçlar ile değil de boru hattı ile almak istiyor. 3 kilometre civarındaki bu boru hattı, 6 pafta gibi büyük bir alanda değişikliği beraberinde getirmektedir. Bu proje Karaduvar ile Kazanlı arasını kapsamaktadır ki, hattın aynı zamanda Deliçay’dan da geçmesi bekleniyor.

 

“KAZANLI MAHALLESİNİN ALTINDA BOMBA VAR”

Bu bölgede çok tehlikeli bir bölge. Aynı zamanda o güzergahta MESKİ’nin, TEDAŞ’ın ve doğalgaz hatlarının boruları var ki bir de bu eklenirse tehlike büyüyecektir. 2014’te hatırlayalım ATAŞ’ta çok büyük bir yangın çıktı ve 32 saat sürdü. Mersin ayağa kalktı ki hepimiz özellikle o çevredeki mahalle insanı çok tedirgin oldu. Böyle bir tehlikeye dair her zaman risk var. O zaman OPET kurucusu iş insanı yaptığı bir açıklamada ‘Kazanlı Mahallesinin altında bomba var’ demişti.

Böyle bir proje yapılır ise beraberinde ciddi sıkıntılar getirecekti. AVES’in talebi karşılanacak diye o bölgeyi büyük bir riskin altına koymamız yanlış olur.

Burada hiçbir kamu yararı yoktur. Sadece o şirketin daha güçlü olması için yapılacak bir hizmettir. Sıkıntı yaratmasaydı elbette ki iş insanlarımızın önünü açmak isterdik, bu bizim görevimizdir. Ama böyle bir riski göze almak haksızlık, adaletsizlik olur ve haksız bir rekabeti de beraberinde getirir. Umuyorum ki meclisten ret çıkar” dedi.

 

GÜLTAK’TAN KİRLİ SİYASET HAMLESİ ÇIKIŞI
Başkan Seçer, Akdeniz Belediyesinin kararı olduğunu anımsatarak, getireceği tehlikeler ve sorunların yanı sıra imarla ilgili sorunları gündeme getiren teklife dair Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a görüşü olup olmadığını sordu.

Başkan Gültak da, teklifin daha önce Akdeniz Meclisi komisyonunda oy çokluğuyla geçtiğini, daha sonraki mecliste ise oy birliğiyle reddedildiğini anımsatarak, “Bu reddetmenin nedeni de bugünler içindi. Belediye ve şahsımın özel bir şirket üzerinden rant elde ettiği iddiaları, ‘belediye başkanı buna yön veriyor’ dedikoduları yapılması üzerine ben bu konunun reddedilmesini istedim. Şahsım ve belediyeye yapılacak aşırı kirletmenin önüne geçtim. Tarafları dinleriz. Bana kalırsa arkadaşlarımızın söylediklerine katılmıyorum ama o günün şartlarında siyasi konjektür gereği sosyal medyada yapılan dedikodular gereği yüzlerine çarpa çarpa ben de reddediyorum dedim. Tartışılır, vicdanlara sunulur. O günün şartları ile bugünün şartları aynı değildir” dedi.

 

MAHMUT TAT KARARI SAVUNDU

Komisyon Başkanı Mahmut Tat ise firmanın yatırımını savunarak, ret kararının gerekçesi ile ilgili bilgi şu bilgileri verdi; “Meclisimize ve kamuoyuna verilen bilgilerde bazı eksiklikler var. konu Akdeniz Belediye Meclisinden önce ihtisas komisyonunda kabul edilmiş, böyle bir bağlantının yapılabileceği kararı çıkmış. Konu şu; aynen ifade edilen gibi AVES şirketinin denizdeki platformundan ATAŞ’e erişim sağlayan şebekeler var.

O bölgede 13 tane dolum tesisinin şebekeleri nerede? Hepsi Karaduvar’da zeminde. Mersin’in bir liman, lojistik şehri olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. O zaman kısa mesafede bağlanacak bu şebeke ne kadar tehlikeli ise bugüne kadar bu tesislerin yapımına kim izin verdi? o zaman hepsinin söküm kararı alınsın, hepsini iptal edelim. O kadar şebekeyi göz ardı edeceksiniz. İki bin metrelik şebeke Mersin’i uçuracak diyorsunuz. Gerekli tüm detaylar düşünülmedi mi, izinler alınmadı mı? Biz yapmış olduğumuz değerlendirmede böyle iki tane dolum tesisinin kendi içinde bağlantı yapılmasını sağlayacak 2 bin metrelik boru hattının büyük tehlikeler arz etmediği münasebetiyle ret kararının reddine, teklifin doğru olduğuna komisyonda oy çokluğuyla karar verdik. Meclisteki Cumhur İttifakı kararımızda bu şekildedir.

 

GÜLTAK: “CHP’LİLER BENİ HEDEF ALDI”
Gültak ise “Bazı CHP’li meclis üyeleri şahsımı hedef alan kirli açıklamalar yapmışlardır. Bu kirli açıklamalar sonrasında onların gözlerinin içine bakarak fikrimi beyan etmeme rağmen bu kararı reddettim. Sosyal medya üzerinden ve yerel basını kullanarak beni hedef tahtasına koydular. Mustafa Gültak’ı kimsenin satın alamayacağını meclisteki karar ile ortaya koydum. Benim hakkımda yalan dolan haber yaptıranlar emellerine ulaşamadı.

Firmanın AYKOME’nin izni de var ki, AYKOME sizin bünyenizde ki bir güç. Bu evraklar AYKOME kararlarından sonra bize gelmiştir. Akdeniz Belediyesinin her hangi bir şaibesi yoktur. Bizi kimse böyle oyunlara getiremez. Bu firmanın değil daha sonraki firmaların da rekabet etmesi gerekiyorsa yasal prosedürler tamamlandıktan sonra onlara da izin verilmelidir. Çevre meselesi de değildir, gerekli izinler verilmiş ve her sene analizler yapılacağı bildirilmiştir. Siyasi konjektür gereği şahsımın bizzat ret vermesi ile teklif reddedilmiştir. Her hangi bir kimsenin şaibe altında kalması söz konusu değildir. İyi ki o gün bu meclis kararını aldırmışım. Yoksa bugün hakkımızda yazıp-çizilirdi. Alnımız açık” tepkisi verdi.

 

TEHLİKELİ YATIRIM İÇİN AVES’E YOL AÇILDI

Başkan Seçer ise teknik açıdan sıkıntılı konunun, güvenlik ve cevre açısından önemli olduğunu söyleyerek, dedikoduları, şaibeleri eleştirdi. Seçer, “Nereden baksan tutarsızlık” diyerek oylamaya geçerken, Büyükşehir Meclisi’nin bu güzergahta AVES’in çalışma yapmasını onaylayan komisyon raporu, Millet İttifakı’nın muhalefetine rağmen Cumhur İttifakı’nın oy çokluğu ile teklif 35 kabul ve 3 ret oyu ile kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA