CHP’DEN ÇİFTÇİ İÇİN KURAKLIK DESTEĞİ ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’DEN ÇİFTÇİ İÇİN KURAKLIK DESTEĞİ ÇAĞRISI


 

Aralarında Mersin milletvekillerinin de yer aldığı CHP heyeti, İç Anadolu bölgesine kuraklık çıkarması yaptı. Ziyaretlerde iktidara önlem çağrısı yapıldı. Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de, “Mutlaka çiftçinin zararı karşılanması, hibe destekleriyle desteklenmesi, borçlarının faizsiz ertelenmesi gerekiyor" dedi.

Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ve Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklık afetinin boyutlarını yerinde gördü. Mağdur üreticilerle ve çiftçi temsilcileriyle buluşan CHP Heyeti, yaşanan vahim duruma tanıklık etti. Kuraklık afetiyle ilgili hazırlayacakları raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacak olan CHP Heyeti, "Üreticinin zararı karşılansın, borçları faizsiz ertelensin, üretimin sürmesi için çiftçiye yeterli destek verilsin" çağrısı yaptı.

 

KILIÇDAROĞLU'NA RAPOR SUNACAKLAR

Ciddi kuraklık nedeniyle CHP Genel Merkezi'nin görevlendirmesiyle, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve CHP Tarım Çalışmaları Komisyonu Üyeleri Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ve Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Konya ve Karaman'a çıkarma yaptı. Çiftçiler, muhtarlar ve üretici temsilcileriyle buluşan CHP Heyeti, sorunları yerinde görüp ilgilileri dinleyerek notlar aldı, hazırlayacakları raporu CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacaklarını bildirdi.

 

"MAĞDURİYET ACİLEN GİDERİLMELİ"

CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, bölgedeki CHP İlçe Başkanları, İl-İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ile CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Baştuğ'un da eşlik ettiği CHP Milletvekili Heyeti, ilk olarak Konya Ereğli'de Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, muhtarlar ve üreticilerle buluştu. Kuraklık başta olmak üzere çiftçilerin yaşadıkları sorunları dinleyen, çözüm için neler yapabileceğini konuşan CHP Heyeti, Karapınar'a geçip Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ve çiftçilerle bir araya geldi, kuraklığın vurduğu çiftçilerin mağduriyetinin acilen giderilmesini istedi.

 

“SORUNLARI DİNLEDİLER, MAĞDURİYETİ GÖRDÜLER”

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklıkla ilgili çalışmalarını sürdüren CHP Heyeti, Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Karaman Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Sami Yaşar ve Kazım Karabekir Ziraat Odası Başkanı Muammer Harmandar ve çiftçilerle de görüşüp kuraklığın vurduğu alanlarda incelemelerde bulundu. Konya'ya geçerek Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar ile de görüşen CHP Heyeti, daha sonra Konya Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ve Kulu Ziraat Odası Başkanı Cengiz Öztürk ile durum değerlendirmesi yapıp kuraklıkla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

 

"TAM BİR FELAKET VAR"

Kuraklık nedeniyle kıraç yerlerde ekili arpa ve buğdayın tamamen zarar gördüğü, sulanabilen alanlarda da yüzde 40'ları aşan rekolte kaybının beklendiği İç Anadolu Bölgesi'nde zararı yerinde görüp incelemelerde bulunan CHP Milletvekilleri, vahim tablo karşısında iktidarı acil göreve çağırdı. Kuraklığın vurduğu buğday ekili tarlada iktidara seslenen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, uzun zamandır kuraklıkla ilgili çağrı yaptıklarını ancak iktidarın kayıtsız kaldığını söyledi. Sahada yaptıkları incelemelerde gördükleri vahim durumu anlatan Barut, "Buğday ve arpa ekili bir çok yerde hasat yapılmadan bu alanlar sürülecek. Tam bir felaket var. Bu durum çiftçinin belini büküyor, zarar çok büyük ve verim kaybından kaynaklı ithalat gündeme gelebilecek. Üretici ve tüketicileri kötü günler bekliyor. Çünkü çiftçinin zararı büyük, ürün az olup bulunamayınca tüketici de olumsuz etkilenecek. Üretime destek verin, çiftçiyi mağdur etmeyin, ithalata değil" dedi.

 

"AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN"

Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de, 15 Haziran'dan sonra hasadı yapılacak buğday ve arpanın kuraklık nedeniyle hasat edilmeden sürüleceğini söyledi. Üreticinin kuraklıktan kaynaklı verim alamayacağını, ürün elde edemeyeceğini aktaran Gökçel, "Buralarda sulama projeleri hayata geçirilseydi bu mağduriyet olmayacak, en azından masrafını karşılayacaktı. Ama bu şartlarda bırakın masrafını karşılamayı hasat bile yapamayacak. Mutlaka çiftçinin zararı karşılanması, hibe destekleriyle desteklenmesi, borçlarının faizsiz ertelenmesi gerekiyor" diye konuştu. Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver ise, "Yaptığımız çalışmalarda, sahada gördüklerimiz çok vahim. Bölgemizde tam bir kuraklık afeti var. Kıraç alanlarda hububat hasat edilemez halde. Sulanan arazilerde yüzde 40'lara varan ürün kaybı var. Derhal iktidarın çözüm üretmesi, afet bölgesi ilan etmesi, çiftçi zararının karşılanması gerekiyor" şeklinde konuştu. Karaman Kazım Karabekir Ziraat Odası Başkanı Muammer Harmandar da, yanlarında duran CHP Heyeti'ne teşekkür ederek, "Burada bir afet var. Zaten yüksek girdi maliyetleriyle boğuşan çiftçimiz, yine mağdur oldu. Çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesini, zararın karşılanmasını istiyoruz" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA