HEDİYE EROĞLU
Mersin Limanı’nın işletmesi 2007’de 36 yıllığına ve 755 milyon dolara Hamdi Akın’a ait Mersin İnternational Port (MIP) şirketine verildi. Akbank eski Genel Müdürü Zafer Kurtul’ın da yönetiminde olduğu MIP şirketi, 10 yıl sonra limanın işletmesinin yüzde 40’ını, 869 milyon dolara Avustralyalı bir şirkete sattı. Şimdi de limanın genişletilmesine karar verildi. Böylece eklenecek liman bölümünün işletmesi de MIP ve yabancı ortağa ait olacak.
İNŞAAT DEVAM EDİYOR
Genişleme Projesi kapsamında toplam 480 metre uzunluğunda yeni bir rıhtım inşaatının yapıldığı limanda, geri sahada oluşturulan 106 bin metrekarelik alan yeni terminalin stok sahası olarak hizmet veriyor. Rıhtım üzerinde kullanılan 49 metre yüksekliğinde 4 adet dev rıhtım vincinin kapasitesi ise toplam 800 bin TEU. (34 metreküplük taşımacılık birimi) 2007 yılında işletim hakları karşılığı ödenen 755 milyon dolara ilaveten bugüne kadar toplam 250 milyon TL’lik yatırım yapılan MIP’de şu anda inşaatı devam eden Genişleme Projesi kapsamında harcanan 170 milyon dolar ile toplam yatırım bedeli 1 milyar doların üzerine çıkacak.
Kent halkının tepkisine rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Mart ayında temelini attığı ve halen inşaatı süren Mersin Limanı Genişleme Projesi (EMH2) için gelen yargı greni gözleri MIP’e çevirdi.
Mersin Uluslararası Limanı (MIP), konteyner kapasitesini 3,6 milyon TEU'ya çıkaracak Doğu Akdeniz Terminali 2. Fazı Genişleme Projesi'nin 20 ayda tamamlanması amaçlanıyordu.