DEVLET DAVULTEPE’DE DENETİME GEREK GÖRMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DEVLET DAVULTEPE’DE DENETİME GEREK GÖRMEDİ!


 

Davultepe’de narenciye bahçelerine sanayi sitesi yapılmak istenmesini TBMM’ye taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sorular yönelten Milletvekili Turan’a gelen yanıt, yerel yönetimlerin uygulaması ile ilgili “Yerindelik denetimi yapması söz konusu değildir” oldu.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan tarafından Mersin'in Mezitli ilçesinde yer alan Davultepe Mahallesindeki bir tarım arazisi için acele kamulaştırma kararı verilmesine ilişkin TBMM Başkanlığına iletilen soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yanıt geldi.

 

BİRİNCİ DERECE TARIM ARAZİSİ

Önergesinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile 5 Ocak 2021 tarihinde acele kamulaştırma kararı verilen Mersin ili, Mezitli ilçesi, Davultepe Mahallesi içerisinde yer alan yaklaşık 400 dönümlük alanın birinci derece tarım arazisi olduğunu anımsatan Turan, “Fakat Davultepe Mahallesinde ki çiftçiler, atalarından miras kalan topraklar üzerinde tarım yaparak geçimlerini sağlamaya çalışmakta ve bu karara tepki göstermektedir. Buradaki çiftçiler, kamulaştırma kararının tapulu topraklar üzerindeki tasarruf hakkının dikkate alınmadan verildiğini belirtmektedir. Çiftçiler, tarım arazisi dışında yerler olmasına rağmen, binlerce narenciye ağacının kesilmesiyle sonuçlanacak kararın verilmesine anlam verememektedir. Çünkü çiftçiler ürettikleri narenciyeleri ihraç ederek ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlamaktadır.

 

MECLİS ÜYELERİNİN ROLÜ VAR MI?

Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi başkanı ve yöneticilerinin Mezitli ilçesi ve Mersin Büyükşehir meclis üyeleri olarak kendi sektörlerine ilişkin karar almaları 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 27. maddesi ile çelişmektedir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 27. maddesine göre; ‘belediye başkanı ve meclis üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü meclis toplantılarına katılamazlar’ fakat Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Mezitli Küçük Sanayi Sitesi için tahsis edilen yer için alınan kararda Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, başkan ve yöneticilerinin rolü olduğu iddia edilmektedir.

 

“KARAR RANT ODAKLARINA HİZMET EDİYOR”

Mersin’in Davultepe Mahallesinde kurulması planlanan Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi ile ekolojik yaşam çok olacak ve yaklaşık 400 dönümlük narenciye bahçesindeki binlerce ağaç kesilecektir. Alınan kararın elle tutulur hiçbir yanı yoktur. Kaldı ki Davultepe Mahalle sakinleri, alınan kararın belli rant odaklarına hizmet ettiğini düşünmektedir. Çünkü kararlar, gizli bir şekilde ve bürokratik ilişkilerle mahalle sakinleri bilgilendirilmeden alınmıştır. Bahçeler, geçen sürede, tarım entegre bölgesinden çıkartılarak kent servis alanı olarak tanımlanmıştır.

Dolayısıyla hem cumhurbaşkanlığı hem de Mersin Büyükşehir Meclisi tarafından Davultepe Mahallesindeki yaklaşık 400 dönümlük arazinin tarım entegre bölgesinden çıkartılması kararının bahçe sahiplerinin görüşü alınarak yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen bölgedeki bahçeler üzerinden rant elde etmek isteyenlerin ortaya çıkarılması ve haklarında soruşturma açılması ise bir zorunluluktur.

 

“GİRİŞİMİNİZ OLACAK MI?”

Bu bağlamda; Mersin’in ekolojik dokusu olumsuz etkileneceğinden, bakanlığınız tarafından hayati önemde olan böylesi bir kararın iptal edilmesi için herhangi bir girişim olacak mıdır?

Yaşanan bütün olumsuzlukları gidermek ve daha sağlıklı bilgi almak amacıyla Davultepe’deki bahçe sahipleri ile görüşmeyi düşünüyor musunuz?

 

SORULAR YANITSIZ KALDI!

Milletvekili Turan’ın sorularına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan adeta soruları yanıtsız bırakan bir cevap geldi.

Kurum cevabında; “Anayasa’nın 127’inci maddesine göre; merkezi idarenin mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari ve vesayet yetkisine sahip olup, kanunda gösterilen hallerde vesayet yetkisini kullanmakta, bunun dışında mahalli idare organlarının yerine geçip kara alması, başka bir ifadeyle yerindelik denetimi yapması söz konusu değildir.

Bu kapsamda, 17.11.2021 tarih ve 44850 sayılı Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazısıyla iletilen Mersin Büyükşehir Belediyesinin, Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Projesinin gerçekleştirilmesi maksadıyla dosyasında belirtilen parsellerin acele kamulaştırılması talebi, bakanlığımızca (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü) usulünce incelenmiş ve 17.12.2020 tarihli ve 271353 sayısı bakanlık makamı yazısı ile cumhurbaşkanlığı makamına iletilmiş olup, makamlarınca 05.01.2021 tarihli ve 3362 sayılı karar ile uygun bulunmuştur” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA