AĞAÇ KESİMİ YARGIYA TAŞINDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AĞAÇ KESİMİ YARGIYA TAŞINDI


 

Emirler Ormanı’nda ‘katliam’ olarak nitelendirilen ağaç kesimi yargıya taşındı. “Talanı değil, yaşamı savunuyoruz!” diyen Baro Başkanı Yeşilboğaz, Mersin halkına destek çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin’in Yenişehir ilçesi Emirler Mahallesi’ndeki ağaç kesimi işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu ile birlikte Mersin nöbetçi İdare Mahkemesi’ne dava açmak için başvuru yaptı.

 

“CİMER’E ŞİKAYET BAŞVURUMUZ NETİCESİZ KALDI”

Konuyla ilgili İdare Mahkemesi önünde yapılan basın açıklamasını Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz okudu. “Talanı değil, yaşamı savunuyoruz!” diyen Yeşilboğaz, “Mersin'in oksijen deposu olarak bilinen Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi’nde 190 dönüm alandaki 10-20 yaş arasındaki çam ağaçlarının, Mersin Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gençleştirme gerekçesiyle kesilmesine karşı baromuzun, çevre örgütlerinin ve bölge halkının 2 hafta önce başlattığı eylem, yaşam nöbetlerimiz ve CİMER’e şikayet başvurumuz neticesiz kalmıştır, ağaç katliamı hızla devam etmektedir.

 

“TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR DOĞURACAK”

Yaşlı ağaçlar kesilecek, yerine endüstriyel ağaçlar dikilecek bahanesi ile oksijen üreten bir orman yok ediliyor. Emirler’deki Orman katliamı Anayasa’nın 56, 17, 63. 2. 36. ve 125. maddelerine açıkça aykırıdır. Bölgedeki orman katliamı amaç, şekil, sebep, yerindelik kentsel planlama esasları ve kamu yararı açısından hukuka aykırı olduğu gibi, gerek Emirler Mahallesi ve çevresi, gerek Yenişehir İlçesi gerekse Mersin ve içinde yaşayanlar ve ekosistem açısından telafisi imkansız zararlar doğuracak bir kesim işlemidir.

 

“DUR’ DEMEK İÇİN YARGI YOLUNA GİTME GÜNÜDÜR”

Bu devran böyle gitmez! Gün; bilim dışı, hukuk dışı ve akıl dışı orman katliamına, yaşam alanlarımızın talan edilmesine ‘dur’ demek için yargı yoluna gitme günüdür.

Bu haksız ve hukuksuz işleme dayanılarak ağaç kesim işlemi devam ettiğinden dolayı, ilerde telafisi imkansız sonuçlara yol açmaması yönünden öncelikle yürütmenin durdurulması, incelemenin duruşmalı yapılması istemi ve işlemin iptaline karar verilmesi talebiyle, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mersin Mimarlar ve Mühendisler Odası ve bölge halkı ile birlikte Mersin nöbetçi idare Mahkemesi’ne dava açmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız” dedi.

 

“ÜLKE ÇAPINDA BİR ÇOK ORMANI KESMEYE BAŞLADI”

Orman katliamlarının neden yapıldığı sorusunu gündeme getiren Bilgin Yeşilboğaz, Rusya ve Ukrayna’dan ucuza temin edilen orman hammaddesinin bu ülkelerin ormanlarını koruma prensibi gereği artık kolaylıkla temin edilmemesi, ülkemizdeki ekonomideki istikrarsızlıklar nedeni ile yurt dışından getirilen hammaddenin çok pahalı hale gelmesi, odun işleyen sektörün davalı Orman Genel Müdürlüğü üzerinde aşırı baskı oluşturmasına neden olduğunu söyledi. Yeşilboğaz, “İşte bu nedenle Orman Genel Müdürlüğü endüstriyel ağaçlandırma çalışmalarına hız vermiştir ve sektörün baskısı nedeniyle endüstriyel ağaçlandırma çalışmalarını, kamu yararını, yerindeliği, ekolojik sistemi ve ormanların sürdürebilirliği  kriterlerini gözetmeksizin bu planı yürürlüğe koymuş ve ülke çapında bir çok ormanı kesmeye başlamıştır.

 

“ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI HAKSIZ BİR İŞLEM, İPTAL EDİLMELİ”

Orman Genel Müdürlüğü bu görevini yaparken ormanların işletilmesinde endüstrinin ve ülkenin ihtiyaçları karşılanırken sürdürülebilirlik ilkesine göre hareket etmesi esastır. Bu işlemler yapılırken mevcut orman kaynaklarının korunarak, geliştirilerek gelecek kuşaklara bırakılması gerekir. Ancak dava konusu işlemde bu ilkelerin açıkça ihlal edildiği ortadadır.

Şöyle ki; kesime konu orman alanı şehir merkezine çok yakın olması sebebiyle zaten endüstriyel üretim lokasyonu özelliğine sahip değildir. Kesim alanı eğim olarak 30 derecenin üzerinde eğime sahip bir alandır. Bu özelliği nedeni ile heyelan bölgesi olup, içerisindeki mevcut orman bu heyelanı önleyici işlev görmektedir. Bu nedenle dava konusu orman kesim işlemi bölgede yeniden heyelanların yaşanmasına sebebiyet verecek, burada yaşayan herkes için hayati tehlike oluşturacaktır. Bu nedenle bu işlem kanun, yönetmelik ve uluslararası sözleşmelere aykırı haksız bir işlemdir, iptali gerekmektedir.

 

“TALANI DEĞİL, YAŞAMI SAVUNUYORUZ”

Kesime konu orman çoğunlukla 20 - 30 yaşlarında ağaçlardan oluşan genç bir orman olup, endüstriyel nitelik taşımamakta, gençleştirme kapsamına alınabilecek bir orman değildir. Dava konusu ormanlık alan, Mersin’e en yakın ve Yenişehir İlçesinin tek ormanıdır. Bu özelliği ile gerek bölgedeki eko sistem dengesi gerekse oksijen ihtiyacı açısından vazgeçilmezdir. Gençleştirme adı altında mevcut ağaçlar kesilip, yerine ağaç dikildiğinde, diğer ekosistem öğeleri alanda oluşana kadar orası orman olamayacak, alan en az 20-25 yıl ormansız kalacaktır.

Dava konusu ormanın kesilmesi ile Mersin’de zaten azami sınırın 3-4 kat üzerinde olan hava kirliliği çok daha fazla artarak, Mersin’de yaşayan insan ve bütün canlıların yaşamını tehlikeye sokacaktır.

Emirler Mahallesi meskûn mahalline bitişik, içinde yerleşik Yörüklerin yaşadığı, hayvanların yaşam alanı olan mera özelliği de taşıması nedeniyle endüstriyel lokasyon özelliğine sahip olmayan bir alandır.

Dava dilekçemizde belirtmiş olduğumuz bu sebeplerle, Emirler Mahallesi’nde ağaç kesiminin bir an önce durdurulması, kentin nefesi ve geleceği için aciliyet meselesidir. Talanı değil, yaşamı savunuyoruz! Mücadelemize destek veren çevre gönüllülerine, bölge halkına ve konuyu gündemden düşürmeyen basın emekçilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA