YAKALANAN KOKAİNİN TÜRKİYE’DEKİ SAHİBİ KİM? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAKALANAN KOKAİNİN TÜRKİYE’DEKİ SAHİBİ KİM?


 

AKP iktidarının, Türkiye’yi uyuşturucunun ve kokainin merkezi haline getirdiğini ifade eden CHP’li Başarır teslimat adresi Mersin olan Panama’da ele geçirilen kokainin Türkiye’deki adresini sordu.

Haber Merkezi

 

Teslimat adresi Mersin olan ancak Panama’da düzenlenen operasyonda muzların arasına gizlenmiş 616 paket kokain ele geçirilen yükün Türkiye’de kime ait olduğu sorusu gündemdeki yerini koruyor.

Konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Yakalanan kokainin Türkiye’deki sahibi kim?” sorusuna yanıt istedi.

 

SON DURAĞI MERSİN’Dİ

AKP iktidarının, Türkiye'yi uyuşturucunun ve kokainin merkezi haline getirdiğini ifade eden Başarır, “Geçtiğimiz günlerde, Orta Amerika ülkesi Panama’da varış noktası Mersin Limanı olan bir konteynerde muz kutuları içine saklanmış 616 paket kokain ele geçirilmiştir.  Kokain yüklü konteynerin çıkış noktası olan Güney Amerika ülkesi Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı, Türk şirketi Yılport Holding’e aittir.

2016 yılında, Türkiye ve Ekvador Cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalanan bir anlaşmayla, Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı’nın işletmesini, Türk şirketi Yılport Holding almıştır.

Panama devletinin deniz ve hava operasyonlarını yürütmekten sorumlu resmi kurumu SENAN, Twitter hesabından kokain yüklü paketlerin fotoğraflarını paylaşmıştır. Paylaşımda yasadışı maddenin muz kutuları içinde saklandığı ve Ekvador’daki Bolivar Limanı’ndan yola çıkan kargonun son durağının Türkiye’nin Mersin Limanı olduğu yazılmıştır.

Yine aynı şekilde; 9 Haziran 2020’de Kolombiya Buenaventura Limanı’nda yaklaşık 5 ton kokain, bir gemide yakalanmıştır. Geminin varış noktası Türkiye’dir. Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo’nun geçtiğimiz sene yaptığı sosyal medya paylaşımında ; “Uyuşturucu kaçakçılığına sert bir darbe için tebrikler! @PoliciaAntiNar Buenaventura’da, Türkiye’ye gönderilen ve yaklaşık 265 milyon dolara mal olacak 4,9 ton kokain ele geçirildi.” ifadelerine yer verdi.

 

BU SORULARA YANIT VERİN

Başarır bu çerçevede şu sorulara yanıt istedi; “Ekvador’daki Bolivar Limanı’ndan yola çıkan kargonun son durağının Türkiye’nin Mersin Limanı olduğu bilindiğine göre; 616 paket kokainin ülkeye girişini engellemek adına ne tür önlemler alınmıştır? 616 paket kokainin, Mersin’de nereye gideceğine dair bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa nedenleri nelerdir?

Panama Devleti’nin deniz ve hava operasyonlarını yürütmekten sorumlu resmi kurumu olan SENAN ile irtibata geçilmiş midir? Geçilmişse, SENAN hangi bilgileri vermiştir? İrtibata geçilmemişse nedenleri nelerdir?

Kokainlerin muz kutularına saklanıldığı göz önüne alındığında; Mersin’deki muz ithalatçı şirketler soruşturulmuş mudur? Soruşturulmuşsa ne gibi bilgiler elde edilmiştir? Soruşturulmamışsa nedenleri nelerdir?

Panama limanlarında yapılan narkotik operasyonlarında 2021'nin ilk 6 ayı içerisinde toplamda 40 tonu aşkın uyuşturucu madde ele geçirildiği; bu maddelerin yüzde 61'ini kokain ve yüzde 21'ini ise esrar maddesi oluşturduğu göz önüne alındığında, Panama limanlarından gelen ürünlere yönelik ne tür tedbirler alınmıştır? Alınmamışsa nedenleri nelerdir?

Son 5 yılda ele geçirilen kokain miktarı ne kadardır? Bu kokainlerin ne kadarı deniz, ne kadarı kara yoluyla ülkemize sokulmuştur?

Ekvador’daki limanı işleten Yılport Holding’ten herhangi bir bilgi alınmış mıdır? Alınmışsa bu bilgiler kamuoyuyla neden paylaşılmamaktadır? Alınmamışsa gerekçeleri nelerdir?

Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı’nın işletmesi, Türk şirketi Yılport Holding’e geçtikten sonra, Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı’ndan Mersin’e ne kadar sevkiyat gerçekleşmiştir? 2010-2016 yılları arasında, işletme Türk şirkete verilmeden önce ne kadar sevkiyat gerçekleşmiştir?

9 Haziran 2020’de yakalanan 5 ton kokain, varış noktası olan Türkiye’de hangi limana gelecekti? Kokainin, Türkiye’de varış noktası olan adres belirlenmiş midir? Buraya bir operasyon düzenlenmiş midir? Düzenlenmişse sonuçları nelerdir? Düzenlenmemişse gerekçeleri nelerdir?

5 ton kokainin yakalanmasında rol sahibi olan Kolombiya Hükümeti ile konuyla alakalı irtibata geçilmiş midir? Geçilmişse sonuçları ne olmuştur? Geçilmemişse nedenleri nedir?”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA