CHP’Lİ ANTMEN ‘TÜRKİYE, İNGİLTERE VE AB’NİN ÇÖPLÜĞÜ OLDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’Lİ ANTMEN ‘TÜRKİYE, İNGİLTERE VE AB’NİN ÇÖPLÜĞÜ OLDU


 

Haber Merkezi

 

İngiltere'nin plastik atıklarının büyük çoğunluğunun Türkiye'ye ulaştırıldığının, İngiliz hükümetinin ‘geri dönüştürmek’ için atıkları Türkiye'ye gönderdiğinin yabancı basın yayın organlarında yer alması sonrası CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesinde Çin'in bu atıkları almayı yasaklaması sonucunda rotanın Türkiye'ye çevrildiğinin ortaya çıktığını ifade eden Antmen “Türkiye’deki araştırmacılar, geri dönüştürülmek yerine bu plastiklerin toplandığını, yakıldığını, denize ya da nehirlere atıldığını ortaya çıkarmıştır. Ticaret Bakanlığı; 18 Mayıs 2021 tarihinde aldığı kararla etilen polimer atık ithalatını, ‘ithalatı yasak diğer atıklar’ listesine eklemiştir. Ancak atıkların ithalatı 45 gün sonra durdurulacaktır. Ülkemizin havası ve suyu geri dönülemez hasara uğramıştır. Uğramaya da devam etmektedir” dedi.

Önergesinde Türkiye’nin bu süreçte İngiltere başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin çöplüğü haline getirildiğini ifade eden CHP’li Antmen “Türkiye; üretimi tamamen bitiren ve her şeyi ithal eden AKP iktidarıyla birlikte çöp ithal eder hale gelmiştir. Tarım ve turizm bölgesinde yer alan Adana ve Mersin’e ithal çöpler getirildiği bildirilmektedir. Havası, suyu ve toprağı titizlikle korunması gerekirken bu bölgeler iktidar eliyle kirletilmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar; “Türkiye, İngiltere başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin geri dönüştürmedikleri atıkların çöplüğü haline mi gelmiştir?

Türkiye, yurtdışından geri dönüştürmek için ne kadar atık ithal etmiştir? İthal edilen atıklardan İngiltere’den ne kadar gelmiştir? Türkiye, geri dönüştürmek için ithal edilen atıkları hangi tesislerinde geri dönüşüm işlemi yapmaktadır? Türkiye’ye yasa dışı yollarla getirildiği tespit edilen ne kadar atığa el konulmuştur? El konulan bu atıklar için nasıl bir işlem uygulanmıştır?

Türkiye önergenin yanıtlandığı tarih itibarıyla ne kadar çöp ithalatı yapmıştır? Bunlar hangi illere gönderilmiştir? İthal edilen ve geri dönüştürülmesi zor olan atıklar nedeniyle ne kadar toprak ve su zarar görmüştür? Bu atık çöpler nedeniyle hava kirliliği ne kadar artmıştır?”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA