“EMİRLER ORMANI BİZİMDİR, RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“EMİRLER ORMANI BİZİMDİR, RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ”


 

Orman Bölge Müdürlüğü’nün Emirler Mahallesinde yapılan orman katliamına karşı çevrecilerden, “Emirler Ormanı bizimdir, ranta kurban etmeyeceğiz” tepkisi geldi.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin’in merkez Yenişehir ilçesinin rantı en yüksek kırsal mahallerinden olan Emirler’de orman gençleştirme adı altında yapılan ağaç kesimine karşı tepkiler artarak sürüyor.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün iki yıl önce gençleştirme çalışması yaptığı bölgede yaklaşık 2 hafta önce yeniden (endüstriyel ağaçlandırma’ adı altında kesim yapılmaya başlandı.

Yöre halkı ve çevreciler başta olmak üzere çeşitli kent dinamiklerinin karşı duruşuna rağmen kesimleri durdurmayan Orman Bölge Müdürlüğü araya giren bayram da mesaisine son vermedi. Önceki gün yeniden kesimlerin başlaması üzerine yöreye giden halk ve çevreciler bu defa da jandarma ile karşı karşıya geldi. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri jandarma vasıtasıyla yöre halkı ve çevrecilerin bölgeden çıkarılmasını istedi.

Bunun üzerine yöre halkı ve çevreciler ile jandarma ile karşı karşıya geldi. Duruma tepki gösteren halk, yüzyıllardır atalarına ait topraklardan çıkarılmak istenmelerine tepki gösterdi. Jandarmanın ısrarı üzerine yöre ve çevreciler alandan çıkarıldılar.

 

“ORMAN; SU, TOPRAK, OKSİJEN DEMEKTİR”

Bunu üzerine dün Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, basın açıklaması yaparak, yaşananlara tepki gösterdi.

Ormanın; ağaçlarla birlikte, diğer bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve toprak gibi canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu bir ekosistem olduğunu açıklayan Aslan, “Orman; su, toprak, oksijen demektir. Ormanlar canlılar için yaşam kaynağıdır. Ormanlık alanların tahrip edilmesi canlı yaşamına çok zarar verir.

 

GENÇLEŞTİRME ADI ALTINDA RANT

Dünyada ormanların bakımı planlı ve bilimsel kriterler göre yapılır. Ormanlık alanında düzenli olarak doğal yöntemlerle gençleştirme işlemleri yapılır. Ormanların gençleştirme işleminde ağaç yaş ortalamaları 60 yıldır. Ülkemizde ormanlık alanları ekosistem için korunması gerekirken, maalesef son zamanlarda bilime aykırı  ve plansız bir biçimde  ormanlarımız rant odaklı orman üretim tesisleri olan özel şirketlere  ucuz hammadde sağlamak için talan edilmektedir. Bunun için yapılan endüstriyel ormancılıkla ağaçlar gençleştirme adı altında 15-25 yaşında kesilmektedir.

 

ORMANCILIK BİLİMİNE AYKIRI

Ülkemizde yapılan endüstriyel ormancılık ta üretilen odunun bir kısmı ekosistemlerini bozmak istemeyen ve ormanlarını koruyan AB ülkeleri şirketlerine  hammadde olarak da satılmaktadır. Bu yüzden ülkemizde mevcut olan doğal ormancılık tahrip edilerek endüstriyel ormancılıkla daha çok orman gençleştirme işleri yapılmaktadır. Tarım ve  Orman Bakanlığı 15 yıl önce orman ürünleri sanayisi tesislerine yılda 14 milyon metreküp odun hammaddesi olarak üretiyor iken, bu sene 35 milyon metreküp odun üretmiş olup  bu üretim miktarını yılda 50 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflemiştir. Bu hedefe ulaşmak için ormanlarda yapılan olağanüstü ağaç kesimi ve gençleştirme işlemleri ormancılık bilimine aykırı olup ekosisteme çok zarar verdiği açıktır” dedi.

 

EMİRLER ORMANI MERSİN’İN AKCİĞERLERİ

Emirler Mahallesi ormanlık alanında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihale yöntemiyle yapılan orman gençleştirmesi adı altında kesilen ağaçların bölgede ağaç katliamına neden olduğunu savunan  Sabahat Aslan, “Emirler Mahallesi ve çevresinde bulunan ormanlık bölgesi Mersin’in akciğerleridir. Bu alanlarda mevcut bulunan ormanların ekosistemi bir bütün olup, Ormanlık alanın zemin yapısı killidir ve bölge nin alan yapısı eğimlidir. Ormanlık alanlarının yanında Meralar yer almaktadır. Bu bölgede yaşayan insanların bir kısmı hayvancılık yaparak geçimini sağlamaktadır. Bu bölgede yayla turizmi yapılmaktadır.

Emirlerde Orman gençleştirmesi adı altında yapılan ağaç katliamı ormanın ekosistemine, bölgenin iklimine, hayvancılığına, tarımına ve yayla turizmine çok zarar verecektir. Ayrıca ormanlık alanının eğimli olması ve toprağın killi olması nedeniyle bölgede Erezyona neden olacaktır.

Emirler ormanları bizimdir. Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Yetkililerden Mersin halkının sesine kulak vererek orman katliamını durdurmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

 

“CİĞERLERİMİZE VİLLALARIN, OTELLERİN YAPILMASINI İSTEMİYORUZ”

Yenişehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Abdurahman Yıldız da, “Bugüne kadar Orman Bölge Müdürlüğünden Orman İşletme Müdürlüğüne kadar spekülatif bilgiler dışında her hangi bir bilgi ne etrafımızda duran ne başlarımızda duran kıymetli başkanlarımıza verilmedi. Bugüne kadar sadece bir kısım spekülatiflerle gençleştirme dediler ardında seyrekleştirme dediler. Kesinlikle Orman Bakanlığı insanların kafasını rahatlatmak için bir açı8klama yapmak zorundadır. Ciğerlerimize villaların, otellerin yapılmasını istemiyoruz, buna kesimlikle karşıyız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA