“CEZA CAYDIRICI OLMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“CEZA CAYDIRICI OLMALI”


 

Irkçı bir grubun Erbil’den Mersin’e gelen Kürt aileye saldırması hakkında Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden Ankara’ya çağrı var: Ceza caydırıcı olmalı ki, bu tür saldırılar bir daha tekrarlanmasın.

Haber Merkezi

 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, bozkurt işareti yapan ırkçı bir grubun Erbilli bir Kürt aileye Mersin'de düzenlediği ırkçı saldırıyı kınadı. Dizayi, Erbil'den tatil için Alanya'ya giderken saldırıya uğrayan aileye destek için Mersin’e giden Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve Diyarbakır Barosu avukatlarına da teşekkür etti.

 

“İSABETLİ BİR KARAR VERİLMESİNİ UMUYORUZ”

Rudaw TV'nin haber bülteninde konuşan Dizayi ‘insanlık dışı’ diye nitelediği saldırıyı kınadığını belirterek, "Muştak Mahmut Bey'le konuştum. Allah'a çok şükür sağlık durumları iyi” dedi. Dizayi, saldırıya ilişkin gereken yasal sürecin başlatılması için temaslarda bulunduklarını söyleyerek “Türkiye yetkililerinin bu konuda isabetli bir karar vermelerini umuyoruz” dedi; "Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'yla yaptığımız görüşmelerde de kendilerine bu olayın yasal prosedürlerle çözülmesi gerektiğini ilettik" ifadelerini kullandı.

 

DİYARBAKIR BAROSU'NA TEŞEKKÜR

“Aldığımız bilgilere göre saldırganlar gözaltına alındı ve hukuki süreç başlatıldı" diyen Dizayi şöyle devam etti: "Bu vesileyle olayın başlangıcından itibaren konuya el atan Diyarbakır Barosuna teşekkür ediyoruz. Söz konusu saldırıları da şiddetle kınıyoruz. Onlar bizim vatandaşlarımız ve özgürce seyahat etme hakkına sahiptirler, diğer yandan bizim vatandaşlar Türkiye’ye giderek para harcayıp ekonomiye katkı sunuyorlar. Dolayısıyla bu tür olayların yaşanmaması gerekiyor."

 

“TÜRKİYE'DE YARGIYA TAŞINACAK”

Dizayi, "Barodaki avukatlar aracılığıyla Muştak Mahmut resmi bir şekilde saldırganlardan şikayetçi oldu, dolayısıyla bu dosya Türkiye kanunları ve yasaları çerçevesinde yargıya taşınacak ve böylece karar verilecek. Saldırganlara verilecek ceza caydırıcı olmalı ki, bir daha bu tür saldırılar özellikle turistlere karşı tekrarlanmasın" dedi.

 

KÜRDİSTAN PARLAMENTOSU: “FAİLLER DERHAL CEZALANDIRILMALI”

Kürdistan Parlamentosu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada “Kürt ailenin, aşırılık yanlılarının saldırısına uğramasından derin endişe duyuyoruz. Faillerin derhal cezalandırılması ve bu iğrenç suçların tekrarının önlenmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

 

“ASIL SEBEPLERİ ORTAYA ÇIKARILMALI”

Irkçı saldırıya ilişkin bir açıklama da, Erbil Valisi Omid Xoşnav'dan geldi. Erbil Valiliği'nden yapılan açıklamada, Xoşnav'ın aileyi ve yakınlarını 'saldırganların tutuklanarak gerekli cezaya çarptırılması için resmi kurumlarla görüştüğü konusunda temin ettiği' belirtildi. Buna göre Xoşnav, aileyle yaptığı görüşmede, “Siz bizim vatandaşımızsınız. Nerede olursa olsun vatandaşlarımıza yönelik bu tür saldırıları kabul etmiyoruz ve reddediyoruz” dedi.

Konuyla ilgili Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümetinin Dış İlişkiler Birimi ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu yetkilileriyle görüşen Xoşnav, Başkonsolosluğun kamuoyuna açıklama yapmasını da istedi. Xoşnav, 'aileye yönelik insanlık dışı saldırının sebeplerinin ortaya çıkarılmasını ve faillerinin yasalara göre en ağır şekilde cezalandırılmasını' talep etti; Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu'nun da saldırıyla ilgili resmi açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirmesini istedi.

 

“PSİKOLOJİK DURUMLARI İYİ DEĞİL”

Rudaw'ın haberine göre, saldırıya uğrayan ailenin yakınları Türkiye’ye gelmek için acil vize almak üzere Erbil Başkonsolosluğu'yla iletişime geçti. Başkonsolosluğun gerekli kolaylığı sağlayacağını aileye ilettiği belirtildi. Muştak Mahmut’un kardeşi Bestun Mahmud Kerim ise ağabeyi, eşi ve çocuklarının sağlıklarının ve psikolojik durumlarının iyi olmadığını anlatarak şunları söyledi: “İçinde 4 kişinin bulunduğu bir otomobil, seyir halindeyken abimi sıkıştırmaya başladı. Birkaç kez aracı önlerine kırarak abimleri şarampole yuvarlamaya çalışmışlar. Daha sonra araçla abimin önünü kesip, araçtan inip abime saldırmaya başlamışlar. Abim elinden geldiğince kendisini savunmaya çalışmış ama bize gelen bilgilere göre saldırganlar abimin eşine ve çocuklarına da saldırmışlar. Çocukları çok korkmuş ve şok geçirmişler, çok kötü durumdalar ve psikolojileri bozulmuş durumda. En yakın zamanda yanlarına ulaşmam gerekiyor."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA