MANAVŞI KALESİ VE ÇEVRESİ KORUMA ALTINA ALINMALI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MANAVŞI KALESİ VE ÇEVRESİ KORUMA ALTINA ALINMALI


 

Definecilerin delik deşik ettiği sit alanı olmasına rağmen yapılaşmanın görüldüğü Manavşı Kalesi ve çevresinin derhal korumaya alınması için çağrı yapıldı.

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Yenişehir Belediye Meclisi Üyesi Abdurrahman Yıldız, Manavşı Kalesi ve çevresinin derhal korumaya alınması gerektiğini açıkladı.

Yenişehir İlçesine bağlı, Değirmençay Mahallesindeki Manavşı Kalesi’nde incelemeler yapan Yıldız, “Tarihi değerlerimizden bir yapı. Ama yapı dediğimize bakmayın aslında ilk bakışta dağın tepesinde bir höyüğü andırıyor. Belli ki, uzun yüzyıllar boyu el değmediğinden toprağın altında kalmış, üzeri makilik orman ile kapanmış. Ama elinizle bile kazsanız tarih fışkırıyor topraktan.

 

“HAMASETTEN NASİBİNİ ALMIŞ”

Manavşı Kalesi aslında Değirmençay’lılardan başkasının bek bilmediği bir tarihi değer. Ülkemizin genel politik atmosferi, biliyorsunuz. Sabahtan akşama kadar ‘yerlilik, millilik, ecdat ve ecdadın yarattığı değerler’ diye diye hamaset, akşamdan sabaha kadar ise ne kadar yerli ve milli değerler varsa, ecdattan kalan ne varsa yağmalama pratikleri. Maalesef Manavşı kalesi de bu hamasetten nasibini almış.

Dediğim gibi Manavşı kalesini kentimizde pek kimse bilmiyor. Zaten ulaşmakta epey meşakkatli. Ama ulaştığınızda öyle güzel bir manzarası, havası var ki, insan oradan aşağıya inmek istemiyor. Tüm bunlara rağmen Manavşı kalesini iki grup insan çok iyi biliyor.

 

“HER YERİNİ DELİK DEŞİK ETMİŞLER”

Birincisi; Ulaşma zorluğundan ve gözlerden ırak olmasından kaynaklı, tabi ki bir de kamu kurumlarının ilgisizliğinden kaynaklı, kaçak hazineciler, kazıcılar yani. Onlar öğrenmişler kalenin yerini ve her yerini delik deşik etmişler. Neredeyse kalede kazılmadık, tünel açılmadık yer kalmamış, bayağı profesyonelce ekip halinde kazılmış. Hatta kazıcılar merdivenlerini, kovalarını bile almadan gitmişler.

 

İNŞAAT YAPMAYA BAŞLAYANLAR VAR

Burayı bilen ikinci grup ise, imarcılar. Yani sit alanı içerisinde ve çevresinde inşaat yapmaya başlayanlar. Yaptığımız küçük araştırma neticesinde bu bölgede ki, köyden uzaklığı takribi 8-10 var. Değirmençay köy belediyesi iken bir kısım imar uygulamaları yapılmamış. Anıtlar kurulu gibi yerlerden gerekli izin alınmamış. Hatta belki yazışma bile yapılmamış. Bütün alan sit alanı olmanın dışında çok verimli meralardan, tarım arazilerinden ve ormanlardan meydana geliyor. Belli ki, bu kurumların hiçbirine haber verilmemiş. Hemen kalenin dibinde bulunan on-on beş çadırdan da anlaşılacağı üzere yoğun miktarda Yörük ve hayvanları var, hiç dikkate alınmamış.

 

“YAĞMA MEŞRU HALE GELİYOR”

Tek düşünülen şey ise, bir kısım para pul sahibinin, ilgili yerde bulunan binlerce yıllık kültürü ve yaşamı dikkate almadan kendilerine, belki de yılın sadece 15-20 günü yazlık yapacakları bir alan yaratmak. Mal, mülk, mevki sahibi olununca kendilerinden önce binlerce yılda oluşturulmuş değerlerin hiçbir önemi kalmıyor. Yağma meşru hale geliyor.

Sonuç olarak Manavşı kalesini de yağmaya kurban ettirmeyeceğiz. Bunun için öncelikle yöre halkının ve Yenişehir’li komşularımızın duyarlı olması gerektiği biliniyor. Bu konuda Değirmençay köyünde gerekli bilgilendirme çalışmalarını yapacağız, köylülerle hasbihâl edeceğiz, aslında başladık. İkincisi ve bence en az birincisi kadar önemli. Kendimizde kurulu, faaliyet gösteren başta Şehir Plancıları Odasının, Çevre Mühendisleri Odasının, Mimarlar Odasının kuruluş amaçlarına uygun olarak, bir Demokratik Kitle Örgütü olarak, bir meslek örgütü olarak konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğine inanıyoruz. Yani burada yapılan kaçak imarın önüne hep birlikte geçelim diyoruz. Burayı bir tarihi değer olarak, turistik bir değer olarak, mera olarak, tarım arazisi olarak, orman olarak koruyalım istiyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA