TARIM EMEKÇİLERİ RİSK ALTINDA ÇALIŞIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIM EMEKÇİLERİ RİSK ALTINDA ÇALIŞIYOR


 

Son 10 günde Mersin’de tarım iş kolunda çalışan 6 kişinin, ailesiyle beraber toplam 17 kişinin Covid testinin pozitif çıktığını duyuran Tarım Orkam Sen Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, “Tarım ve orman bakanlığı çalışanları öncelikli olmalı” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

 

Tarım Orkam Sen Mersin Şube Yönetimi Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, tarımda çalışan tüm kamu emekçilerinin risk altında çalışmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Yazılı bir açıklama yapan Özden, kamuda çalışan tarım işçilerinin sorunlarına dikkat çekti.  Öncelikle veteriner hekimlerin aşı mağduriyetine vurgu yapan Özden, 28 Nisan 2021 tarihinden itibaren bakanlıkta çalışmakta olan veteriner hekimlerin “Covid 19 Pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli gruplar” içerisine dahil edilerek aşılama işlemlerinin başlatıldığını anımsattı.

 

GEÇ KALINDI, CANLAR GİTTİ!

Başkan Özden, “Veteriner hekim arkadaşlarımız için atılan bu adımı olumlu karşılamakla beraber bu adımın çok gecikerek atıldığını da belirtmek isteriz. Hayvan sağlığı, genel sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır ve bu alanda görevli hekim, tekniker ve teknisyen arkadaşlarımız Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahildirler. Böyle olmasına rağmen bu arkadaşlarımız, haksız olduğu kadar kanunsuzca, 14/1/2021 tarihinde başlatılan sağlıkçıların öncelikli aşılama programına dahil edilmemişlerdir.

Bakanlık birçok konuda olduğu gibi bu konuda da kendi çalışanlarına sahip çıkmamış, çağrılarımıza kulaklarını tıkamış, bu kanunsuzluğun uzun bir süre devam etmesine göz yummuştur. Bu süre zarfında çok sayıda hekim, teknisyen ve tekniker arkadaşımız hastalığa yakalanmış, Çanakkale ve Bursa örneğinde olduğu gibi, Covid 19 nedeniyle hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarımız olmuştur” dedi.

 

“HERKES HER İŞİ YAPARKEN, AŞI DA ÖNCELİK NEYE GÖRE YAPILACAK?”

Ancak; 04.05.2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığından İl Müdürlüklerine gönderilen yeni bir yazıda yeni bir kaosla beraber endişelerinin bir kez daha arttığını da açıklayan Başkan Ömer Hatip Özden, yazıda ‘Bitki sağlığı ve karantinası çalışmaları ile bitki ve bitkisel ürün ticareti ile ilgili işlerde görevli’ personele Covid 19 aşısı yapılması için İl Müdürlüklerinden ve İlçe Müdürlüklerinden isim listesi istenildiğini söyledi. “Bu planlama ve öncelik hangi mantığa ve hukuka göre yapıldı?” sorusunu gündeme getiren Özden, “Birçok İlçe Müdürlüğünde birimleşme yoktur, tüm personel her işi yapmaktadır. Birimleşmenin olmadığı yerlerde öncelik neye göre yapılacaktır?

 

MERSİN’DE TARIM İŞ KOLUNDAKİ 17 KAMU EMEKÇİSİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Bu yaklaşımı sendika olarak doğru bulmadığımızı ve tüm çalışanların aşı programına dahil edilmesini gerektiğini defalarca belirttik. Taleplerimize kulak kapatan yönetime şu bilgiyi vermek istiyoruz. Bu kapsamda çalışmayan ama sahada görevli olan, vatandaşla sürekli temas halinde olan iş arkadaşlarımız Covid testi pozitif çıkmıştır. Mersin Şube olarak aldığımız bilgiye göre sadece son 10 günde Mersin’de tarım iş kolunda çalışan 6 kişi, ailesiyle beraber toplam 17 kişinin Covid testi pozitif çıkmıştır. Bu arkadaşlarımızdan bazıları da hastalığı ağır geçirmektedir. Bu ve bundan sonraki çıkabilecek olumsuzlukların sorumlusu kim olacak? Bu durumun kabul edilemezliği ortadadır ve bir an önce bu ayrım ortadan kaldırılarak şartsız, koşulsuz  tüm çalışanların aşı programına dahil edilmesini gerekliliğini ifade ediyoruz” diye konuştu.

 

“AŞIDAKİ AKSAMA ÜLKEDEKİ ÇARPIKLIĞI ORTAYA KOYDU”

Ülkemizde pandemi ile mücadelede tanık olunan bütün çarpıklıklar, sorun ve ihmallerin aşılama çalışmalarında da gün yüzüne çıktığını dile getiren Tarım Orkam Sen Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, aşılama çalışmalarının çok yavaş seyrettiğini, şeffaflık ve öncelikler konusunda tartışmalar yaşandığını kaydetti.

“Sendika olarak iş kolumuzda pandemi tedbirlerine büyük bir hassasiyetle uyulması gerektiğinin mücadelesini verdik/vermekteyiz” diyen Özden, “Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, bitkisel ve hayvansal gıda üretimi, transferi ve güvenliği, orman varlığının korunması ve ıslahı, koruma-kontrol ve diğer faaliyetler Pandemi koşullarında da kesintisiz biçimde yerine getirilme zorunluluğu doğurmakta dolayısıyla bu durum iş kolumuzda pandemi tedbirlerinin en yüksek düzeyde uygulanmasını gerektirmektedir. Kendi çalışanlarının haklarına saygı göstermeyen, pandemiyle mücadelenin şart koştuğu tedbirleri almayan bir kurumun, kamusal hizmet sorumluluğunu sağlıklı ve nitelikli biçimde yerine getirmesi mümkün değildir.

 

“TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÇALIŞANLARI ÖNCELİKLİ OLMALI”

Geldiğimiz noktada pandemiyle mücadelede iki husus öne çıkmaktadır; dönüşümlü çalışma ve aşılama. Sendikamız dönüşümlü çalışma ve pandemiyle mücadele konusundaki somut tespit ve önerilerini hem genel merkez hem de şubeler ve temsilcilikler düzeyinde yeterince ortaya koymuştur. Bu açıklamamızda özellikle aşılama boyutuna bir kez daha vurgu yapmak istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları bütün olarak ‘aşılanma için belirlenen öncelikli gruplara’ dahil edilmelidirler. Gerçek ve tam kapanma koşullarında bile tarlalar, çiftlikler, gıda tedarik zincirleri, halkın sağlıklı, güvenilir ve sürekli gıda ihtiyacını karşılayabilmek için faaliyetlerine devam etmek zorundadır. Bu alana dönük denetim/kontrol faaliyetleri ile kamusal hizmetler yerine getirilmeden sürecin işlemesi imkansızdır. Hali hazırda olan tam kapanma yasağında Tarımdaki Kamu emekçileri her gün işe gitmek zorunda ve hatta 9 günlük bayram tatilinde bile yine kısmen bazı emekçiler çalışmaya devam edecekler. Bu bağlamda gerek çalışanların sağlığı gerekse de kamusal hizmetin nitelikli ve kesintisiz biçimde sürdürülebilmesi için bütün çalışanların ivedilikle aşılanması zaruri bir görevdir.Çünkü üretim var olduğu sürece biz Tarımdaki Kamu emekçileri sahada olacağız ve bununla beraber bu görevimizi büyük risk altında yapmaya devam edeceğiz.

Veteriner hekim arkadaşlarımızın aşılanmaya başlanması bütün çalışanların ivedilikle aşılanması zorunluluğunu artırmıştır. Bir iş yerinde bir grup çalışanın aşılanması, diğer bir grubun ise aşılanmamış olması kitlesel bağışıklığın yanı sıra, çalışma barışını, kolektif çalışma kültürü ve pratiğini de zaafa uğratacaktır.

Bu tespit, değerlendirme ve öneriler doğrultusunda bütün çalışanları ortak tavır almaya, Bakanlığı acilen harekete geçmeye, Sağlık Bakanlığını ise sesimizi duymaya ve gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA