DOĞA KATLİAMINI DURDURUN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOĞA KATLİAMINI DURDURUN!


 

Mersin KESK Şubeler Platformu’ndan, Lice’den İkizdere’ye doğa katliamının durdurulması için çağrı geldi.

Haber Merkezi

 

Emek ve demokrasi güçlerinin oluşturduğu ve haksızlıklara, mağduriyetlere, talana ve ranta karşı mücadele veren Mersin KESK Şubeler Platformu son olarak doğa katliamlarına karşı iktidara seslendi.

Ülkede Lice’den İkizdere’ye doğa katliamının durdurulmasını isteyen platform, son olarak yaptığı yazılı açıklama ile AKP iktidara geldikten sonra, ülkede yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik tahribatlar dışında ekolojik tahribatların da kamuoyunu fazlasıyla meşgul ettiğine dikkat çekti.

 

“DOĞA KATLİAMLARI YASALLAŞTIRILDI”

Normal şartlarda bu doğa katliamlarının illegal bir şekilde yapılırken şuan bizatihi AKP hükümeti döneminde yasallaştırıldığının savunulduğu açıklamada, Lice’den Salda Gölüne, Bergama’dan Cerattepe’ye, Mersin Akkuyu’dan Kazdağılarına ve en son buradan da İkizdereye, kadar her yerde ayrı bir uygulama yapılarak doğa katliamı gerçekleştirildiği belirtildi. “Altın madeni şirketleri iktidarın eliyle delik deşik ediyorlar toprağı” denilen açıklamada, “Türkiye’nin yeraltı zenginlikleri yerli ve yabancı patronlara peşkeş çekiliyor. Kurulan maden ve taş ocakları bölge halklarının hem sağlığını hem de geçim kaynaklarını ellerinden alırken geride kimyasal maddelerin bulaştığı sular, ekolojik yapısı bozulmuş toprak ve tüm dengesi bozulmuş yaban hayatı kalıyor. Doğa karşısında kendini iktidar olarak gören erk zihniyetinin yaşadığı çevre ile uyumlu yaşamak yerine hakim olma, gücü tahkim kılma arayışı ekolojik tahribatları doğurmakta ve buda iklim değişikliğine ve insanlık dahil tüm canlıların binyıllarca etkisi altında kalacağı ekolojik değişimlere sebep olmaktadır. Ayrıca sistemlerin görevi ormanları koruma olarak esas alınmalıdır.

 

“DOĞAL KAYNAKLAR SERMAYENİN HİZMETİNE AÇILARAK BİR BİR YOK EDİLİYOR”

Tüm dünya ekolojik dengenin yıkımının bir sonucu olan Pandemi İle uğraşırken, Onlar ise,  ‘Orman Kıyımına’ devam Ediyor. Unutmayalım ki doğa varsa biz varız. Anayasamızın 56. maddesi; çevreyi korumak devletin ve vatandaşın görevidir;  yine 169. maddesi; Ormanlara zarar verebilecek hiçbir davranışa izin verilemez; der. Mersindeki sivil toplum kuruluşları olarak, bir yörenin bitki örtüsünü hiçbir ön çalışma yapmadan, yine yörede yaşayan insanlar bilgilendirilmeden yok edilmesini doğru bulmuyoruz.

AKP iktidarı döneminde çevre ve doğal kaynaklar sermayenin hizmetine açılarak bir bir yok ediliyor. Son olarak, Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’nin Cengiz İnşaat’ın yağmasına açılarak, taşocağı ve diğer yıkım projeleriyle yok edilmesinin önünü açan projeye izin verilerek çevre katliamlarına bir yenisini daha eklenmek isteniyor. İkizdere Vadisi inatla talan edilmek isteniyor. Karadeniz kıyısında yapılacak liman projesi için Cengiz Holding eşsiz ekosistemini yok etme pahasına İkizdere’de taş ocakları açıyor. Jandarmanın himayesinde iki haftadır eşi görülmemiş bir şekilde köylüye ve doğaya zulüm yapılmaktadır. Dozerler yüzlerce ağacı ve dereyi yok ederek ilerlemekteler. Cengiz’in talanını durdurmak için köylülerin direnişleri jandarmanın baskısıyla engelleniyor. İşte tüm bunlar olurken bugün Bakanlık yetkilileri halkın katılımı toplantısında her şeyin yolunda olduğunu, projenin kimseye zarar vermeyeceğini söylediler köylülerin yüzüne baka baka…

 

“AKP’NİN ÇEVRE İLE TEK İLİŞKİSİ RANT ÜZERİNDEN KURULUYOR

Ne var ki, Başbakan olduğu dönemde ‘Ben çevrecinin daniskasıyım. Asıl çevreci benim’ diyen Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’nin çevre ile tek ilişkisi rant üzerinden kuruluyor. İktidar için çevre para ettiği sürece değer kazanıyor. AKP su kaynaklarının sınırsızca sömürülmesine izin veriyor. Orman alanlarının talanının önünü açıyor. Derelerimiz, ormanlarımız, sit alanlarımız, madenlerimiz çevresel etkileri düşünülmeyen, sadece kar odaklı politikalara alet ediliyor.

Kıyılar, ormanlar, meralar, yaylalar; enerji tekellerine, maden firmalarına, turizm yatırımcılarına, yandaş inşaat şirketlerine birer birer tahsis ediliyor. İktidar bu yandaş şirketler eliyle taş ve mermer ocaklarıyla, tuğla fabrikalarıyla, demir madenciliğiyle ve çimento üretimiyle de dağı, taşı, doğayı yiyip bitiriyor.

 

“SUSMAYACAĞIZ! YAŞAM ALANLARINDA KARAR HALKIN OLACAK!”

Bir holdingin çıkarlarını ülkenin doğal varlıklarından ve halkın yaşama hakkından daha önemli görenlere karşı el birliği ile sizleri İkizdere’de ve ülkemizin dört bir yanında doğa talanına karşı mücadele edenler ile dayanışmaya davet ediyoruz.

Susmayacağız! Yaşam alanlarında karar halkın olacak!

Saray rejimi ve rant ortağı beşli çetenin memleketin kaynaklarına verdiği tahribat, 19 yıllık yağma ve talan öyküsü, belki ciltler dolusu kitaba sığacak kadar kapsamlı bir konu. Fakat bizler İkizdere’de suyuna, toprağına sahip çıkan ve doğa talanına karşı direnen halkın haklı mücadelesinin yanındayız!

Doğa talanını yapanlardan, yaptıranlardan, izin verenlerden, susarak ekolojik suça ortak olanlardan hukuki, siyasi ve ahlaki bakımlardan hesap soracağız” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA