“KAPIMIZ AÇIK, BİLGİLENDİRMEYE HAZIRIZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KAPIMIZ AÇIK, BİLGİLENDİRMEYE HAZIRIZ”


 

Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, Emirler’de ‘katliam’ olarak nitelendirilen ağaç kesimi ile ilgili bilimsel olarak ‘endüstriyel ağaçlandırma’ çalışması yaptıklarını söyleyerek, “Kapımız açık, bilgilendirmeye hazırız” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in merkez Yenişehir ilçesinin kırsal mahallelerinden Emirler’de Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2019’da yapılan gençleştirme çalışmaları son olarak geçtiğimiz günlerde 19 hektar sahada tekrarlandı.

Yöre sakinlerinin ‘ağaç katliamı’ olarak tepki gösterdiği çalışmalarla ilgili Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden, bilim ışığında ‘endüstriyel ağaçlandırma’ çalışması yapıldı açıklaması geldi.

 

“KESİMİ BİLİMSEL YAPTIK”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, gençleştirme olarak da bilinen endüstriyel ağaçlandırmasının bilimsel bir çalışma olduğunu ve düzenli olarak her orman sahasında yapıldığını söyledi. Emirler’de de bu kapsamda 2019’da yapılan çalışmanın son olarak geçtiğimiz günlerde 19 hektar sahada tekrarlandığını aktaran Akduman, ayrıca kesime tepki gösterenlere bilgilendirme yapma talebinde bulunduklarını ancak kabul görmediğini açıkladı.

“Tepki gösterenlere, ‘Bilimsel veriler ışığında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ilgili Yenişehir Belediyemizin Atatürk Kültür Merkezi’nde bir toplantı yapabilir, sunum yaparak sizi bilgilendirebiliriz’ dedik ancak yanıt alamadık” diyen Akduman, kapılarının hala herkese açık olduğunu ve bilgilendirmeye hazır olduklarını söyledi.

 

“BU TÜR AĞAÇLANDIRMALAR, ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMADIR”

Müdür Akduman açıklamasında, “Ormanlarımız, toprağı ve havayı temizlemesi, erozyonu önlemesi, estetik ve görsel değer oluşturmaları, piknik-mesire-doğa yürüyüşleri ve rehabilitasyon imkanı sağlamaları, yaban hayvanlarına yaşam ortamı oluşturmaları gibi bir çok fonksiyonu yerine getirmeleri yanında toplumun odun hammaddesine olan ihtiyacını da karşılamaktadır.

Nüfus artışı ve sanayileşme ile birlikte toplumun odun hammaddesine olan ihtiyacı da artmaktadır. Her geçen yıl artan odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak amacıyla Dünyanın ormancılıkta ileri ülkelerinde olduğu gibi Ülkemizde de sahil çamı, okaliptüs, kavak ve kızılçam gibi hızlı gelişen ağaç türleri ile ağaçlandırmalara önem verilmektedir. Ayrıca bu ağaç türlerinden oluşan mevcut ormanlık alanlar içindeki öncelikle yaşlı ormanlardan başlamak üzere, verim gücü yüksek ve makineli toprak işlemeye uygun kısımlarında üstün nitelikli fidan dikimi yapılmak suretiyle de uygulama yapılmaktadır. Bu tür ağaçlandırmalar, endüstriyel ağaçlandırma olarak ifade edilmektedir.

 

“MERSİN’DE 14 BİN 500 HEKTAR, ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMASINA UYGUN”

Ülkemizde endüstriyel ağaçlandırma çalışmalarına 1950’li yıllarda başlanmış, geniş kapsamlı endüstriyel ağaçlandırma uygulamalarına ise 1963 yılından itibaren hız verilmesine rağmen 1980’li yıllarda çalışmalar durma noktasına gelmiştir. Ülkemizde giderek yükselen odun hammaddesi talebi, Orman Genel Müdürlüğünü yeniden hızlı gelişen türlerle endüstriyel ağaçlandırma uygulamaları yapmaya yöneltmiş, bunun sonucu olarak 2013-2023 yıllarında uygulanmak üzere hızlı gelişen türlerle endüstriyel ağaçlandırma yapılması programlanmıştır. Endüstriyel ağaçlandırma çalışmaları ile kalın çaplı odun üretiminden çok birim alandan en yüksek miktarda odun hammaddesi elde edilmesi hedeflendiğinden 10-30 yıllık idare süreleri belirlenmektedir. Bu eylem planı kapsamında Bölge Müdürlüğümüz görev alanındaki 835 bin hektarlık orman varlığı içinde toplam 14 bin 500 hektar endüstriyel ağaçlandırma çalışmasına uygun olabilecek saha tespit edilmiştir. Bu alan toplam ormanlık alanımızın yaklaşık binde 17’sine karşılık gelmektedir. Dünya ortalaması ise ortalama yüzde 5 civarındadır.

 

“7 YILDA 3 BİN 600 HEKTARLIK ALANDA ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Bölge Müdürlüğümüz görev alanında 2013 yılından başlamak üzere 2020 yılı sonuna kadar 3 bin 600 hektarlık alanda endüstriyel ağaçlandırma çalışması gerçekleştirilmiştir. 2021 yılı içinde de 1.700 hektar sahada çalışma yapılması planlanmıştır. Diğer ormancılık çalışmalarında olduğu gibi endüstriyel ağaçlandırma çalışmaları öncesinde yörede yaşayan vatandaşlar bilgilendirilmekte ve mümkün oldukça mutabakatla çalışmalara başlanmaktadır. Üretim, arazi hazırlığı, fidan dikimi-bakımı ve sahaların korunması konularında yörede yaşayan vatandaşlara iş imkanı sağlanmaktadır.

 

“EMİRLER’DE KASIM 2021’DE FİDAN DİKİMİ YAPILACAK”

Bölge Müdürlüğümüz Mersin Orman İşletme Müdürlüğü görev alanında kalan Yenişehir İlçesi Emirler Mahallesi mülki sınırları içinde toplam 733 hektar ormanlık alanımız bulunmaktadır. Bu alanlar içinde endüstriyel ağaçlandırma işletme sınıfına ayrılarak projelendirilmiş, 2019 yılında 48 hektar sahada çalışılarak ağaçlandırılması bitirilmiş, 2021 yılında ise ortalama yaşı 60 olan 19 hektar sahada çalışılmaktadır. Bu çerçevede tüm sahalarda yapıldığı gibi, Emirler’deki sahada da üretim sonrasında kök sökümü, makineli arazi hazırlığı ve sahanın koruma amaçlı ihatası sonrası Kasım 2021’de fidan dikimi yapılacaktır.

Tüm medeni ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde ve bölgemizde bilimsel, planlı ve teknik çerçevede yapılan bu çalışmalarla ilgili katliam yapıldığı ithamları ile kurumumuzu da töhmet altında bırakan, bilimsel ve mantıklı hiçbir dayanağı olmayan paylaşım ve açıklamalara karşı yasal yollara başvurulacaktır” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA