BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞI YARGI MÜCADELESİ SÜRÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞI YARGI MÜCADELESİ SÜRÜYOR


 

Aydıncık’ta kurulmak istenen alık çiftliğine karşı ‘ÇED olumlu kararının iptali’ için açılmak istene davanın reddi Danıştay tarafından temyiz edilerek yeniden yargı yolu açıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in aydıncık ilçesi Yenikaş Mahallesi Soğuksu açıkları mevkiinde Agromey Gıda Sanayi tarafından yapılmak istenen balık çiftliğinin ‘çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu için verilen ‘olumlu’ karanının iptali için açılan davada Danıştay’dan temyiz kararı çıktı.

Dokuma ve Kültür Ürünlerini Geliştirme Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Mersin Barosu Başkanlığı’nın, Mersin 1. İdare Mahkemesinde açtığı dava ile ilgili Danıştay 6. Dairesi’nden gelen temyiz kararı kapsamında dava yeniden görülecek.

 

ÇED DOSYASI MEVZUATA UYGUN DEĞİL

Danıştay’ın, bölgede yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi doğrultusunda aldığı karar bölgede memnuniyet yarattı. Sit alanlarında ve kıyısı bulunan koylarda su ürünleri üretimi yapılamayacağına ilişkin düzenlemenin anımsatıldığı kararda, ÇED başvuru dosyasının ilgili yönetmeliğe uygun hazırlanmadığına da dikkat çekildi.

Kararda ayrıca bilirkişinin; Aydıncık (Sancak burnu), Bozyazı  (Kızıl Liman) arasındaki bölgenin Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından Akdeniz foku için 1. derece doğal sit alanı olarak ilan edildiğine vurgu yaptığına da dikkat çekildi.

Kararda, proje alanının çevresinde doğal sit alanları olduğu ve balık çiftçiliği kurulamayan hassas alan niteliğine de vurgu yapıldı.

 

YENİ BİLİRKİŞİ İLE YENİDEN KEŞİF YAPILACAK

Davayı takip eden avukat Semra Kabasakal, balık çiftlikleri ile ilgili idare mahkemesine açılan davaların reddi üzerine gittikleri Danıştay’dan çıkan temyiz kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, “Dava yeniden İdare Mahkemesinde görülerek, çevre mühendisliği, harita mühendisliği, biyoloji, coğrafya ve su ürünleri bilim dallarından seçilecek uzmanlardan oluşacak bilirkişi heyetiyle mahalinde yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılacak. Bu sayede proje alanının özellikleri ve tarafların iddiaları değerlendirilecek. Kümülatif etki değerlendirmesi ile denizlerde balık çiftlikleri  kurulamayacağı hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler alanların belirlenmesine ilişkin tebliğ ve 725 sayılı ilke kararı uyarınca, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile sit alanlarında ve sit alanlarına kıyısı bulunan koy ve körfezlerde su ürünleri üretim ve yetiştirme tesisi yapılamayacağı da dikkate alınarak, yeniden keşif  ve yeni bilirkişi raporu alınması sağlanacak” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA