“SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇALIŞMA HAKKI YOK EDİLDİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇALIŞMA HAKKI YOK EDİLDİ”


 

İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle her yıl binlerce çalışanın yaşamını yitirdiği iş hayatındaki sorunların çözümü için uzmanlardan “Çalışma yaşamı mevzuatı yeniden düzenlenmeli” çağrısı geldi. Uzmanlar ayrıca Covid-19 vakalarının, başka bir değerlendirmeye gerek duymaksızın iş kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

Haber Merkezi

 

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı İbrahim Yücesoy’dan, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanı ve tüm çalışma yaşamı mevzuatı, kamuculuk ve sosyal devlet ilkeleri uyarınca yeniden düzenlenmelidir” çağrısı geldi.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2003 yılında, meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla 28 Nisan tarihini Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü ilan ettiğini anımsatan Yücesoy, Makina Mühendisleri Odası olarak meslek ve uzmanlık alanları arasında yer alan işçi sağlığı ve iş güvenliği (İSİG) üzerine yıllardır mesleki eğitim, belgelendirme, periyodik kontrol, kongre, sempozyum, panel, söyleşi, seminer, rapor vb. çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

 

“SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇALIŞMA HAKKI YOK EDİLDİ”

Sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmanın temel hakların en başında gelmesine karşın sermaye çıkarlarının esas alınması ile bu hakkın neredeyse yok edildiğini söyleyen İbrahim Yücesoy, “İSİG önlemlerinin yetersizliği veya yokluğu nedeniyle her yıl yüzbinlerce yurttaşımız iş kazalarına maruz kalmakta, binlerce yurttaşımız ölmekte ve yaralanmakta, iş göremezlik (sakatlık), işsizlik ve daha ağır yoksulluk koşullarına mahkum olmaktadır.

Covid-19 salgını bu sınıfsal sorunları daha da yakıcı hale getirmiştir. Salgın koşullarında emekçilere adeta “çalışarak öl” ya da “açlıktan öl” seçeneksizliği dayatılmaktadır. Üretim ve hizmetlerin daha ağır koşullarda devam etmesinin başka bir anlama gelmediği bizzat emekçiler tarafından haykırılmaktadır. Milyonlarca işsiz, kamu kaynakları ve İşsizlik Fonundan yararlanamamaktadır.

 

“COVİD-19 VAKALARI MESLEK HASTALIĞI OLMALI”

İSİG, sadece belirli işyerleri ve 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanununun kapsamı ile sınırlı olmamalıdır. İSİG; insanca çalışma, tam zamanlı, kadrolu, iş güvenceli, sosyal güvenlik, örgütlenme, insanca yaşanacak ücret ve emeklilik hakları başta olmak üzere temel sosyal haklardan ayrı tutulamaz.

İş Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu başta olmak üzere çalışma yaşamı ve İSİG ile ilgili tüm mevzuat; sendikalar, meslek örgütleri ve ilgili bilim çevrelerinin katkısı ile kamuculuk ve sosyal devlet politikaları temelinde yeniden düzenlenmelidir.

İşyerlerinde bulaşı önlemek için Odamız iklimlendirme Teknik Kurulu önerileri başta olmak üzere bilimi, insanı, sağlığı esas alan önlemler alınmalı,  İSİG yönünden denetimler yapılmalı, denetimler sonucunda tespit edilen eksiklikler için etkili idari para cezaları uygulanmalıdır. Covid-19 vakaları, başka bir değerlendirmeye gerek duymaksızın iş kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilmelidir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA